Ialomitastea
Nr. 994, Anul , din 21-Septembrie-2018Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
Prima paginaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Final neașteptat al dosarului privind incendierea apartamentului 9 din blocul F 6

(urmare din nr 920)

Păgubiților, le-au fost transmise comunicări privind soluționarea dosarului, copii de pe ordonanța procurorului și copii de pe referatul întocmit de organele de cercetare penală. De pe acest ultim document, reproducem întreaga poveste, de la producerea evenimentului în noaptea de 27/28 mai și până la propunerea de clasare a dosarului.

Cu siguranță, slobozenii nu au uitat evenimentul din luna mai 2011, când a avut loc o explozie puternică urmată de incendiu în apartamentul 9 al blocului F6 din Slobozia, bloc aflat în vecinătatea imediată a Clubului Tineretului. Nu toți știu însă că în acest caz a fost deschis un dosar penal pe numele lui Dobruțchi Nicolae, proprietarul aprtamentului, precum și faptul că proprietarii apartamentelor din blocul F6 distruse de explozie și proprietarii a șapte autoturisme aflate în parcarea din partea de nord a blocului și avariate de suflul exploziei s-au constituit parte civilă în dosarul penal, solicitând a fi despăgubiți. Ei, bine, toastă povestea are un final neașteptat: prin referatul din 31 mai 2017 al organelor de cercetare penală din cadrul Poliției Municipiului Slobozia s-a propus clasarea cauzei având ca obiect infracțiunea de instigare la distrugere, cu motivarea că sunt incidente prevederile art. 16 alin 1 lit. F Cod Procedură Penală, respectiv a intervenit decesul făptuitorului. În aceeași dată, propunerea este însușită de Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia, dosarul fiind clasat.


Polița de asigurare

Cu prilejul cercetărilor efectuate, s-a stabilit că apartamentul 9 din blocul F6 îi aparține SC Texas Com SRL și este grevat de sarcini și urmăriri, având asupra sa instituite două ipoteci, una de rang I și una de rang II. Datorită neachitării creditelor, apartamentul în care locuia de fapt Dobruțchi Nicolae (fără a deține un contract de vânzare-cumpărare) urma să fie scos la licitație în urma executării silite a SC Texas Intercom SRL (fosta SC Texas Com SRL). În data de 8 martie 2011, executorul bancar Tudorache Cătălin Andrei s-a deplasat la apartamentul 9 din blocul F6, unde a încheiat un proces verbal de situație, la data de 27 aprilie 2011 fiind afișată pe ușa apartamentului și publicația de vânzare.
În data de 28 aporilie 2011, Dobruțchi Nicolae a declarat în cererea de asigurare că este proprietar al apartamentului 9 din blocul F6 (fără a deține un contract de vânzare-cumpăre în acest sens) și a încheiat o poliță de asigurare la SC Asirom Vienna Insurance Group SA, la valoarea totală de 450.000 lei, pentru care a achitat prima rată în valoare de 344 lei.
După încheierea poliței de asigurare, astfel cum rezultă din declarația Mariei Anca Margareta Dobruțchi, coroborat cu declarațiile celorlalte persoane, locatari ai blocului F6, Dobruțchi Nicolae și ginerele său Dobruțchi Alecandru Claudiu au cărat bunurile cu o valoare redusă (saci cu cărți și CD-uri) la garsoniera din strada Gării, nr. 7, apt. 39, iar celelalte le-au cărat într-o altă garsonieră, ale cărei chei aceasta le-a predat organelor de poliție cu prilejul audierii, după decesul lui Dobruțchi Alexandru Claudiu. Această garsonieră a fost localizată în strada Lacului, bloc U37, apt. 1 și aparține lui Zlătescu Constantin, domiciliat în București.

