Ialomitastea
Nr. 998, Anul , din 19-Octombrie-2018Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
Reportaj - Interviu - Anchete
400 de rețete culinare preparate „La casa Tudorii”

Cea de-a VIII-a ediție a Festivalului – concurs de tradiție și artă culinară ialomițeană „La casa Tudorii” a avut loc duminică, 14 octombrie, la Baza de Cercetare Arheologică și Expunere Muzeală„Orașul de Floci” din Giurgeni.
Evenimentul s-a înscris în strategia Consiliului Județean Ialomița de a promova culturile ialomițene în toate formele sale de manifestare, între care bucătăria tradițională ialomițeană se dovedește a fi o bucătărie unică și specială, care merită cunoscută. Festivalul-concurs s-a adresat tuturor celor pasionați de gastronomie și care au manifestat dorința de a păsatra specificul tradițional cultural ialomițean. Peste o mie de rețete culinare au fost prezentate de-a lungul celor 8 ani, readucând în atenția celor prezenți la Orașul de Floci preparate tradiționale delicioase pe care, uneori, doar vârstnicii și le mai amintesc!
Manifestarea de duminică a cuprins şi spectacole folclorice oferite de solişti vocali, instrumentişti, grupuri vocale, formaţii de dansuri populare şi ansambluri folclorice din judeţ.
Organizatori au fost Muzeul Județean de Istorie Ialomița și Consiliul Județean Ialomița.

Rețete pe alese, mâncare delicioasă

Mirosul îmbietor al bunătăților pregătite de concurenți a atras sute de vizitatori din tot județul care au putut admira și degusta varietatea produselor culinare, ingeniozitatea și măiestria celor care le-au preparat. Tochitură, varză călită, fasole cu ciolan, nelipsita mămăliguță, sărmăluțele, afumăturile, borșul de pește, zacusca, dulcețurile și prăjiturile care mai de care sunt numai câteva dintre bunătățile cu care membrii juriului și vizitatorii și-au delectat papilele.
Și că tot am amintit de juriu, acesta a fost format din Elena Pacală, Necula Ovidiu, Octavian Amariei, Ecaterina Șerban, Daniela Mihai, Nicolae Anghel, Zenica Urloiu, Elena Balov, Clementina Tudor, Cătălin Stănciulescu, președintele juriului.
150 de echipaje grupate în 47 de standuri s-au înscris în concurs anul acesta cu peste 400 de preparate tradiționale, iar unii dintre ei au jurat că sunt de la bunii și străbunii noștri.
Plimbându-ne printre standuri, atenția ne-a fost atrasă de un ceaun cu tochitură românească și mămăliguță pregătite de „Trandafirul Țăndăreanca”, un grup de gospodine în frunte cu primarul orașului Țăndărei, Nicoleta Toma.

< un vestit fel de mâncare,
de Florica pregătit,
vă îndeamnă la gustare!>>
(Epigramă –Nicoleta Toma, primar Țăndărei)

Rețeta de tochitură pregătită de Valentina Giușcă, consilier local în cadrul Consiliului local Țăndărei și gospodină desăvârșită, împreună cu edilul Nicoleta Toma și grup de femei din localitate, datează de acum 100 de ani și îi aparține lui tanti Florica, o bătrânică din comuna Alexeni, care pregătea cu multă dragoste acest preparat. „Am vrut să sărbătorim Centenarul puțin diferit așa că ne-am înscris și anul acesta la concurs cu o rețetă de tochitură românească, ialomițeană, care îi aparține lu’ tanti Florica.

Preparatul conține carne, costiță afumată, cârnați afumați și gușă afumată, ceapă, bulion și, evident, mult suflet. Noi am mai adaptat rețeta potrivit vremurilor noastre și am adăugat și puțin kaizer, dar acum 100 de ani se punea șuncă. Toate acestea le-am asezonat cu legume trase la tigaie”, explică doamna Valentina Giușcă, prezentă cu grupul „Trandafirul Țăndăreanca” la ultimile cinci ediții la Festivalul - culinar și mândră că anul trecut au reușit să obțină un premiu special din partea juriului.

Prăjitura „Parlament”, delicatesă printre dulciuri

Școala Gimnazială „Constantin Ștefan” din Albești, condusă de directorul Bordei Anda Cristina, s-a înscris în concurs cu o prăjitură care a fost apreciată de cei care au degustat-o și care se numește „Parlament”. Nu are nicio legătură cu a doua cea mai mare clădire din lume, însă o întrece prin rafinament și delicatețe. Rețeta este destul de simplă: în partea de jos are un blat cu nucă caramelizată făcut din 7 albușuri, 3 linguri de făină, puțin lapte și unt, toate se spumează și se introduc în cuptorul încins. Crema se face separat, dar cea care a pregătit-o nu a vrut să-și vândă secretul. Nu ne-a spus nici de ce se numește Parlament, însă a știut sigur că v-a atrage privirile curioșilor! Și așa a și fost!

Prăjitura cu smântână făcută cu cacao, nucă, zahăr și, evident, smântână a fost un alt desert pregătit de data aceasta de mâna Alexiei, o fetiță din Urziceni, care s-a declarat fun dulciuri și pe care juriul a apreciat-o la adevărata sa valoare.

Delicioase au fost și scovergile făcute la ”foc automat”, pentru că nu aveau spor la copt în fața pofticioșilor, de reprezentanții standului cu nr 29-Școala gimnazială Sălcioara-reprezentat de Maria Ilie, care au și câștigat, de altfel, locul II.

