Ialomitastea
Nr. 1005, Anul , din 7-Decembrie-2018Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
Prima paginaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Discriminare pe Podul Fetești - Cernavodă

Formulă completă la ședința ordinară din luna octombrie a Consiliului Local Fetești: nouăsprezece consilieri prezenți din nouăsprezece în funcție. Se vede treaba că s-au dat gata concediile, s-au terminat și lucrările prin grădină și domnii consilieri se înghesuie să muncească și pentru comunitate. Haideți să vedem ce au mai pus la cale.

Mai întâi și mai întâi s-a supus discuțiilor proiectul de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului local la trimestrul trei din acest an. Gheorghe Țuțuianu, directorul economic al executuvului feteștean, a răspuns nelămuririlor domnilor consilieri privind cheltuielile efectuate în ceastă perioadă, cu deosebire pentru modernizarea străzilor, dar și pentru investiții pe unități de învățământ, care vor fi demarate în perioada imediat următoare. În final, proiectul a fost aprobat cu 17 voturi ''pentru'' și două abțineri
Un al doilea proiect, trecut dealtfel cu unanimitate de voturi, a vizat tansmiterea unui teren în suprafață de șase mii de metri pătrați de pe strada Călărași în administrarea Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” al județului Ialomița, teren destinat unei noi locații pentru unitatea locală de intervenții în cazul producerii unor incendii. “Știti condițiile de la locația acuală - a semnalat primarul Sorin Gafițoi. Iarna ne chinuim să-i scoatem din zăpadă ca să mergă la un incendiu. E chinuitor. Mi se pare normal să fie în mijlocul comunității, să fie acces și la autostradă și în toate cartierele. Fianțarea se va face prin atragerea de fonduri europene. O să fie o investiție foarte mare, inclusiv în dotări.

Resetarea iluminatului public, câinii și domnul consilier Sima

După alte trei proiecte privind aprobarea caietelor de sarcini pentru închirierea prin licitație publică a unor terenuri aparținând domeniului public al municipiului Fetești și unul privind vânzarea în rate a unui apartament de tip ANL, s-a ajuns la „Proiectul de hotărâre privind transformarea unor posturi vacante cuprinse în organigrama şi statele de funcţii ale Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat Feteşti”.
Discuțiile aprinse au fost provocate de intervenția consilierului Sima Cătălin: „Văd că luați două posturi de la Serviciul de Întreținere Clădiri, Iluminat Public și Mobilier Urban și le duceți la Serviciul Administrare Parcuri, Spații Verzi, Baze Sportive și de Agrement. De acord, dacă așa vreți să reorganizați activitatea în funcție de necesități. Însa vreau să spun ceva legat de iluminat. Dimineața cel puțin, luminile se sting la 6 și jumătate. Nu se respectă intervalul orar. Vă spun că eu merg la autobuz dimineața. Dacă aveam lumină, poate că nu ne atacau câinii, pentru că avem problema asta în cartierul de vest. Haideți să facem ceva.”
Răspunsul a venit din partea domnului Șerban Dragoș, director DADPP: “Posturile de alimentare de la iluminatul public se reglează automat. Ele sunt asistate prin satelit. Mai sunt trei zile și se va trece la ora de iarnă iar la șase și jumătate va fi lumină. Dacă le reglam săptămâna trecută, la trecerea la ora de iarnă trebuia reglate din nou. La 36 de posturi de alimentare ne trebuie trei zile pentru a le regla. De aceea este o perioadă când se sting mai devreme și este întuneric dimineața. De duminică dimineața, pe noua oră, va fi lumină.” Domnul Cătălin Sima nu se lasă: “Să găsim o altă modalitate de aprindere“. Impasibil, Șerban Dragoș răspunde: “Resetarea înseamnă ora Bucureștiului. La București se aprind la 18 și-un sfert, când e lumină afară. La noi le-am decalat la 18 și 40, pentru a face economie”. Consilierul insistă : “Degeaba am lumină la trei dimineața, dacă atunci când am nevoie nu este iluminat”.
În final, se ajunge tot la câini
Vasile Mitu, consilier: Cu trecerea la noua oră, scăpăm și de câini? S-a dat vina până acum pe greaua moștenire. Haideți să facem ceva.
Șerban Dragoș: Domnule consilier, pe cartierele unde sunt case (Coloniști, Vlașca, Buliga, Fetești Oraș) câinilor li se dă efectiv drumul din curți. Ce putem noi face?
Proiectul a fost adoptat, cu unanimitate de voturi. Cum avea să treacă și cel privind completarea unei hotârâri din 2016 privind aprobarea tarifelor practicate pentru serviciile prestate cu stabilirea unui preț de 40 de lei pe oră privind executarea vidanjării în gospodăriile populației, preț infinit mai mic decât cel perceput de particulari, care depășește 150 lei ora de vidanjare.