Cheile

Audiat, Zlătescu Constantin a declarat că pe perioada sărbătorilor pascale din 2011 a închiriat garsoniera lui Dobruțchi Nicolae, la negocierea chiriei fiind de față și Dobruțchi Alexandru Claudiu. El a mai declarat că i-a dat o cheie de la ușa garsonierei, una de la ușa de intrare în bloc și o cartelă de interfon. La jumătatea lunii iulie a fost sunat de Dobruțchi Nicolae, care i-a spus că nu dorește să mai continue cu chiria garsonierei, motiv pentru care l-a chemat pe proprietar la Slobozia, unde i-a înmânat acestuia cheia de la ușa garsonierei, care însă nu era cea pe care i-o lăsase el, iar cu privire la cartela de la interfon și cheia de la ușa de la intrare în bloc Dobruțchi Nicolae i-a spus că le-a pierdut. În realitate, acele chei au rămas la Dobruțchi Alexandru Claudiu, după ce a cărat în acea garsonieră bunurile de valoare din apartamentul ce urma să fie incendiat, chei care au și fost predate de Dobruțchi Anca Maria Margareta organelor de poliție. S-a procedat la compararea cheii înmânate de Zlătescu Constantin și cheile predate de fiica lui Dobruțchi Nicolae, constatându-se că sunt identice. De asemenea, s-a procedat la verificarea cartelei interfonului și a cheilor primite de la Dobruțchi Anca Maria Margareta, constatându-se că acestea deschid atât interfonul de la blocul U37, ușa de acces în bloc cât și ușa garsonierei.
Cu ocazia intrării în garsonieră, s-a constatat că în aceasta nu se mai aflau bunuri din cele ce fuseseră depozitate de cei doi.

Interceptarea

Din exploatarea interceptărilor telefonice și comunicările efectuate de Dobruțchi Nicolae, a fost identificată și audiata Miu Elena din localitatea Amara. Aceasta a declarat că în jurul datei de 6 iunie 2011 l-a primit pe Dobruțchi Nicolae să locuiască la ea o perioadă, întrucât îi luase foc apartamentul și nu i-a mai rămas decât un geamantan cu haine, cu care fusese plecat la Covasna. În zilele următoare, acesta a început să care la locuința ei mai mulți saci cu îmbrăcăminte, cărți, tablouri și diverse obiecte, umplându-i practic la maxim o cameră. Fiind întrebat de unde își aduce acele lucruri dacă a spus că i-a ars tot ce avea în apartament, Dobruțchi Nicolae i-a replicat că nu e treaba ei. Aceasta i-a replicat și ea că, este clar, și-a înscenat incendierea apartamentului. Este motivul pentru care Dobruțchi Nicolae și-a luat toate lucrurile de acolo și s-a mutat, fără a-i spune acesteia unde.

Arsenalul incendierii

Să mai spunem că în urma cercetărilor efectuate după intervenția cadrelor ISU s-a constatat că datorită exploziei și incendiului produs la apartamentul 9 au fost distruse parțial toate locuințele de pe scara blocului respectiv, precum și un număr de șapte autoturisme aflate în parcarea de nord a blocului, aparținând următoarelor persoane: Lambru Nacu, Scarlat George, David Viorica, Pârvu Viorica, Neagu Mihail, Tudorache Valentin și SC SGS Rom SA prin Neagu Silviu Robert. Atât proprietarii apartamentelor cât și proprietarii autotursimelor în cauză s-au constituit parte civilă în procesul penal, solicitând să fie despăgubiți.
Din cercetări, s-a stabilit că explozia urmată de incendiu nu s-a produs ca urmare a unor scăpări de gaze. De asemenea, în interiorul apartamentului au fost găsite: un obiect tip platband cu lungimea de 40 cm, având la un cap un decupaj de forma unui butuc de yală îngropată, un levier cu capăt turtit și un aprinzător electric, obiecte despre care Dobruțchi Anca Maria Margareta a declarat că soțul ei a plecat cu ele de acasă în noaptea producerii evenimentului, obiectele fiind date soțului de către tatăl său. În sufragerie au fost găsite mai multe recipiente din plastic, un prosop și fragmente de cărți care emanau un puternic miros de substanță inflamabilă. În urma unei expertize tehnice, s-a concluzionat: sursa posibilă de inițiere a exploziei urmată de incendiu se consideră a fi flacără deschisă de la bricheta (chibritul) folosit de Dobruțchi Alexandru Claudiu pentru a aprinde o țigară, care a determinat aprinderea amestecului exploziv de aer-gaze de produse petroliere inflamabile de tipul benzenelor din dormitor, rezultat ca urmare a unei operațiuni de răspândire de lichide petroliere inflamabile. Explozia a generat incendiul, care a afectat materialele aflate în acesta (mobilier, îmbrăcăminte, cărți, covoare, paturi, perdele, uși de la apartamentul în cauză și de la apartamentele învecinate, ferestre balcon, tencuiala pereților, planșeelor, provocând în același timp arsuri de gradul 2 și 3 lui Dobruțchi Alexandru Claudiu, care a și decedat în spital la câteva zile după eveniment.