Dinu Valere, primarul comunei Giurgeni

„Din 2011 până în prezent acest Festival-culinar a devenit o tradiție, un brand al noastru. Locul este unul încărcat de istorie pentru că datează din anul 1431, iar denumirea a fost dată de transhumanța oierilor și îndeletnicirea pe care o aveau localnicii, prelucratul lânii. Aici s-a născut și Mihai Viteazul, Tudora fiind mama sa, de aici și numle Festivalului de Artă Culinară (...)”

Gigi Petre, prefect județul Ialomița

„Sunt unul dintre fericiții care a participat la toate cele 8 ediții și pot aprecia faptul că de atunci și până acum a crescut calitatea rețetelor expuse. În completarea timpului veți fi încântați de preparatele care se pregătesc, dar și de programul artistic care se va derula. Juriul are peste 400 de rețete de jurizat ceea ce face concurența acerbă.”

Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița

„Evenimentul este important pentru că se desfășoară sub egida Centenarului. Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire și 460 de ani de la nașterea lui Mihai Viteazul și cred că este un moment pe care trebuie să-l aniversăm cu toții (...) Consiliul Județean Ialomița are în atenție acest sit arheologic pentru care s-a depus un proiect pe fonduri europene și aproximativ 3 milioane de euro se vor investi aici în următorii ani.” [citeste]
Câștigători „La Casa Tudorii” 2018

Felicitări câștigătorilor și mulțumiri tuturor participanților la Festivalul-concurs „La Casa Tudorii”, ediția a VIII-a.
Sarcina juriului a fost una extrem de dificilă, întrucât au fost multe preparate delicioase, interesante și creative, care merită toată aprecierea. Trebuie să mărturisim că am fi vrut să premiem pe mulți dintre participanți, însă fiind un concurs trebuia ales un număr limitat de câștigători.
Astfel, câștigătorii ediției a VIII-a sunt:
Secțiunea mâncăruri calde/Adulți:
I. „Stolnicii Tudorii” (Direcția de Asistență Socială Slobozia/ Primăria Slobozia)- Ciorbă de dovleac cu lapte
II. Primăria Giurgeni: David Eugen, Istrate Alina, Caisim Victor – Ciorbă pescărească
III. „Veteranele” din Gura Ialomiței – Pui fraged cu caise
Secțiunea preparate reci(antreuri)/Adulți:
I. Casa de Cultură „Jan Căciulă”, Amara – Andrei Viorica, Saramură de ceapă
II. „Împreună Inovăm” , Traian–Dinu Florentina, Omletă cu mălai
III. Liceul Tehnologic „Înălțarea Domnului” ,Boștină Alexandru Claudiu- Piftie de porc
Secțiunea preparate de cofetărie și patiserie/Adulți
I. Comuna Bucu- Vlad Florica, Colțunași cu brânză de vaci
II. Centrul de recuperare, Movila -Bunghez Lucica și Bordusel Steluța, Plăcintă cu brânză însiropată
III. Stelnica – Șerban Ionelia, Pesmeți cu brânză de oaie
Secțiunea preparate conservate și semiconservate/Adulți
I. Asociația Persoanelor cu Handicap Neuromotor Slobozia- Oțet Balsamic din trandafiri
II. Căminul Cultural „Mihai Viteazul”, Giurgeni – David Eugen și David Steluța Dulceață de dovlecei
III. Toloș Bianca, Slobozia – Dulceață de piersici

Secțiunea mâncăruri calde/Elevi
I. Liceul „Paul Georgescu” , Tăndărei – Naparis, Tocăniță cu ou fiert
II. Școala Gimnazială „Barbu Catargiu”, Maia- Niculae Ileana, Tochitură cu carne de porc
III. Școala Profesională „Areta Teodorescu”, Grivița – Doru Geanina, Dincă Adriana, Mâncare de napi
Secțiunea preparate culinare reci(antreuri)/Elevi
I. Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară , Fetești- Chifteluțe de pește
II. Școala Profesională Bordușani – Obaciu Alexandru Ionuț, prof. Cogean Mihaela, Șnițel de varză cu mujdei de usturoi
III. Liceul Tehnologic „Înălțarea Domnului”, Slobozia – Chifteluțe cu legume, Baltă Gabriel
Secțiunea preparate de patiserie și cofetărie/Elevi
I. „Albeștenii,”, Albești – Sărățele
II. Liceul Tehnologic Urziceni –Ghiță Alexandru, Păun Ana-Maria, Mihalcea Alina, Oancea Dragoș, Biscuiti de casă
III. Micii Patiseri, Fierbinți-Târg-Ștefan Cristina, Dumitru Lidia, Prăjitură de casă cu nucă

Secțiunea produse conservate și semiconservate/Elevi
I. Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu”, Slobozia – Rențea Alina, Dulceață de pepene galben
II. Școala Gimnazială Sălcioara-prof. Baboi Marian, prof. Baboi Adriana, prof. Ilie Maria, prof. Mihalcea Maria, Vlad Gina, Rotaru Costi, Dumitrache Mihaela, Dulceață de măceșe
III. Liceul Tehnologic Țăndărei- Dulceață de ardei iute

În cadrul concursului au mai fost acordate 8 premii speciale, 3 premii de la Asociația Grupului de Acțiune Locală Danubius, prin domnișoara Raluca Dumitrescu și 5 premii speciale oferite de S.C Zena Impex S.R.L, prin doamna Zenica Urloiu.
Mulțumim pentru sprijinul acordat în organizarea festivalului Primăriei Giurgeni, oficialităților prezente, reprezentanților mass-media ce au susținut acest festival și co-organizatorilor: Primăria Municipiului Slobozia, Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Ialomița, Palatul Copiilor Slobozia, Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea”, Muzeul Național al Agriculturii, Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu”, Direcția pentru Protecția Copilului și Inspectoratului Școlar Ialomița.

Roxana Popa
Muzeul Județean de Istorie
Relații cu Publicul [citeste]
Sondaj
?
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.