Patru luni și… opt ani de așteptare

Primul punct pe Ordinea de zi suplimentară, cel privind rectificarea bugetului local şi modificarea listei de investiţii anexă la bugetul local pe anul în curs, îi dă din nou bătăi de cap consilierului Sima Cătălin: “De ce astfel de proiecte ajung pe Ordinea de zi suplimentară, cand ar trebui sa treaca prin comisii? Genul acesta de proiecte care implica chestiuni economice, juridice, de ce nu au parte si de avizele de la comisii? Nu e prima oara . De 4 luni de zile tot asistam la situatii de genul acesta.”
Răspunsul vine prompt de la Olga Petcu (Și noi de 8 ani) și de la Sorin Gafițoi (Nu e prima și nici ultima dată).
Trecând peste aceste mici săgeți aruncate între adversari politici, să spunem că rectificarea vizează suma de 50.000 lei, care trece de la asfaltare la Grădinița “Mihai Viteazul” din strada Calarasi 98.

Surpriză mare la votul pentru parcări în zona mediană a străzii Călărași

Un punct care a suportat discuții aprinse a fost acela al aprobării întocmirii unei documentații pentru proiectul ''Amenajare zona mediană și parcări strada Călărași - Fetești Gară''.
Sorin Gafițoi, primar: Concret, este vorba de zona mediană, unde vor fi amenajate parcări acolo unde terenul permite. Cred că nu o să intrăm cu parcările în zona liceului. Eventual, acolo se pot face parcări laterale.
Paul Țențea, consilier: Și nici în zona cu terase.
Sorin Gafițoi: Acolo putem intra. Terasa se poate retrage, trotuarul rămâne trotuar. În opinia mea, nu ar trebui să fie gard pe zona mediană. O să facem în așa fel încât să nu fie nici gard, dar nici să nu mai treacă lumea pe acolo.
Paul Țențea: Demontarea gardului existent a costat niște bani. Oamenii nu au muncit de pomană. De ce nu putem îmbina noi ceea ce a fost, deci existent, cu ceea ce vrem să facem?
Sorin Gafițoi: Exact asta facem. Dacă mergem în mai multe orașe din țară, zona mediană e verde, aici la noi tot timpul e uscată. Zona respectivă pe timp de vară nu poate fi udată, pe timp de iarna toate autobuzele și mașinile trec pe acolo. Poate îmi spuneți dumneavoastră cum putem uda zona respectivă?
Surpriză: supus la vot, proiectul este aprobat cu 11 voturi “pentru” și 8 abțineri, dar abținerile nu sunt cum ați crede al consilierilor vehemenți în discuții, ci al unor consilieri PSD (Tudor Silica Vali, Petcu Olga, Vasile Olga, Ivan Cristina, Cenușă Grigori, Beznea Toma, Iancu Radu, Șoldan Gheorghe)
Alte trei proiecte de hotărâri care au trecut cu unanimitate de voturi : unul privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru un proiectul ''Reabilitare și modernizare străzi municipale'', alte două privind aprobarea cofinanţării și aprobării indicatorilor tehnico-economici din proiectul ''Reabilitare Grădiniţa cu Program Prelungit Albă ca Zăpada''