Hunedorenii

Având în vedere suspiciunile existente cu privire la cauza producerii exploziei urmată de incendiu, încă din faza incipientă a cercetărilor s-a procedat la interceptarea comunicărilor și convorbirilor telefonice efectuate de Dobruțchi Nicolae și de fiica sa. În urma exploatării acestora, au fost identificați și audiați în calitate de martori Șoacă Sebastian Mircea, Țânța Alexandra Andreea, Țânța Ștefan Alexandru, Țânța Maria Didona Carmen, Țânța Claudia Gabriela, toți din Hunedoara. Aceștia au declarat, unii în concordanță cu ceilalți, cu privire la cauzele producerii exploziei, declarații coroborate cu cele declarate de fiica lui Dobruțchi Nicolae, având în vedere că ea le-a povestit cu lux de amănunte despre modul cum tatăl ei îl învățase pe soțul ei să incendieze apartamentul.
Cu prilejul audierii, Țânța Maria Didona Carmen a predat organelor de poliție un plic desigilat la unul din capete, având aplicată pe o parte o folie transparentă în care se afla un aviz al firmei de curierat Cargus, având la rubrica expeditor numele lui Dobruțchi Nicolae, cu adresa la bloc J2, apartament 1 din bd. Mihai Basarab, Slobozia, iar la destinatar numele Dobruțchi Anca, cu adresa din Hunedoara. În plic se afla un alt plic, având înscris pe o parte cu pix cu mina de culoare albastră peste un același scris efectuat cu mină de creion: Destinatar: d-lui Inspector Șef al Poliției Județului Ialomița. Expeditor: Dobruțchi Anca Maria Margareta. Post restant Of.P. 1 Hunedoara. Pe cuponul confirmării de primire era înscris cu pix de culoare albastră: Dobruțchi Anca Maria Margareta, str. Matei Basarab bloc J2, sc. B, apt. 1, Slobozia, iar la destinatar Inspector șef al Poliției Ialomița, un alt plic cu același expeditor și destinatar Prim Procuror de pe lângă Parchetul Judecătoriei Slobozia. În cele două plicuri se aflau câte două exemplare de petiție destinate prim procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia și inspectorului șef al IPJ Ialomița, identice, redactate la calculator. Atât Țânța Maria Didona Carmen cât și ceilalți membri ai familiei au declarat că acestea le-au fost aduse de fiica lui Dobruțchi Nicolae în luna decembrie 2011, când era deja mutată în Hunedoara, cu privire la care aceasta a povestit că-i fuseseră trimise de tatăl ei, iar ea urma doar să le semneze și să le dateze, apoi să le trimită înapoi tatălui său, care la rândul său să le trimită în numele ei instituțiilor respective. Ei au declarat că aceste petiții erau practic înscrisuri prin care trebuiau să dovedească neimplicarea lui Dobruțchi Nicolae în evenimentul din noaptea de 27 spre 28 mai 2011.
Reaudiată, Dobruțchi Anca Margareta a declarat că aceste înscrisuri i-au fost trimise de tatăl ei de la Slobozia. Totodată, a declarat că tatăl ei o sunase insistent să semneze și să îi trimită acele înscrisuri înapoi, întrucât îl va ajuta să încaseze banii de pe polița de asiguare a apatamentului, din care a spus că o să-i dea și ei o parte. Ea nu a semnat și a trimis înscrisurile înapoi, dându-și seama că tatăl o învață să declare lucruri pe care ea le consideră neadevărate. Cu privire la aceste înscrisuri, s-a dispus efectuarea unei expertize grafoscopice, care a concluzionat că scrisul de pe cele trei plicuri și cupoanele atașate aparține lui Dobruțchi Nicolae.

