Ialomitastea
Nr. 1022, Anul , din 18-Aprilie-2019Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Reportaj - Interviu - Anchete
Îngrijirea paleativă, o abordare care îmbunătățește calitatea vieții

- dialog cu dr. Natalia Berco, masterand anul I pe îngrijiri paliative, medic-rezident anul I pe medicină de familie la Spitalul Sf. Spiridon Iași, la a 2-a specialitate -

Firesc, în dialogul nostru dr. Natalia Berco ne-a vorbit despre segment extrem de important al medicinei, îngrijirea paleativă.

Rep.: Dna doctor, explicați-ne ce înseamnă îngrijirea paleativă?
Dr. Natalia Berco: Este o abordare menită să amelioreze calitatea vieții pacienților și familiilor acestora, pentru a face față problemelor cauzate de boli incurabile cu pronostic limitat, îngrijirea se concentrează pe prevenirea și înlăturarea suferinței, prin identificarea precoce, evaluarea și tratarea impecabilă a durerii și a altor probleme fizice, psiho-sociale și spirituale.
Rep.: Așadar, îngrijirea paleativă chiar este necesară
Dr. Natalia Berco: Este o abordare care îmbunătățește calitatea vieții pacientului și familiei, atunci când se confruntă cu probleme asociate unei boli cronice progresive sau amenințătoare de viață.
Rep.: Ce semnifică acești termeni?
Dr. Natalia Berco: HOSPICE înseamnă gazdă, oaspete și semnifică un concept de îngrijire într-o clădire care practică acest tip de îngrijire acordate de către voluntari la sfârșitul vieții. PALLIUM - acoperământ, pătură.
Rep.: Care este scopul acestui segment medical?
Dr. Natalia Berco: Se are în vedere înlăturarea suferinței și a durerii, îmbunatățirea/menținerea capacității funționale și a calitățiii vietii, intervenție pe toată traiectoria bolii, intervine momentul diagnosticului inițial de boala avansată, amenințătoare de viata.
Rep.: Care sunt principiile îngrijirii paleative?
Dr. Natalia Berco: Aceste principii sunt destul de vaste: tratează pacientul, nu boala; îmbunătățește calitatea vieții; susține viața și consideră moartea ca pe un proces normal; nu grăbește și nici nu amână moartea; consideră pacientul și familia ca pe o unitate de îngrijire; îngrijire holistică în echipa interdisciplinară; sprijină familia în timpul bolii pacientului și după decesul acestuia (breavement).
Rep.: Cui se adreseaza îngrijirea paleativă?
Dr. Natalia Berco: Oricărui pacient care are nevoie de aceste îngrijiri. Mai exact, vorbim aici despre: cancer, HIV/SIDA, boli neurologice progresive, insuficiente cronice de organ (cardiace, renale), boli pulmonare în stadii avansate, alte boli cronice progresive cu pronostic limitat, boli rare.
Rep.: Care este momentul oportun pentru îngrijirea paleativă?
Dr. Natalia Berco:
a) adulți cu boli oncologice; boală progresivă cu agravarea simtomelor fizice și emoționale ce devin tot mai covârșitoare pentru pacient; internări repetate în spital în ultimul an pentru episoade de criză, pe fondul deteriorării progresive ireversibile; dependență progresivă tot mai accentuată, care afectează pacientul și aparținătorii; scăderea tonusului funcțional și/sau evidența bolii metastatice; stadiile II sau IV la bolnavii oncologici; prezenta co-morbidităților severe pe fondul afecțiunilor oncologice sau non-oncologice.
b) adulți cu boli neurologice: boala de Neuron Motor - de la început; demență, scleroza multiplă, stadii avansate HIV/SIDA; Stadiul SIDA - insuficienta de organ; stadiile NYHA III și IV la pacienții cu ICC, spitalizari repetate in ultimul an, în ciuda terapiei optime; pacienții cu insuficiență renală cronică fără indicații de dializă, asociere cu alte co-morbidități; scădere ponderală peste 5% în ultimele 3 luni în boala cronică
c) copii: cancere, insuficiențe de organ; boli progresive și neuro-musculare.
Rep.: Care este rolul medicinii?
Dr. Natalia Berco: Sunt trei elemente importante care merită explicte. Astfel: să vindece (când se poate), să prelungească viața (uneori), să aline suferința (întotdeauna).
În concluzie trebuie știut că întotdeauna se mai poate face ceva, că NU PUTEM vindeca boala incurabilă și că PUTEM ține sub control simptomele. De asemenea, NU PUTEM înlătura durerea pierderii, PUTEM sprijini pe cel îndurerat de pierdere și NU PUTEM da toate răspunsurile, PUTEM asculta toate întrebările.
[citeste]
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.