Majoritatea își trage partea leului

Proiectul de hotărâre privind desemnarea reprezentanţilor Consiliului Local în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ preuniversitar din municipiul Feteşti a încins din nou spiritele.
Conţiş Dalia Iulica, președinte de ședință: La acest proiect de hotărâre vă rog să faceți propuneri.
Vasile Mitu: Nu mai discutăm nimic? Propunem așa, haotic? Stați un pic, să vedeți ce reiese din ce a fost acum un an, dincolo de faptul că nu e niciun consilier PNL sau independent în consiliile de administrație și comisiile de evaluare a calității. Există un risc. De fapt, sunt mai multe riscuri pentru colegii dumneavoastră, să fie simultan în aceeași zi și la aceeași oră și în ședințele de consilii și în cele ale comisiilor.
Conţiş Dalia Iulica, președinte de ședință: Nu am cunoștință că s-ar fi întamplat.
Vasile Mitu: Dar nu trebuie să se întâmple. Domnul Iancu Radu e și la Școala gimnazială Mihai Viteazul și la Liceul Tehnologic Anghel Saligny, trei consilieri sunt și în consiliiile de administrație și în comisii la trei 3 unități. Deja doamna Ivan știe ce să propună, noi putem să luăm o pauză.
Petcu Olga: În mandatul trecut domnișoara Tudor a fost scoasă și din comisia economică. S-au modificat comisiile așa cum s-a dorit.
Vasile Mitu: Iar greaua mostenire?
Petcu Olga: Iar.
S-a trecut la propuneri.
Ivan Cristina: La Școala gimnazială Mihai Viteazul propun pe domnul Iancu Radu și doamna Vasile Olga.
Vasile Olga: La Școala gimnazială Radu Vodă propun pe domnii Beznea Toma și Cenușă Grigori, la Școala gimnazială Dimitrie Cantemir pe doamna Contiș Dalia și domnul Șoldan Gheorghe, la Școala gimnazială Aurel Vlaicu pe domnii Ghiță Florinel și Șoldan Gheorghe și pe doamna Contiș Dalia, la Liceul Carol I pe doamna Petcu Olga, domnul Cenușă Grigori și doamna Ivan Cristina, la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentara pe domnișoara Tudor Silica Vali și pe domnul Ghiță Florinel, iar la Grădinița cu Program Prelungit Albă ca Zăpada pe doamnele Petcu Olga și Contiș Dalia.
Propunerile sunt votate și validate cu 11 voturi ''pentru'' si 8 abțineri (Gheorghiu Alexandru, Mitache Gheorghe, Gabor Mugurel, Sima Cătălin, Țențea Paul, Niță Sebastian George, Vasile Mitu, Iancu Iulica).
Pentru comisiile de evaluare s-au făcut următoarele propuneri: la Școala gimnazială Mihai Viteazul domnul Ghiță Florinel, la Școala gimnazială Radu Vodă domnișoara Tudor Silica Vali, la Școala gimnazială Dimitrie Cantemir domnul Cenușă Grigori, la Școala gimnazială Aurel Vlaicu doamna Petcu Olga, la Liceul Carol I doamna Vasile Olga, la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară domnul Șoldan Gheorghe, la Liceul Tehnologic Anghel Saligny doamna Petcu Olga, la Grădinița cu Program Prelungit Albă ca Zăpada domnul Ghiță Florinel.
Propunerile au fost aprobate cu 12 voturi ''pentru'' și 7 abțineri.

