Ialomitastea
Nr. 952, Anul , din 14-Decembrie-2017Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
euroinvest tel-a
itp-a
duo manager
lunca_2012
Reportaj - Interviu - Anchete
Biserica “Sf. Ierarh Nicolae”, lăcaș trainic de închinăciune pentru cosâmbeșteni

Miercuri, 6 decembrie, zi de sărbătoare la Cosâmbești, așa cum a fost an de an din 1990 încoace: hramul bisericii “Sfântul Ierarh Nicolae”, un lăcaș cu o istorie zbuciumată, dar care a crescut în timp mai falnică și poate tocmai de aceea a devenit locul în care sătenii și-au regăsit deseori liniștea și pacea.
Se cuvine o întoarcere în timp. Conform pisaniei, biserica s-a zidit de obștea satului între anii 1859-1861, în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza și cu binecuvântarea Mitropolitului Primat al României Nifon al Ungrovlahiei. În volumul “Așezări și monumente ialomițene", profesorul Ștefan Grigorescu scrie că "La anul 1850 era hirotonisit ca preot la biserica din Cosâmbești un Ioan Sin Popa Radu. Este vorba așadar de o biserică mai veche acolo și de o familie locală cu tradiții preoțești.” Lucrările de pictură s-au finalizat la 3 iulie 1861 de Nicolae Zugravul, iar târnosirea bisericii s-a făcut de către protoierul Gheorghe Sachelarie. În urma cutremurului din 1940, când biserica a suferit avarii serioase, s-au executat reparaţii la tencuieli interioare şi exterioare şi s-a zugrăvit biserica la exterior. Între anii 1966-1967 pictura a fost restaurată de pictorul Toma Lăscoiu din Bucureşti, iar în 1988 a fost zugrăvită la exterior.
Cutremurul din 4 martie 1977 a afectat serios zidurile așezământului. Au urmat alte două, în 1986 și 1990, care și ele și-au spus cuvântul. “Această biserică - mărturisea părintele Ion Negoiță cu câțiva ani înainte de a trece la cele veșnice - a trecut prin mai multe cutremure, a suferit, dar nu a murit. După cutremurul din 1977 a trebuit să o ancorăm serios, să nu se dărâme. S-a trecut imediat la refacere, dar pe vremurile acelea s-a făcut lucru de mântuială, iar zidul dinspre nord s-a dărâmat de tot.”
În consecință, pentru a se evita prăbuşirea bisericii, imediat după 1990 s-a luat hotărârea executării unor lucrări de consolidare. După primele intervenții la fundația bisericii, s-a produs prăbuşirea pereţilor din partea de nord în întregime şi parţial a celui estic, producându-se avarii și la turlă, acoperiş, pictură, mobilier. A fost un moment de cumpănă, pentru că readucerea lăcașului la starea inițială și funcționalitatea sa impunea noi fonduri financiare. Inginerul Florin Gherman, patronul firmei constructoare, a luat decizia de a continua lucrările pe cheltuiala sa proprie. Între anii 1997-2002 s-au refăcut zidurile prăbușite, s-au executat centuri la cel sudic şi cel vestic, s-au refăcut şarpanta şi turla, învelitoarea din tablă zincată, s-a executat pardoseală peste cota iniţială de călcare. Prin bunăvoinţa domnului Ionuţ Popescu, la vremea respectivă ministru al finanțelor, s-au obţinut fonduri pentru ridicarea clopotniţei, iar între anii 2005-2006, cu ajutorul P.C. Arhimandrit Neonil, stareţul Sfintei Mănăstiri Frăsinei, s-a construit şi pictat pridvorul. Anul următor, duminică 21 octombrie 2007, Prea Sfinția Sa Damaschin a sâvârșit târnosirea bisericii. Așa cum spunea la vremea respectivă preotul Cristian Niță, a fost “târnosire deoarece biserica fiind reconstruită din temelii este o biserică nouă. S-a făcut slujbă exact ca la o biserică nouă.”
