Ialomitastea
Nr. 1005, Anul , din 7-Decembrie-2018Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
Prima paginaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
„Continuăm să publicăm în HELIS poeţi din Macedonia”
Dialog cu Gheorghe DOBRE, redactor şef al editurii şi revistei HELIS -

- În toamna anului trecut, la editura HELIS, aţi publicat un volum de versuri (Omul acela vine de undeva) aparţinând unor poeţi din Republica Macedonia. Cum aţi ajuns aici?
- Datorită colaborării excelente cu traducătorul Dimo Naun Dimcev, din Skopje, membru al Uniunii Scriitorilor din Macedonia, de şase sau şapte ani, aproape număr de număr, revista HELIS a publicat câte doi, trei poeţi macedoneni contemporani. M-am gândit să scoatem o carte cu ei, 34 la număr, lucru ce nu s-a mai făcut, după ştiinţa mea. Au apărut antologii doar cu scriitori aromâni din fostul spaţiu al Iugoslaviei, dar nici una care să acopere tot fenomenul literar actual de acolo.
- Ce aţi reuşit?
- Trecându-i în limba română am reuşit să îmbogăţim cultura română. Sunt poeţi extraordinari despre care merită să aflăm. Citindu-i, am ajuns să-i iubesc, să-i apreciez şi să-i promovez.
- Puteţi să vă gândiţi la ediţia a doua?
- Da, pentru că am continuat să publicăm în revista HELIS poeţi din Macedonia şi după apariţia volumului de anul trecut. Am putea, dacă ajungem la 80-100 de nume, în doi, trei ani, să scoatem ediţia a doua şi chiar să-i zicem antologie.
- Până la ediţia a doua, cum este primit primul volum?
- Au apărut mai multe cronici pozitive. Dar cele mai frumoase semnale vin de la cititorii obişnuiţi, mulţi, surprinzător şi care ne felicită pentru ce am reuşit să facem. Suntem bucuroşi pentru acest lucru şi eu şi deja prietenii mei din Macedonia. De altfel, revista HELIS a primit anul trecut, la un festival internaţional de poezie desfăşurat la Struga, premiul pentru promovarea schimburilor culturale din Balcani. Ceea ce nu e puţin lucru. Poate, peste câţiva ani, să ne încumetăm să scoatem o antologie a poeziei din zona Balcanilor, ceea ce ar fi chiar un lucru extraordinar. Şi necesar.


( A consemnat Nicolae TACHE )
Sondaj
?
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.