Ialomitastea
Nr. 997, Anul , din 11-Octombrie-2018Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
EditorialVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Semne heraldice

Nu am avut starea de spirit pentru a vorbi despre Marea Unire; asta și în contextul festivist al unei zile naționale, dar și ca o reacție personală la perpetuarea unei aberații ironico-defăimătoare prin statuarea ciolanului cu fasole ca mâncarea de 1 decembrie! Nu o s-o fac nici acum, chiar dacă îmi stă pe limbă! Spun doar atât și spun zadarnic; ar trebui să citim, să pricepem și să ne punem întrebări cu privire la ritualul evreiesc al „ierburilor amare”. Mesele de sărbătoare, fie ele religioase sau civile, nu sunt pentru maț sau pentru gât, ci pentru aduceri aminte, respect și demnitate. Alfel spus, ele se includ în educație. Poate că ar fi necesar ca aceste festinuri să fie însoțite de câteva lacrimi, nu de râgâieli. Dar, asta e! Devenim pe zi ce trece un popor de mediocrități strălucite, lucru care a început să se vadă și să se simtă în tot ce facem. Păcat.
Apropos de mediocritate. La modul teoretic doar intelectul poate fi mediocru. O haină nu poate fi mediocră, așa cum nici un vin nu poate fi mediocru. Toate aceste nu sunt altceva decât extensii de interpretare, mediocre la rândul lor. Mediocritate în sine nu face rău, dar manifestările ei, și în funcție de zona în care își dă în petic, pot fi distrugătoare pe termen lung pentru o societate. Mediocritatea nu este concesivă și nu cunoaște toleranța și respectul, este obraznică și stridentă. Prin manifestările sale ea devine parte a educație. Priviți mediocritatea oamenilor politici, a celor care „fac” și „prefac” mass media, mai ales pe cea video, sau priviți submediocritatea „net”-ului, în toate formele sale. Am amintit doar aceste domenii datorită faptului că de aici se hrănește orgoliul propriei noastre mediocrități; și ei vorbesc ca noi; și ei își bagă degetul în nas; și ei știu despre Ștefan, Mihai sau Țepeș cât știm noi, adică textul din clasa a patra; și ei cred în zodii și în icoanele plângătoare și așa mai departe.
Transformarea de către televiziuni a sărbătorii naționale într-un reper de audiență vodevilic și chicios mă umple de revoltă. Dar atât. Câtă vreme vom rămâne împreună în aceași baltă a mediocrității și a consumarismului cu orice preț, ne merităm soarta. Tot o televiziune este cea care a inventat modelul culinaro-național al ciolanului cu fasole și numai noi suntem de vină că i-am lăsat să-l alăture unei icoane.

P.S. Acum, după veste morții ultimului rege al României, textul de mai sus este măcar inadecvat. Istoria României închide definitiv un capitol, dar unul la polul opus al mediocrității în care ne zbatem astăzi. Mihai, cel căruia trebuia să-i spun „Măria Sa” ca să nu mă pedepsească bunicul meu, a adăugat strălucirii, omenescul, și le-a purtat pe amândouă ca pe un semn heraldic; demnitatea de a fi român.

( Dan ELIAS )
Sondaj
?
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.