Ialomitastea
Nr. 938, Anul , din 21-Septembrie-2017Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
euroinvest tel-a
itp-a
duo manager
lunca_2012
Cultura - Sanatate
Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă: Centrifugă pentru miere

În România, apicultura sau stupăritul este unul din sectoarele agriculturii cu cele mai vechi tradiţii. Mierea de albine a fost cunoscută din cele mai vechi timpuri, de către toate civilizaţiile care o foloseau, datorită proprietăţilor sale nutritive şi curative, atât pentru uz intern, cât şi pentru uz extern.
S-a constatat că mierea de albine este unul din produsele cele mai complexe din punct de vedere biologic, în compoziţia căreia s-au descoperit substanţe foarte importante pentru organismul uman. Acest fapt sporeşte mult importanţa mierii în alimentaţia omului, comparativ cu orice alt produs alimentar.
În funcţie de metoda de obţinere a mierii, putem clasifica astfel: mierea cu tot cu faguri şi mierea extrasă din faguri prin centrifugare sau prin presare.
Pentru extragerea mierii din faguri, apicultorul începutului de secol al-XX-lea folosea centrifuga – o cuvă din lemn sau metal, cu un dispozitiv din rotiţe, ax şi manivelă care punea în mişcare un suport de susţinere a fagurilor plini, descăpăciţi.
Manivela care acţiona dispozitivul trebuia învârtită foarte încet, până ce se percepea un foşnet caracteristic proiectării mierii pe pereţii vasului. Extragerea mierii se făcea mai întâi de pe o parte a fagurilor apoi fagurii se întorceau pe cealaltă parte şi se continua extracţia până la golirea acestora. Pentru asigurarea unei extracţii totale a mierii, operaţiunea se repeat, folosindu-se o turaţie accelerată.
Centrifuga utilizează ca principiu forţa de centrifugare obţinută prin rotaţia la diferite viteze. Mierea era proiectată pe pereţi, colectându-se apoi la baza recipientului şi scurgându-se, printr-un orificiu, spre recipiente specifice de colectare şi transport. Fagurii rezultaţi în urma centrifugării se depozitau un timp, apoi se reintroduceau în stupi pentru a putea fi curăţaţi de albine în timpul nopţii.
Muzeul Naţional al Agriculturii deţine mai multe astfel de dispozitive. Unul dintre cele mai interesante dispozitive pentru extrasul mierii din fagure datează din anul 1930. Centrifuga din imagine provine din comuna Cojocna, judeţul Cluj, şi este confecţionată în întregime din metal. Are formă cilindrică şi este susţinută de 3 picioare. Se compune din: corpul maşinii, rotarul, manivela şi orificiul de colectare a mierii. La interior prezintă un dispozitiv cu rotiţe, ax şi un suport de susţinere a 3 faguri. Este acţionată printr-o manivelă de la exterior.

Muzeograf Claudiu Ionuţ ŞERBAN
Foto: Ştefan OLTEANU
[citeste]
Maica Domnului, ocrotitoarea noastră, a celor mici

