Ialomitastea
Nr. 1010, Anul , din 24-Ianuarie-2019Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Prima paginaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Consilierul local Vasile Mitu nu mai vrea Feteștiul municipiu

Înainte de Crăciun, ultima ședință ordinară a Consiliului Local Fetești în anul 2017. Ședință onorată cum se cuvine, consilierii fiind prezenți in corpore, adică 19 din 19. Spicuim și noi din proiectele de hotărâre cele mai importante și discutate, pentru că au fost și unele care au trecut de vot doar prin simple ridicături de mâini.

''Cea mai longevivă familie''

Primul punct, unul festiv. A fost acordată diploma ''Cea mai longevivă familie'' cuplurilor care au implinit 50 de ani de căsătorie în anul 2017.
Sorin Gafițoi, primarul municipiului Fetești: Am onoarea să felicit încă 34 de familii care anul acesta au împlinit 50 de ani de căsătorie. Veți primi din partea autorității locale, dragii noștri concetățeni, ca semn de prețuire și respect, câte o diplomă și câte un premiu în bani. Vă felicit încă o dată, vă doresc multă sănătate și mulți ani de acum înainte.

Impozitele si taxele locale în 2018

Supus dezbaterii publice încă din 11 noiembrie 2017, proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale în Municipiul Fetești pentru anul 2018 a fost al doilea proiect supus discuțiilor și aprobării consilierilor feteșteni. Începem cu cele mai importante prevederi ale acestui proiect și vom încheia cu câteva intervenții.

Cota impozitului pe clădiri aflate în proprietatea persoanelor fizice:
* clădiri rezidenţiale şi clădiri: 0,09% asupra valorii impozabile a clădirii
* clădiri nerezidenţiale: 0,2 % asupra valorii clădirii
* clădiri nerezidenţiale a căror valoare nu a fost actualizată în ultimii 5 ani, anteriori anului de referinţă: se aplică cota de 2% asupra valorii impozabile a cladirii
* clădiri nerezidenţiale utilizate în activităţi din domeniul agricol: 4% asupra valorii impozabile a clădirii
Cota impozitului pe clădiri aflate în proprietatea persoanelor juridice:
* clădiri rezidenţiale: 0,2% asupra valorii impozabile a clădiri
* clădiri nerezidenţiale: 1,2% asupra valorii impozabile a clădirii
* clădirile nerezidenţiale utilizate în activităţi din domeniul agricol: 0,4% asupra valorii impozabile a clădirii
* pentru clădirile deţinute sau utilizate a căror valoare nu a fost actualizată în ultimii 3 ani, anteriori anului de referinţă: se calculează prin aplicarea cotei de 5% asupra valorii impozabil
Impozitul și taxa pe teren pentru persoane fizice: 8.913 lei/ ha pentru zona A , 6.217/ ha lei pentru zona B, 3.935 lei/ha pentru zona C, 2.080 lei/ha pentru zona D, reprezentând o creștere de 12% față de nivelul impozitelor și taxelor pe teren aferente anului 2017.