De-a lungul existenței sale Biserica “Sfântul Ierarh Nicolae” din Cosâmbești a avut parte de preoți cu mare aplecare spre cele sfinte. Nu se știe exact dacă în momentul construirii lăcașului preot în biserica nouă mai era Ioan Sin Popa Radu, cel hirotonisit la biserica veche în 1850. Documentele vremii dau însă ca sigur preot al bisericii pe Radu Bobârniche în anul 1861. După care, timp de 78 de ani, din 1861 până în 1939, păstor al parohiei Cosâmbești avea să fie preotul Marin Rădulescu, cel care în vremuri de restriște pe tărâmuri ialomițene avea să suplinească slujbe şi la bisericile din Brâncoveni, Lahovari, Gimbăşani sau Popeşti. Alți 31 de ani, până să fie transferat la Biserica Mânăstirii „Sfinții Voievozi” din Slobozia, paroh al bisericii din Cosâmbești a fost preotul Ion Negoiță. Au urmat Tache Alexandru (1970-1976), Constantin Petre (1976-1977), Iulian Petre (1977-1980), Ion Adam (1980-1989), Cristian Niță (1989-2008) și, după 2008 până în zilele noastre, părintele Daniel Sturzoiu.
Revenind la ziua de miercuri 6 decembrie 2017, să spunem că dis de dimineață credincioșii din Cosâmbești s-au înființat la biserică pentru a participa la cea mai importantă sărbătoare a acesteia. Părintele Sturzoiu Daniel a oficiat slujba sfintei sărbători și apoi le-a vorbit de smerenia pe care fiecare dintre ei trebuie să o arate Sfântului Ierarh Nicolae, patronul spiritual al lăcașului de închinăciune care prin strădania lor și a unor oameni de bine a dăinuit și va dăinui vremurilor.
După oficierea slujbei, peste o sută de credincioși au participat, în sala căminului cultural, la praznicul hramului sfintei biserici. Au fost de față oficialitățile locale, în frunte cu primarul Bogdan Popescu, consilieri locali, cadre didactice, Daniel Sturzoiu (preot slujitor în biserica “Sf. Ierarh Nicolae” Cosâmbești, George Iftode (preot paroh în biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Gimbășani) și George Mircea Silaghi (preot paroh în biserica “Înalțarea Domnului” din Popești.
Înainte de a-i invita pe cei prezenți să glăsuiască “Tatăl Nostru” și apoi să se ospăteze din bucatele de pe mesele întinse în căminul cultural, părintele Daniel Sturzoiu a ținut o scurtă predică, așa cum se cuvine la momente de acest gen: “Ceva nou pentru noi, bucatele de pe masă sunt pregătite de cei de la primărie. Avem în vedere că toți cei care lucrează în primărie nu sunt alții decât aceiași fii ai comunei Cosâmbești, cum suntem cu toții. Ca fii ai bisericii suntem oriunde, și acasă, și-n administrație, în timpul serviciului și-n afară. Și ca fii ai bisericii ne implicăm fiecare, în măsura posibilităților, ca să facem posibilă organizarea unui astfel de eveniment. Dar, înainte de a gusta din toate aceste bunătăți, vă invit să urmăriți un scut program pregătit special pentru acest eveniment de copiii dumneavoastră.”

Răgaz de douăzeci de minute, toți cei prezenți au asistat la un sensibil spectacol de muzică și poezie susținut de elevii Școlii Cosâmbești, îndrumați de doamna Maria Vâlcu, bibliotecara bibliotecii comunale, totul axat pe texte care-l aveau ca personaj principal pe Sfântul Nicolae, ierarhul cel darnic. La finalul spectacolului, micuții artiști au primit daruri oferite de Vasile Dușa și Viorel Dumitrescu (proprietarii celor mai mari și căutate magazine din Gimbășani și Cosâmbești), daruri înmânate de părintele Daniel Sturzoiu.

