Ialomitastea
Nr. 994, Anul , din 21-Septembrie-2018Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
Cultura - SanatateVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Scriitori din Ialomița – Lansări și prezentări de carte

Ultima zi din cadrul Salonului Anual de Carte a fost una dedicată scriitorilor ialomițeni, eveniment ce a ajuns în acest an la cea de a XXVI-a ediție.
În deschiderea acțiunii, managerul Bibliotecii Județene „Ștefan Bănulescu”, d-na Elena Balog, a trecut în revistă evenimentele ce au avut loc pe parcursul întregii luni și a prezentat invitații. Printre aceștia s-au numărat nume ca: Aura Văceanu, Serea Tănase, Elena Bolânu, Silvia Ioana Sofineti, Valeria Manta Tăicuțu, Nicolai Tăicuțu, Flora Stănescu, Viorica Gheorghe, Florin Maftei, Șerban Codrin.
Primul invitat care a luat cuvântul a fost scriitorul, Șerban Codrin, un nume deja cunoscut printre scriitorii ialomițeni, care a prezentat „Testamentul din Strada Nisipuri”, carte ce reflectă povestea câtorva poeți care fac o călătorie pe această stradă dintr-un capăt în altul, la capătul căruia vor afla mii de personaje ce fac trimiterea la Divina Comedie a celebrului Dante Alighieri.
Poetă, eseistă, traducătoare, Aura Văceanu ne-a prezentat prin anotimpuri „Fărâme de viață”, carte ce cuprinde proză scurtă reflexivă și de călătorie și pe care domnia sa o intitulează „neo-veristă”.
Ajuns la cel de al șaselea volum, „Jocul umbrelor”, poetul Serea Tănase ne-a încântat cu poemele: „Risipire de tăcere”, „Poveste” și „Vis”, iar autorul Titi Damian a făcut o referință critică la antologiile în care poeta Elena Bolânu și-a adus contribuția și din care domnia sa a recitat apoi: „Ploi calde de toamnă”, Mărul” și „Para”.
„Desculț în mileniul III” a fost cartea de debut prof. Silvia-Ioana Sofineti, un volum de critică literară ce ne readuce în prim plan un autor uitat cumva, Zaharia Stancu și al său roman „Desculț”. La rândul său, mama autoarei, Valeria Manta Tăicuțu și-a lansat volumul „Slalom sentimental”, o carte scrisă în anii 80, ce vede lumina tiparului abia după 36 de ani, un roman despre dragoste și ratare. Și ca într-un tot întreaga familie, de această dată tatăl scriitoarei, Nicolai Tăicuțu ne-a recitat din ultimul său volum poezia „Conformitate”.
Flora Mărgărit Stănescu, un nume cunoscut printre ialomițeni, și-a prezentat cele două volume: „Un arcuș de raze albastre” și „Viața ca un labirint”, carte dedicație făcută nepoților săi despre „magia naturii, care transformă frunza dudului în fir de borangic”.
Un alt nume prezent la manifestare a fost poeta Viorica Gheorghe, despre care poetul Costel Bunoaica a avut numai cuvinte frumoase, aceasta aflându-se la cel de al patrulea volum de versuri intitulat „Cuvintele tăcerii”. Poeta mai publicat anterior titlurile: „Ochii depărtării”, „Anotimp incomplet” și „Vremea scadențelor”.
Următorul moment i-a aparținut lui Florin Maftei, cu titlul „Metafizica ființei și misterul atracției umane”, o carte de știință care abordează domeniul fizicii și al parapsihologiei.
Un moment deosebit la finalul acțiunii a fost prezența pentru a doua oară în cadrul salonului a tinerei jurnaliste Eveline Păuna, alături de d-l Firiță Carp, director al editurii Detectiv Literar. Cartea lansată de ea se numește „Nemuritorii”, volum ce cuprinde o serie de interviuri cu mari personalități printre care: Mircea Albulescu, Elena și Romulus Vulpescu, Sergiu Nicolaescu, Elisabeta Polihroniade, Marin Moraru, Augustin Buzura, etc.
Finalul acțiunii a coincis și cu închiderea oficială a Salonului Anual de Carte, moment marcat de regrete și emoții adânci dar și cu speranța ca la cea de a XXVII-a ediție ne vom întâlni din nou.

Bibliotecari,
Florea Ecaterina
Petre Florina


( )
Sondaj
?
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.