Impozitul și taxa pentru mijloacele de transport pentru persoane fizice și persoane juridice: În cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu 50%.
Impozitul pe spectacole:
(1) În cazul unui spectacol de teatru (piesă de teatru, balet, operă, operetă, concert filarmonic sau altă manifestare muzicală, prezentarea unui film la cinematograf, un spectacol de circ sau orice competiţie sportivă internă sau internaţională): cota de 2%.
(2) În cazul oricărei altei manifestări artistice decât cele enumerate la alin.(1): cota de 5%.
Taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă și publicitate: 3% din valoarea contractului de publicitate.
Taxe pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi a autorizaţiilor de urbanism:
(1)Taxa pentru avizarea certificatului de urbanism: 11 lei.
(2)Taxa pentru eliberarea autorizației de foraje sau excavări: 6 lei/m2.
(3)Taxa pentru eliberarea unei autorizații privind lucrările de racorduri și branșamente la rețele publice: 12 lei, pentru fiecare racord.
(4)Taxa pentru autorizarea amplasării de chioșcuri, containere, tonete, cabine, spații de expunere, corpuri și panouri de afișaj, firme și reclame situate pe căile și în spațiile publice: 6 lei, pentru fiecare metru pătrat de suprafață ocupată de construcție.
(5)Taxa pentru eliberarea certificatului de nomenclatură stradală și adresă: 9 lei.
Pentru plata cu anticipație a impozitelor pe clădiri, teren și mijloace de transport datorate pe întregul an de către persoanele fizice se acordă o bonificaţie de 10 %.
Creanţele fiscale restante aflate în sold la data de 31 decembrie 2017 mai mici de 40 de lei se anulează.
Taxa pentru eliberarea anuală a autorizației privind desfășurarea activității de alimentație publica:
a) până la 4.000 lei pentru o suprafață de până la 500 mp.inclusiv;
b) până la 8.000 lei pentru o suprafață mai mare de 500 mp.
În afara grupelor Restaurante și Baruri, prin Codul Fiscal s-a reglementat autorizarea și pentru persoanele care desfășoară activități recreative și distractive:
a) 1.000 lei, pentru o suprafață de până la 600 m2, inclusiv;
b) 1.500 lei, pentru o suprafață cuprinsă între 61 și 150 m2, inclusiv;
c) 2.500 lei, pentru o suprafață cuprinsă între 151 și 500 m2, inclusiv;
d) 4.000 lei pentru o suprafață mai mare de 500 m2

Taxa pentru indeplinirea procedurii de divort pe cale administrativa: 500
lei.
Conform art.489 alin.(5) din Codul fiscal: se majorează cu 200% impozitul pe clădirile și terenurile neîngrijite.

Și acum, discuțiile pe marginea impozitelor și taxelor locale.
Sima Cătălin, consilier: Nu mi se pare normal să mărim impozitele la locuințe, mai ales la cele din Fetești Gară, înseamnă o creștere cu 16 la sută. Poate pentru cei de la curți o să fie o compensare la acei 400 mp. Anul trecut a fost o reducere de impozit de la 0,095 la sută la 0,08 la sută din valoarea de impozitare. Acum revenim pe proiect și creștem. A doua problemă. Propuneți majorarea impozitului la 200 la sută a terenurilor neîngrijite. Este foarte bine, dar poate trebuia să le reglăm din amenzi. Avem niște criterii pentru cum încadrăm aceste terenuri ca fiind neîngrijite?
Țuțuianu Gheorghe, director economic: În 2017 s-a venit cu o reducere de 16 la sută la impozitul pe teren persoane fizice, 0,08 la sută din valoarea de impozitare la persoane fizice/clădiri, iar această creștere este infimă. În perspectiva anului 2018, când impozitul pe venit s-a redus de la 16 la sută la 10 la sută, pentru Primărie presupune o pierdere de 40 miliarde lei/an. Încercarea de majorare de 0,010 la sută are un impact de circa 120.000 lei. În niciun caz nu am urmărit să asigurăm în primul rând salariile pe care le-am mărit. In 2018 Guvernul a promis măsuri compensatorii, dar deocamdată nu am primit nimic.
Sima Cătălin: Da, va fi o creștere de 16 la sută, după ce anul trecut a fost o scădere.
Gafițoi Sorin: Anul 2017 nu se compară cu anul 2018. Dacă ar fi fost după primele documente care au venit la mine, acum nu stăteam aici. Am făcut tot posibilul să fie cât mai mici majorările, și așa viața e cum e. Nu vreau să îndatorăm populația.
Sima Cătălin: Poate era mai bine să mărim impozitele la autoturisme.
Gafițoi Sorin: Am o propunere. Începând cu 1 ianuarie să facem împreună taxele pentru anul următor, nu să ajungem în ultima lună și să tot purtăm discuții.
Vasile Mitu, consilier: Să ne mobilizăm și să trecem de la municipiu rangul II la rangul de oraș. Dacă devenim oraș, taxele se vor micșora cu 4 la sută cel puțin.
Mitache Gheorghe, consilier: Se impune o reevaluare a zonelor de impozitare. Vă dau un exemplu. Strada Atelierelor nu are gaze, nu are apă și este la Zona B și nu are nici măcar trotuar. E o acțiune destul de greoaie, dar trebuie să facem puțină ordine.