La finalul evenimentului, l-am rugat pe Bogdan Popescu, primarul Cosâmbeștilor, să ne spună și domnia sa câteva cuvinte: “Încercăm și pot spune că am reușit să păstrăm tradiția hramului, o tradiție reluată prin 1990, pentru că ea a existat cu mult timp înainte, după cum mărturisesc părinții și bunicii noștri. Am ținut cu tot dinadinsul ca la evenimentul din acest an să participe preoții din toate cele trei parohii ale comunei, pentru a da mai multă greutate sărbătorii. Iată de ce le mulțumesc preoților Iftode și Silaghi că au fost alături de părintele Sturzoiu, de noi toți ceilalți la sărbătoarea bisericii din Cosâmbești și-i asigur că vom merge cu aceeași bucurie și la hramul bisericilor din Gimbășani și Popești. Mulțumesc de asemenea consilierilor locali, care nu au dat niciodată înapoi atunci când a fost nevoie să susținem, într-un fel sau altul, bisericile din comuna noastră.”
[citeste]
Cântec, dans și voie bună la Căminul de bătrâni “Vadim Rusu” din Balaciu

Joi, la ora prânzului, un nou popas la Căminul de Bătrâni din Balaciu. De această dată, umorul, muzica populară și colindele au fost cele care au venit să le țină de urât bunicelor și bunicuțelor care au umplut la refuz sala de spectacole. N-au lipsit nici de această dată “nepoțeii” de la școala și grădinița din Balaciu, așa că atmosfera a fost una ca… acasă.
Până la sosirea invitaților, care au plecat la timp din București, dar au ajuns cu o întârziere de o oră “grație” blocajelor de care au avut parte pe Șoseaua Colentina, prilej pentru rapsodul popular Elena Gârbacea să-și etaleze aproape tot repertoriul, astfel că bătrâneii mai “în vână” s-au apucat de dansat și au încins hora mare împreună cu copii, iar cei mai neputincioși au lăcrimat când doamna Gârbacea le-a răscolit inimile cu balade una mai frumoasă și mai emoționantă decât alta.
Au sosit și invitații, așa că am rugat-o pe doamna Helene Mădălina Radu, amfitrionul evenimentului, să facă... prezentările: “Pentru că suntem iubitori de folclor românesc, am hotărât să oferim bunicilor un spectacol autentic de folclor românesc, susținut de interpreți aleși pe sprânceană din Muntenia, Bistrița, Banat, Hunedoara și Bucovina. Vor evolua soliștii de muzică populară Mariana Stan, Gabriel Dumitru și grupul folcloric #Folcloriștii, în componența Ionela Cristina Bugnar (Bistrița), Cristian Tomoni (Banat), Geanina Ioana Gavrilă (Deva), Ancuța Georgeta Corlățan (Bucovina) și Scorobete Daniel (Banat), acompaniați de Gigel Oprea, membru al formatiei Coral2. Nu va lipsi umorul, responsabil cu veselia fiind actorul Florin Petrescu.”
Sosit mai devreme la Balaciu, l-am abordat pe actorul Florin Petrescu, pe Axinte, cum este cunoscut în lumea umorului.
- Pentru prima dată în Ialomița?