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor și conform graficului de activitate aferent anului în curs, Biroul de Asistență Socială din cadrul Protopopiatului Urziceni a organizat cea de a cincia ediție a concursului ”Maica Domnului, ocrotitoarea noastră, a celor mici”. Concursul a fost gândit și organizat pentru copiii care participă pe tot parcursul anului la activitățile derulate de birou și care alcătuiesc grupul de cateheză ”Muguri de lumină” al protopopiatului.
Cu câteva ziule înainte de începerea noului an școlar, acest concurs a încheiat seria întâlnirilor dintre cadrele didactice voluntare și copii, derulate marțea și joia la sediul protopopiatului în cadrul programului ”Clubul de Vacanță”, urmând ca de aici încolo să ne întâlnim o dată pe săptămână, în fiecare zi de luni.
În deschiderea concursului, Preacucernicul Părinte Ghiaur Andrei Gabriel, secretarul protopopiatului și preot paroh la Parohia Fierbinți Târg, a realizat o cateheză cu privire la Maica Domnului pentru copiii prezenți. În continuare, copiii sub atenta supraveghere a domnișoarei Toma Adriana Mariana, asistent social în cadrul protopopiatului și coordonatorul grupului, dar și a doamnelor voluntare Nae Petra - învățătoare și Marcu Georgeta – profesor, au lucrat un test realizat de Preacucernicul Părinte Gangă Nicolae, preot misionar în cadrul protopopiatului. După rezolvarea de către copii a testelor, Părintele Secretar Ghiaur Andrei Gabriel a punctat pe rând împreună cu cei prezenți răspunsul corect la fiecare întrebare oferind explicații suplimentare.
Deoarece programul ”Clubul de Vacanță” se află la cea de a noua ediție iar copiii în cadrul întâlnirilor săptămânale au interacționat tot timpul, a fost subliniat faptul că ei toți alcătuiesc o mare echipă iar Biroul de Asistență Socială din cadrul Protopopiatului i-a recompensat pe toți cu rechizite atât de necesare în noul an școlar.
Scopul Biroului de Asistență Socială a fost acela de a veni în sprijinul părinților și astfel 40 de copii au fost recompensați la început de an școlar. La final, toți copiii au servit sucuri și dulciuri oferite prin donație de către SC Genid Prest SRL (Cuptorul de Aur) și Parohia Fierbinți Târg.

Toma Adriana Mariana,
asistent social Protopopiatul Urziceni
[citeste]
REGULAMENT FESTIVALUL NAȚIONAL DE POEZIE „COSTACHE CONACHI”

Casa de Cultură, în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Tecuci, organizează în zilele de 27 şi 28 octombrie 2017, ediția a XXV-a a Festivalului Național de Poezie „Costache Conachi”. Concursul îşi propune să descopere, să sprijine şi să promoveze noi şi autentice talente în rândul tinerilor creatori de poezie.
1. Pot participa tineri creatori de poezie în vârstă de până la 35 de ani, care nu au publicat în volum.
2. Concurenţii vor trimite un număr de şapte poezii în câte cinci exemplare (scrise cu diacritice), care vor purta fiecare, acelaşi motto de identificare.
3. Coletul trimis va conţine şi un plic închis, pe care va fi înscris acelaşi motto al poeziilor, în care concurenţii vor introduce elementele de identificare şi contact. Plicurile cu fişa personală se vor deschide după jurizare pentru atribuirea premiilor.
4. Lucrările vor fi expediate până la data de 10 octombrie 2017, data poştei, pe următoarea adresă: Casa de Cultură a Municipiului Tecuci, Str. 1 Decembrie 1918, nr. 62, cod 805300, județul Galaţi, cu menţiunea: Pentru concursul naţional de poezie „Costache Conachi”.
5. Laureaţii au obligația să fie prezenţi personal la Tecuci, pentru a primi premiile şi pentru a participa la manifestările organizate cu prilejul Festivalului în zilele de 27 şi 28 octombrie 2017.
6. Organizatorii asigură doar masa şi cazarea laureaţilor.
7. Jurizarea: Lucrările vor fi apreciate de un juriu, constituit din personalităţi culturale, scriitori, membri ai U.S.R.
8. Pentru cele mai valoroase lucrări prezentate în concurs, juriul va acorda premii în valoare totală de 2 200 lei: Marele premiu „Costache Conachi“ - 750 lei, Premiul I - 500 lei, Premiul II - 400 lei, Premiul III - 300 lei, Menţiune - 250 lei.
Vor mai fi oferite premii din partea unor edituri sau reviste literare, partenere ale evenimentului.
Juriul îşi rezervă dreptul de a redistribui, în mod excepţional, anumite premii.
Relaţii la ţel. 0236/820449; 0728072480, sau prin e-mail la adresa: festivaltecuci@yahoo.ro

MANAGER, COORDONATOR,
Muzeograf, Lucia GOLOGAN Referent, Dan VÎȚĂ

[citeste]
Sondaj
?
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
tritipan
LIVIU
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.