Cam astea au fost disucțiile, după care s-a trecut la votarea fiecărei anexe în parte. În final, au fost aprobate toate. Toate cu 13 voturi în favoarea proiectului, 2 voturi împotrivă (Niță Sebastian, Vasile Mitu) și 4 abțineri (Gheorghiu Alexandru, Mitache Gheorghe, Sima Cătălin, Țențea Paul).

Ifronul, bată-l vina

La punctul șapte, un proiect de hotărâre privind aprobarea casării unor mijloace fixe în urma inventarierii anuale din anul 2016. Discuții aprinse, pe nimicuri. Haideți să vedem despre ce-i vorba.
Cenușă Grigori, consilier: Am venit cu propunerea ca Ifronul să fie transferat la Drumuri Municipale, iar microbuzul nu se poate casa.
Gafițoi Sorin: Să transferați Ifronul unde vreți dumneavoastră, dar nu la Drumuri Municipale, pentru că nu prezintă siguranță. Nu se poate face treabă cu acest utilaj fabricat în 1993. Ne uităm la el și vedem cum arată.
Cenușă Grigori: Nu avea ulei.
Gafițoi Sorin: Și nu îl casăm că nu avea ulei? Ați casat vreodată utilaje?
Cenușă Grigori: Da.
Gafițoi Sorin: Și cum le-ați casat? Erau în stare de funcționare?
Cenușă Grigori: Da.
Gafițoi Sorin: Ne vede lumea. Stăm cu utilaje vechi, care nu sunt bune de nimic. Vreți să reparăm și TV-ul acela? Îl reparăm și ieșim pe stradă cu el, cum ieșeam cu Aro galben pentru câini, de cădeau tablele de pe el. Așa vreți? Vreți să avem oameni în pușcărie? Nu așa.
Cenușă Grigori: TV-ul trebuie să existe pentru a fi casat. Comisia a constatat că nu există majoritatea părților componente. Trebuie recuperate piesele, iar Ifronul poate fi folosit în interior la Drumuri Municipale.
Gafițoi Sorin: Dacă nu casăm, facem un muzeu de vechituri. Cât voi mai fi la primărie nu o să las acel Ifron să iasă pe stradă. Vă închipuiți câți bani ar trebui cheltuiți pentru a-l repara? De când stă Ifronul?
Cenușă Grigori: De când s-a primit buldoexcavatorul. Atunci trebuia dat Ifronul la Drumuri Municipale.
Gafițoi Sorin: Dacă eu am un telefon și cumpăr altul nou, mai stau cu cel vechi?
Șerban Dragoș, director DADPP: Domnul primar are dreptate. Eu nu mai las pe nimeni să conducă aceste utilaje. Același lucru se întâmplă și acum cu mașina de câini, care nu are ITP și nici nu îl va avea vreodată, pentru că în certificatul de înmatriculare are trecut transport persoane. Din TV-ul respectiv am folosit piesele la Aro galben, deoarece piesele erau de Aro. Din 3 ianuarie nu va mai ieși nici Aro galben pe stradă, îl voi propune la casare. După cum știti, după aprobarea dumneavoastră am achiziționat o mașină pentru prinderea câinilor comunitari, care are toate actele. La vremea respectivă, microbuzul a fost parcat în curtea unde este adăpostul de câini. Paza era asigurată de cei de la Alstom, care s-au ocupat de canalizarea din oraș. Între timp am folosit piese de la el pentru Aro galben. Apoi au dispărut bucăți de tablă, uși. Când am constatat pierderile, am făcut două adrese la Poliție. Actele nu au fost întocmite de mine. Nu am primit nimic de la Poliție. Am luat motorul, cutia de viteze, scaune și ce s-a mai putut lua și le-am dus la magazie. Așa trebuie să procedez și cu Ifronul?
Iancu Iulica: Nu are ITP, nu are asigurare. Nu casăm ceva ce nu avem. Comisia trebuie să constate ceea ce există în teren.
Gafițoi Sorin: Ne opunem pentru ce? Sunt dezamăgit pentru aceste păreri și discuții. Comisia care a fost acolo și-a asumat asta.
Sima Cătălin: Pentru a putea casa, trebuie să fie nefuncțional și ireparabil. Are aceste atribute?
Serban Dragoș: Da.
Sima Cătălin: Da? Este perfect.
Vasile Mitu: Am înțeles că singurul lucru care lipsește este uleiul.
Niță Sebastian: Am votat impozitele mărite și ne cramponăm de acest lucru?
Petcu Olga, consilier: Ați votat?
Niță Sebastian: Ați votat dumneavoastră.
Supus la vot, cu 9 voturi în favoarea proiectului și 10 abțineri (Conțis Dalia, Petcu Olga, Tudor Silica Vali, Ivan Cristina, Ghiță Florinel, Șoldan Gheorghe, Iancu Radu, Beznea Toma, Cenușă Grigori, Iancu Iulica), proiectul de hotărâre este respins