Pentru dobrogenii din Cernavodă se poate, pentru ialomițenii din Fetești ba

La punctul diverse, dintre feteșteni asistenți la ședință cel mai activ a fost domnul Mihai Nicolae, pensionar militar, care a ridicat câteva probleme cu adevărat stresante pentru municipiul Fetești. Pentru început, taxa de trecere peste podul Fetești - Cernavodă.
Mihai Nicolae, pensionar militar: O problemă pe care vreau să o ridic și care vreau să fie privită constructiv. Prima problema este că la demersul meu din 2016 privitor la plata taxei trecere pod răspunsul a fost, atât de la CNADNR, de la primul ministru Dacian Cioloș cât și de la Prefectura Ialomița, că nu se poate, cetățenii orașului Fetești trebuie să plătească. Motivarea primului ministru Cioloș a fost aceea referitoare la veniturile medii ale populației din Fetești. Șase euro trecere dus-întors, ținând cont că zona adiacentă orașului se referă la mediul de relaxare a feteștenilor. Al doilea aspect este cel comercial și artistic, pentru că tu să mergi la spectacol în Constanța mai dai șase euro. În răspunsul dânsului mă trimite la CNADNR și mai departe aceștia îmi răspund că noi nu avem dreptul, ci numai unitățile militare, M.Ap.N-ul, MAI-ul și alte ministere. Cetățeanul de rând liber profesionist, studentul, pensionarul trebuie să plătească, în rest nu. La toate aceste chestiuni aș dori să sesizez populației din Fetești următorul aspect: Prefectul de Ialomița nu se interesează de noi. Am avut bucuria să mă întâlnesc cu domnul primar și mi-a dat avizul: de acord, faceți demersuri. Nu e suficient. Acum, dumneavoastră trebuie să vă ocupați. Aveți sprijin din partea noastră, a feteștenilor. Întrucât sumele alocate salariilor în primării s-au așezat pe criteriile dorite, ma întreb, ca într-o relație firească „dai și primești”: în momentul în care primarul sau guvernul nu-și fac datoria, dau banii inapoi? Adresăm întrebarea primului ministru. Domnule viceprimar, o să vă dau aceste materiale, poate obțineti dumneavoastră să nu mai plătească feteștenii podul.
Sorin Gafițoi: Primarul nu poate să se amestece în treaba Ministerului Transporturilor. Acum, ceea ce ați spus dumneavoastră, am luat act și încerc să merg la noul ministru al transporturilor, să vedem, poate rezolvăm problema, ceea ce nu prea cred. Eu am lucrat pe lângă cei de la Drumuri, știu cum gândesc. Referitor la salarii. Da, s-au mărit și la noi. Spuneți că ar trebui să dea banii înapoi salariatul care nu-și face datoria. Eu nu pot să spun deocamdată că în Primărie cineva nu-și face datoria, dar cel care nu-și va face de acum încolo datoria, sigur pleacă de la Primarie.
Manea Nicolae: Dacă nu se poate reduce total taxa de pod, cel puțin să se reducă la jumătate.
Niță Sebastian George, consilier: Reducerea sau eliminarea taxei de pod pentru feteșteni poate fi o discriminare față de cetățenii Uniunii Europene.
Manea Nicolae: Da, dar cei care vin la mare, trec o dată pe an, noi trecem zilnic.
Și, așa, ca o plezneală, vine o informație care te lasă cu gura căscată:
Gheorghiu Alexandru, consilier local: Cei din Cernavoda trec podul fără să plătească.
Dacă nu o fi vorbit gura fără Alexandru Gheorghiu, înseamnă că așa este și asta este cu adevărat discriminare, nu ce spune domnul consilier Niță.

