Ialomitastea
Nr. 980, Anul , din 21-Iunie-2018Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
euroinvest tel-a
itp-a
duo manager
lunca_2012
TARG APICOL
Prima paginaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Leul va avea o iarnă mai grea, în ton cu creșterea inflației
Evoluția raportului euro/leu din parioada analizată a fost una calmă, cu volume de tranzacționare reduse, normale pentru „luna vacanțelor”.
Cursul euro a fluctuat între 4,5577 și 4,5657 lei. La finalul perioadei, media a fost stabilită la 4,5635 lei, când tranzacțiile s-au realizat între 4,561 și 4,565, cu închiderea la 4,563 – 4,566 lei.
Până la finalul lunii euro va fluctua între 4,54 și 4,57 lei. Stabilitatea este dată de intrările mai mari de cash la casele de schimb, odată cu revenirea în concediu a românilor care muncesc în străinătate.
Pe termen lung vor apare presiuni asupra cursului și politicii monetare ale BNR, provocate de creșterea inflaţiei. Conform ultimei prognoze a BNR, prezentate de Mugur Isărescu, aceasta se va situa la finalul anului la 1,9%, pentru ca la finalul anului viitor să sară la 3,2%. Estimarea pentru 2019 plasează creșterea prețurilor la 3,5%.
Guvernatorul BNR a afirmat că „presiunile acumulate pe plan intern încep să transpară la nivelul preţurilor de producţie, odată cu disiparea influenţei dezinflaţioniste a mediului extern. Avem costuri salariale care se duc în sus. Avem o majorare o preţurilor de producţie”.
În opinia lui Mugur Isărescu, mişcarea cursului euro/leu a fost decorelată de evoluţiile din regiune, pe fondul tensiunilor politice şi sociale din acest an, ccea ce nu a lăsat loc de apreciere pentru leu, așa cum a atenționat de mai multe ori de la începutul anului.
La creșterea inflatiei va contribui și recenta propunere de majorare cu peste 40 de bani a accizelor la produsele petroliere, care vor declansa un efect de cascada în întreaga economie.
Pe de altă parte, conform guvernatorului BNR, se conturează „o majorare a excedentului de cerere în economie şi un grad mai mare de tensiune pe piaţa muncii. Mai toţi indicatorii, salariul brut, rata şomajului, confirmă apropierea de un grad maxim de tensionare pe piaţa muncii”.
Dolarul american și-a accentuat pierderile, coborând până la 3,8417 lei, cel mai scăzut nivel din 14 ianuarie 2015. Comparativ cu începutul lunii trecute aprecierea leului era de 16,3 bani, însă pierderile față de sfârșitul lui 2016 depășeau 46 bani. La sfârșitul intervalului, media a crescut la 3,8643 lei.
La debutul perioadei, francul elvețian a coborât la 3,9674 lei, cea mai scăzută medie din 14 ianuarie 2015, dar a încheiat perioada la 3,9722 lei, când moneda elvețiană se plasa la 1,15 franci/euro.
Perechea euro/dolar a crescut la începutul perioadei la 1,1910 dolari, maxim care nu mai fost atins de la jumătatea lunii ianuarie 2015, iar la finalul ei fluctua între 1,1791 și 1,1824 dolari.
Investitorii așteptau publicarea datelor privind indicatorii prețurilor de producție și ai celor de consum din SUA, care pot influența viitoarele decizii ale Fed privind dobânda sa cheie.

Analiza cuprinde perioada 2 – 8 august

( Radu GEORGESCU )
Sondaj
?
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
TURNEU SATORI
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.