Târg mixt în zona Silozului

Punctul 9 la ordinea de zi, proiectul de hotărâre privind înfiinţarea unui târg mixt situat în municipiul Feteşti, strada Călăraşi, zona Siloz.
Vasile Mitu: Sună nu prea românește, târg mixt: capre cu Chevrolet, porci cu Porsche. Ce punem acolo? Animale vii și masini? Cum se va numi?
Gafițoi Sorin: Nu putem face doua locații.
Conţiş Dalia Iulica, președintele Consiliului Local: Eticheta nu putem să o dăm dintr-un proiect de hotărâre. Dacă am putea să realizăm acest proiect, ar fi foarte bine.
Mitache Gheorghe: Este teren neproductiv și ar fi păcat să-l ținem degeaba. Dar știu că suprafața este mult mai mare.
Gafițoi Sorin: 6000 metri pătrați, nu ne ducem mai departe.
Și, hodoronc tronc:
Vasile Mitu: Dacă studiați denumirile străzilor din Fetești, veți observa că majoritatea sunt numai florale, total neinspirate, pe când avem destule personalități.
Petcu Olga: Domnule coleg, opt ani de zile nu v-am auzit că vreți să schimbați ceva. Acum vreți totul.
Proiectul este în cele din urmă votat în unanimitate: 19 din 19.