- Nicium. Sunt un fiu al Ialomiței pot să spun. Vin de vreo trei ani pe meleagurile voastre. Am o relație foarte bună cu Livia Tudorache Gomez, fosta primăriță de la Sfântul Gheorghe. Livioara, cum o mângâi eu, este acum directoarea Spitaluluiu Caraiman, cel mai tare spital din București, singurul de stat în Sectorul 1, unde conduce vreo sută douăzeci de doctori. Grație ei cunosc Ialomița de-a lungul și de-a latul. Când vine la Balaciu, când vine la Fierbinți, pe la Urziceni la câte-o casă de-asta de bătrâni, pentru că ei întotdeuna i-au plăcut întâlnirile cu bătrânii și copiii, hop și eu. Ieri am avut spectacole de colinde la Bucu, la Săveni, la Țăndărei, iar seara, pe la șase, am rămas uimit când Adrian Mocioniu și-a dorit un astfel de spectacol pentru pensionarii slobozeni, la Casa de Cultură. Am mers acolo, a strâns pensionarii din Slobozia, vreo cinci sute, vreo două sute nu au mai avut unde să intre și ne pare rău. A fost un spectacol pe cinste, cu Alin Oprea de la Talisman, cu Aurel Moga, Marius Văduva și Mariana Stan. A prins foarte bine spectacolul, cânta toată sala, a fost un altfel de public și de aceea îmi place și ce este aici, pentru că sunt oameni care te ascultă cu drag, pentru că altfel, copiii de azi nu știu altceva decât Smiley și Delia. Spectacolul acesta de colinde îl vom susține și în alte localiutăți, la Sudiți, Sălcioara, Munteni Buzău și Fetești. Aici la Balaciu am venit cu Mariana Stan, o voce foarte bună a folclorului românesc.
Gabriel Dumitru, cunoscut și apreciat interpret de muzică populară în toată țara, a inițiat acest proiect, cu reunirea unor tineri rapsozi din mai toate zonele țării. Despre acest proiect generos, acela al promovării tinerelor talente în muzica populară, vom mai auzi. Până atunci, el și colegii săi mai tineri ne vorbesc despre spectacolul de la Balaciu.
Gabriel Dumitru: Sunt bucuros că astăzi, acești tineri frumoși, colegi de-ai mei, au acceptat să vină la acest sepctacol caritabil pentru bătrâni, pentru cei care ne dau o pâine nouă. Datorită lor am ajuns aici. Colegii mei vin pentru prima dată în Ialomița, eu mai des, colaborez de vreo șase ani cu doamna Elena Gârbacea și cu doamna Livia Tudorache Gomez. La cămin la Balaciu sunt pentru a doua oară. Vă promit că de anul viitor în această formulă vom avea manifestări mult mai frumoase, doar ca să ne permită timpul, acum a fost cam din scurt.
Geanina Ioana Gavrilă: Eu vin din Deva să aduc în fața bătrânilor de la Balaciu cântecul hunedorean, atât de drag mie, cu siguranță și multora dintre ei.
Cristian Tomoni: Ne bucurăm de invitația doamnei Helene Radu. Venim în fața bătrânilor cu piese frumoase și sperăm să le mai alinăm din suferiunță. Eu și colegul meu Daniel Scorobete venim aici din Tmișoara și sperăm să încântăm publicul de aici cu piesele noastre bănățene.
Cristina Bugnar: O să cântăm cu drag bunicilor de la Balaciu, pentru că, nu-i așa, noi suntem neopoții și am venit să le facem o bucurie în prag de sărbători. Să le dea Dumnezeu multă, multă sănătate și să asculte cu drag cântecul bistrițean.
În final, am lăsat-o tot pe doamna director Helene Radu să tragă concluziile.
Helene Mădălina Radu: A fost un spectacol de nerefuzat, bunicii noștri au fost impresionați de costumele purtate de artiști, dar și de profesionalismul cu care au interpretat cântecele tradiționale specifice zonei pe care au reprezentat-o. Pentru organizarea acestui eveniment de excepție ne-am bucurat de susținerea lui Gabriel Dumitru, argeșean și piteștean ca și mine, un nume care s-a impus deja în muzica muntenească. Spectacolul oferit a fost de o mare ținută și îndelung aplaudat de seniorii noștri, care abia așteaptă o reîntâlnire cu acești tineri și frumoși interpreți ai muzicii populare.”[citeste]
Sondaj
?
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
tritipan
LIVIU
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.