Ialomitastea
Nr. 998, Anul , din 19-Octombrie-2018Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
Cultura - SanatateVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă: AGITATORUL DE CONIAC/VINARS

Coniacul este un produs distilat, învechit din vin, şi a fost obţinut primă dată în Franţa. Este caracterizat printr-o tărie alcoolică de 38–50 vol % şi o culoare galben- aurie-chihlimbarie, cu aromă fină de vanilie, care îi ridică în mod considerabil valoarea olfacto-gustativă. Denumirea de “cognac“ o poartă numai produsul învechit, obţinut prin distilarea vinurilor din regiunea viticolă cu acelaşi nume. La noi în țară, distilatul învechit de vin este cunoscut sub numele de vinars. Calitatea distilatului, ca produs finit, depinde în mod esenţial de trei factori: calitatea materiei prime, procedeul de distilare a vinului, modul de învechire a distilatului.
Amestecarea coniacului, numită şi căsătorie, este realizată cu diferite tipuri de alcool, fiind importantă în a obține o complexitate de arome care nu se regăsesc într-un sortiment de alcool sau într-o singură distilerie, respectiv podgorie. Amestecul este, de obicei, de vârste diferite și din diferite zone. Se făcea cu ajutorul agitatorului, de către un maestru de degustare, care era responsabil de amestecarea spirtoaselor, astfel încât coniacul produs de o companie avea un stil și o calitate consistente, indiferent de anul vinului sau calitatea acestuia. Vârsta coniacului este calculată în funcţie de cel mai tânăr component utilizat în amestec.
Cele mai bune rezultate, în privinţa păstrării şi învechirii distilatelor de vin, se obţin prin folosirea vaselor construite din lemn de stejar, cu o capacitate de 500–550 litri. În timpul petrecut în butoaie, noua ,,eau-de-vie” (alcool) câştigă miresme și culoare specifică. Pentru ameliorarea gustului şi culorii se adaugă sirop de zahăr şi caramel.
Agitatorul de coniac/vinars care se află în patrimoniul Muzeului Naţional al Agriculturii este un vas construit din doage de stejar, în formă de trunchi de con, cu 6 cercuri metalice şi o gură de alimentare. Prezintă două traverse pentru montarea reductorului de acţionare a axului agitator. Era folosit în domeniul industrial, în procesul de amestecare a coniacului prin procedeul de agitare. Provine din Bucureşti, de la firma Zarea, care, după anul 1948, preia capacităţile de producţie ale caselor de vinuri Mott & Fils, Doctor Bazilescu şi Rhein.

Muzeograf Claudiu Ionuţ ŞERBAN
( )
Sondaj
?
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.