Asfaltul, fotbalul, limitatoarele de viteză și… tabletele consilierilor

Șoldan Gheorghe: Vin cu rugămintea să rezolvăm o problemă ivită la intersecția străzii Florilor (asfaltată) cu strada Movilei. S-a lăsat asfaltul, chiar în dreptul bisericii. Nu știu cauza. Pe zi ce trece se lasă tot mai mult asfaltul. Tot pe strada Florilor, la intersecția cu strada Sălciilor, nu s-a mai turnat asfalt pe acea distanță de 10-15 metri și când plouă nu se poate circula cu mașina. E un pericol. Pe strada Matei Basarab la intersecția cu strada Țăndărei, în zona stației de microbuz, asfaltul s-a decopertat, s-a pus piatră și apa se scurge de o parte și de alta a străzii iar cetățenii care așteapta microbuzul se confruntă cu astfel de probleme. A doua problemă. Vin cu rugămintea, la construcția bugetului pe 2018, prin serviciile abilitate să se aibă în vedere alocarea sumelor necesare pentru echipa de fotbal. Când spun echipa de fotbal nu mă refer numai la fotbal în general, mă refer la sport. Municipiul Fetești are peste 30000 locuitori și ar fi păcat să nu putem susține o echipă de fotbal, care activează în Liga 4. Cu siguranță cred că se va realiza lucrul acesta și în anul competițional 2018-2019 să avem echipa în Liga 4, să putem să o susținem și chiar să-i stabilim un obiectiv, cum ar fi campioană județeană, să evoluăm din nou într-un eșalon superior.
Gheorghiu Alexandru: Aș vrea să-l întreb pe domnul primar, pentru că și pe noi cetățenii ne întreaba, în legătură cu evenimentele care se vor ține în Piațeta Gării. Foarte bine domnule primar că se țin astfel de evenimente, dar locația este inadecvată. Cetățenii spun că era mai bine în parc. Acum, pe de altă parte v-aș intreba: se ține pe terenul cui?
Gafițoi Sorin: Nu plătește nimic primăria. Aș fi vrut să fie în acel parc, unde s-au mai tăiat brazi, sunt mulți pomi. Poate ar fi trebuit să fie în parcul mare. Consider că e bine aici, pentru a atrage cât mai mulți oameni. Poate anul viitor se va face în parcul mare. Am văzut și eu că așa solicită o parte din cetățeni. Referitor la strada Matei Basarab, domnule Șoldan, dacă timpul este favorabil, avem în obiectiv să asfaltăm și acolo. Știți că avem în derulare un alt obiectiv de investiții, pe strada Jandarmeriei.
Beznea Toma, consilier: Pe strada Mihai Sadoveanu să se instaleze indicatoare de limitare a vitezei. Se circulă cu viteze de aproape 200 kilometri pe oră.
Gafițoi Sorin: O să încercăm să montăm limitatoare de viteză.
Vasile Mitu: Vreau să primim ordinea de zi odată cu materialele.
Dicianu Nicu, secretar: Ordinea de zi este întocmită când se primesc avizele de la comisiile de specialitate ale Consiliului local.
Vasile Mitu: Nu ar fi mai bine niște tablete?
Petcu Olga: Dacă aprobați impozitele, poate veneau și tabletele.
Vasile Mitu: Ați găsit-o acum. Nu, trebuie identificată o sursă de finanțare.
Cenușă Grigori: Chiar nu se poate rezolva problema microbuzelor pe rutele Coloniști - Gară și Gară - Vlașca?
Gafițoi Sorin: Încercăm să rezolvăm. În acest moment acestea sunt autobuzele, microbuzele și cu acestea facem treaba. Acestea sunt condițiile.
Cenusa Grigori: A fost bine când s-a introdus și al doilea microbuz.
Gafițoi Sorin: Da, am avut o discuție și cu directorii școlilor. Să vedem ce facem cu transportul elevilor pentru a se evita aglomerația de acolo. Încercăm achiziția a două autobuze, cât mai urgent, că altfel nu facem față.
Nicolae TACHE

ULTIMA ORĂ

Pentru azi, ora 16.30, a fost convocată o ședință de îndată a Consiliului Local Fetești, care are pe ordinea de zi sunt cinci proiecte de hotărâri privind:

* aprobarea utilizării sumei de 80.403,91 lei constituita din excedentul financiar al anilor precedenți pentru finanţarea activităților autofinanțate din cadrul Primăriei Municipiului Feteşti
* aprobarea utilizării sumei de 557.763,53 lei constituita din excedentul financiar al anilor precedenți pentru finanţarea cheltuielilor curente la Spitalul Municipal Anghel Saligny Feteşti
* stabilirea salariilor de bază pentru aparatul de specialitate al primarului Municipiului Feteşti, ca urmare a aplicării O.U.G.nr. 79/2017
* stabilirea salariilor de bază pentru personalul contractual din cadrul Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat Feteşti, ca urmare a aplicării O.U.G.nr. 79/2017
* Proiect de hotărâre pentru modificarea Anexelor nr. 5 şi 6 (Impozitul pe mijloace de transport pentru persoane fizice pentru persoane juridice) din H.C.L.nr. 165/19.12.2017 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale în Municipiul Feteşti pentru anul 2018

( Nicolae TACHE )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.