Suspect, apoi inculpat

Pe baza declarațiilor date de Dobruțchi Anca Maria Margareta, din care a reieșit că tatăl ei împreună cu soțul său au înscenat o explozie puternică în așa fel încât apartamentul să fie distrus în totalitate, a fost dată Rezoluția din data de 30 mai 2011 a organelor de cercetare ale poliției județene prin care s-a dispus începerea urmrăririi penale In Rem pentru comiterea infracțiunii de distrugere. De asemenea, în data de 2 octombrie 2014 în cauză s-a dispus coninuarea urmăririi penale față de Dobruțchi Nicolae pentru comiterea incfracțiunilor de instigare la distrugere, înșelăciune privind asigurările și instigare la mărturie mincinoasă. La data de 6 noiembrie 2014 i s-a adus la cunoștință lui Dobruțchi Nicolae că are calitatea de suspect în cele trei infracțiuni, ocazie cu care s-a procedat la audiere, în urma cărora acesta a recunoscut faptul că a redactat mai multe înscrisuri în numele fiicei sale. A recunoscut de asemenea că la momentul întocmirii contractului de asiguare cu firma Asirom știa că apartamentul pentru care a încheiat polița nu îi mai aparținea, dar că după producerea exploziei a solicitat despăgubiri. Privind comiterea infracțiunii de instigare la distrugere, el a continuat să susțină că nu se face vinovat.
La data de 11 noiembrie 2014 i s-a adus la cunoștință lui Nicolae Dobruțchi că are calitatea de inculpat. Fiind din nou audiat, el și-a menținut în totalitate declarația dată anterior în calitate de suspect, însă a încercat să reliefeze faptul că fiica sa împreună cu soțul ei sunt cei care au plănuit diustrugerea apartamentului, sustrăgând anterior exploiziei diverse bijuterii de valoare din interior și au încercat astfel să îl omoare în vederea obținerii despăgubirilor materiale ca urmare a unei polițe de asigurare a vieții încheiate de acesta, dar și a restului bunurilor de valoare din apartament. Totodată, a încercat să dovedească faptul că fiica sa și-a schimbat declarația dată inițial ca urmare a intervențiilor și presiunilor psihice la care a fost supusă de diverși polițiști și procurori, iar polițistul Dorobanțu Marian a influențat chiar și alți marotriu, inclusiv pe fiica sa, cu care a întreținut relații sexuale în interiorul sediului Poliției Municipiului Slobozia.
Fapta lui Dobruțchi Nicolae de a-i promite ginerelui că dacă îi va incedndia apartamentul din banii pe care îi va încasa de la societatea de asigurări îi va cumpăra și lui o garsonieră și o mașină, promisiune care l-a determinat în final pe acesta să acționeze la incendierea apartamentului, a întrunit elementele constitutive ale infracțiuniui de instigare la distrugere.

Decesul

Totul se derula în sensul finalizării cercetărilor și trimiterea în judecată a lui Dobruțchi Nicolae. Numai că, la data de 7 aprilie 2017, în baza verificărilor în Baza Informatiză a Persoanelor, s-a stabilit că numitul Dobruțchi Nicolae a decedat în data de 3 martie 2017.
În final, raportul consemnează faptul că în cauză urmărirea penală este terminată și există o împrejurare care împiedică punerea în mișcare și exercitarea acțiuni penale, respectiv decesul persoanei cercetate. În consecință, se propune clasarea cauzei, propunere însușită, cum am mai spus, de Prim Procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia.

Păgubașii

Să mai spunem că în urma cercetărilor efectuate după intervenția cadrelor ISU s-a constatat că datorită exploziei și incendiului produs la apartamentul 9 au fost distruse parțial toate locuințele de pe scara blocului respectiv, precum și un număr de șapte autoturisme aflate în parcarea de nord a blocului, aparținând următoarelor persoane: Lambru Nacu, Scarlat George, David Viorica, Pârvu Viorica, Neagu Mihail, Tudorache Valentin și SC SGS Rom SA prin Neagu Silviu Robert. Atât proprietarii apartamentelor cât și proprietarii autotursimelor în cauză s-au constituit parte civilă în procesul penal, solicitând să fie despăgubiți.

( Nicolae TACHE )
Sondaj
?
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.