Info blitz

Gheorghiu Alexandru, consilier: În legătură cu transportul în comun pe rutele Vlașca - Fetești Gară și Coloniști - Fetești Gară. Cei care au abonament se plâng că sunt lăsați pe jos din cauza că nu sunt locuri în mijlocul de transport. Doresc suplimentarea de mijloace de transport cu o capacitate mai mare.
Sorin Gafițoi: Da, am vorbit cu domnul director. Se caută soluții.
x
Gheorghiu Alexandru: În legătură cu investițiile de la Creșă. Se mai investește? Ați spus că va investi ambasada americană.
Sorin Gafițoi: Deja au organizat licitația. E o firmă câștigătoare din Tulcea. Au venit, vor face proiectul și vor începe lucrările de reabilitare, vor monta și un lift.
Gheorghiu Alexandru: Domnișoara viceprimar (n.n. fost viceprimar) spunea că vor investi cei de la Consiliul Județean Ialomița.
Sorin Gafițoi: Cei de la Consiliul Județean au făcut niște lucrări la partea de sus, unde sunt copii de la Liceul Tehnologic. Au reparat. Am discutat cu proiectantul și cu executantul, ca acolo unde sunt lucrări executate să nu mai intervenim. O să facem reamenajare și recompartimentare conform cerințelor acelor copii.
x
Mitache Gheorghe, consilier: La Buliga, la stația de autobuz, pe partea dreaptă există o rigolă înfundată iar apa pluvială nu este preluată și intră în curțile oamenilor. Trebuie văzut ce e acolo.
Sorin Gafițoi: Am curățat-o. Da, este aceea pe partea dreaptă, spre Borcea.
x
Manea Nicolae, pensionar militar: Vă convine curățenia orașului? Sincer, da sau nu. Orașul trebuie măturat de la un capăt la altul.
Sorin Gafițoi: Întâmpinăm greutăți cu persoanele lipsite de educație. Sparg semințe în parc, la locurile de joacă toboganele sunt distruse. Vom cumpăra altele, dar cheltuim bani de fiecare dată. Avem contract cu Urbanul și se mătură, dar atâta timp cât vom avea aceste străzi, așa va fi. Cand vom avea străzile asfaltate, orașul va arăta altfel. Avem pe cei de la ajutorul social, pe care îi punem la curățenie, pe lângă Urban. Acum, vedeți și dumneavoastră, am plantat flori în tot orașul. Se fură, se fură, se fură. Le-am plantat să fie pentru oraș. La ieșire spre Țăndărei am plantat ienuperi. Așa ne-au furat până și gardul de la cimitir, probabil pentru că așa au avut comandă.
x
Manea Nicolae: Am fost să-mi duc nepotul în parc. Parcul era semidistrus. Aici vorbesc de protecția cetățeanului și mă refer la Poliția Locală, la Poliția Municipală. Întamplarea face că niciun politist nu am găsit în tot parcul. Ce facem cu organele astea pe care le plătim? Nu am nimic împotriva lor, știu valoarea lor, știu mai multe decât trebuie, dar trebuie să facem ceva cu ei. Nu-i punem doi câte doi să defileze. Defilarea e acum la 25 octombrie, am văzut.
x
Manea Nicolae: O altă problemă ar fi aceea a cetățenilor sărmani? Avem un buget alocat pentru ei? Mai avem, cum se dădea pe vremuri la văduve și bătrâni, lemne? Aveți cunoștință cât e o tonă de lemne? Aveți perspectiva orașului, știți că nu toată lumea poate să introducă gaze.
Sorin Gafițoi: Dacă a fost o bătrână, un sărman, am dat lemne. Dar, dacă-i dai unuia vin si ceilalți. Și cei de dinaintea mea, dacă au dat nu au dat cu vreun interes, sunt sigur de asta. Avem lemnul înregistrat în contabilitate.
x
Nu se putea încheiere mai nefericită: o nouă petiție a lui Caraș Constantin, de data aceasta adresată Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Fondurilor Europene.
Caraș Constantin: Să luați act, se prorogă discuția din ședință în ședință și eu vin aici și amplific lucrurile. Se știe și v-am raportat.
Conţiş Dalia Iulica: Știm care e problema, am luat act.( Nicolae TACHE )
Sondaj
?
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.