Ialomitastea
Nr. 929, Anul , din 21-Iulie-2017Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
euroinvest tel-a
itp-a
duo manager
lunca_2012
Cultura - Sanatate
“Bat clopote de nuntă la muzeu”
Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:

Expoziție nouă la muzeu

Expoziția “Bat clopote de nuntă la muzeu” arată importanța ceremonialului nunții la români, dar mai presus de acesta, perioada de pregătire a acestui eveniment, evidențiind obiectele valoroase pe care muzeul le are în patrimoniu. Au fost valorificate, astfel, colecția de ștergare, piese de port, lăzi și clopote, precum și colecția de fotografii. Nu lipsesc textele frumoase din folclorul nostru românesc. Centrul de atracție al expoziției este căruța cu zestrea miresei.
În tradiția populară, fata nu se mărita dacă nu avea făcut din timp un trusou bogat pentru ea și viitoarea ei familie, pentru nași și invitații de la nuntă, pe care îl păstra cu grijă, într-o ladă de zestre, pentru momentul nunții. Referitor la ștergare, din dosarele de cercetare ale muzeului aflăm diferite aspecte despre acest ceremonial fastuos: Fetele ţeseau de pe la 15 ani, ajutate de mamele lor... Ştergarul de nuntă era cel mai frumos. Oamenii nunului aveau ştergare mai bune decât ale celorlalţi meseni... Toate căruţele din alaiul nunții aveau ştergar, dar cel mai frumos era la căruţa mirelui... Ştergarele primite cu prilejul diferitelor nunţi se foloseau la decorarea interiorului, la icoane, la tablou, deasupra scoarţei, făcute funde. Zestrea fetei era păstrată în lăzi de lemn special lucrate de meșterii tâmplari.
Confecționată încă din antichitate și înregistrată la majoritatea popoarelor europene, lada de zestre pentru păstrarea veșmintelor este o piesă străveche de mobilier, bogat ornamentată cu motive geometrice. Aceste motive, care nu sunt totuși întâmplătoare, reprezintă puternice simboluri românești, regăsite și pe toate piesele populare.
În practica populară românească, în ceremonialul nunții, caii erau împodobiți și aveau clopote atârnate de gât, prin care, în timpul mersului, se dădea vestea trecerii nunții prin sat, pe drumul către biserică și la locul petrecerii. Aceste clopote erau prelucrate de meșterii fierari ai satului sau se cumpărau. Colecția de clopote a muzeului este destul de mică, dar are și piese vechi, cu înscrisuri în limba slavonă, limba veche a românilor.
Vă invităm la o nouă expoziție la Muzeul Național al Agriculturii, o expoziție plină de simboluri și tradiții românești.

Muzeograf Fănica Gherghe
Foto: Elena Slujitoru

[citeste]
"Revoluție"
"Revoluție", din 14 iulie în librării

Titlul original: Révolution
Traducere din franceză de Doru Mareș
Anul apariţiei: 2017
Format: 130 x 200 mm, hardcover cu supracopertă

Emmanuel Macron, câştigătorul alegerilor prezidenţiale din Franţa şi omul nou al politicii europene, îşi spune pentru prima dată povestea, vorbind despre ideile care îl inspiră, despre viziunea sa legată de stat, cetăţeni, Uniunea Europeană, într-o lume care se confruntă cu probleme comune – imigraţia, locurile de muncă, terorismul –, dar pe care trebuie să le rezolvăm împreună. Revoluţia lui Macron, alternativa electorală a Franţei la naţionalismul lui Marine Le Pen, a cucerit imediat opinia publică de pe tot continentul european: o provocare deschisă la adresa populiştilor şi a acelora care nu mai cred în instituţii, o revoluţie fără promisiuni deşarte, care ar putea schimba pentru totdeauna modul de a face politică în Europa.
Recent ales președinte al Franței, Emmanuel Macron a scris această carte pe când era ministru al Economiei și candidat la alegerile prezidențiale.
Acum, publicul larg are ocazia să afle care este viziunea sa despre Franța și despre viitorul acesteia, într-o lume nouă ce trăiește o „mare transformare", așa cum n-a mai cunoscut încă de la inventarea tiparului și din Renaștere.
O carte puternică, singulară, care pune bazele unei societăți cu totul noi.
„Sunt absolut convins că secolul XXI, în care în sfârșit am intrat, este în egală măsură plin de promisiuni și de schimbări care ne pot face mai fericiți. Și asta vă și propun.
Aceasta va fi lupta noastră pentru Franța și nu știu nimic mai frumos de atât." – Emmanuel Macron

[citeste]
APEL PENTRU UN CONGRES ANIVERSAR LA CHIȘINĂU
Simpla enunțare a faptelor istorice ascunse până acum și petrecute la 1917 în Chișinău și Tiraspol poate întoarce cu fața către adevăr o națiune ținută în întuneric!
Sute de cadre didactice din R.Moldova (inclusiv raioanele nistrene), România, Ucraina și Serbia speră că vor avea sprijinul autorităților de la București și Chișinău în organizarea unui congres aniversar de amploare în perioada 1 – 13 august 2017. Iată doar câteva dintre evenimentele istorice aniversate, din păcate extrem de puțin cunoscute pe malurile Prutului cât și ale Nistrului:
• 100 de ani de la înfiinţarea „Asociaţiei Învăţătorilor din Basarabia şi de Dincolo de Nistru” (14 apr. 1917), asociație care va începe în vara lui 1917 să țină primele cursuri de limbă română pentru învățătorii basarabeni și transnistreni;
• 100 de ani de la Primul Congres al Învățătorilor din Basarabia (25–28 mai 1917), congres la care Alexei Mateevici spunea: „N-avem două limbi şi două literaturi, ci numai una, aceeaşi cu cea de peste Prut. Da, suntem moldoveni, fii ai vechii Moldove, însă facem parte din marele trup al românismului”;
• 100 de ani de când „Deșteaptă-te, române!” a fost declarat de Sfatul Țării imn oficial al Republicii Democratice Moldovenești (21 nov. 1917);
• 100 de ani de când la Tiraspol se cânta ”Deșteaptă-te, române!” și se defila cu tricolorul la Primul Congres al Moldovenilor din Stânga Nistrului (Tiraspol, 17-18 dec. 1917);
• 100 de ani de când studentul basarabean Teofil Ioncu în septembrie 1917, la Kiev, la Congresul naţionalităţilor din Rusia, spunea: „Salut congresul naţiunilor în numele Românilor din Basarabia! Naţiunea moldovenească nu există. Există o naţiune română. Numele Moldova, Moldoveni, este numai teritorial, dar nu naţional”;
• 100 de ani de când la 20 octombrie 1917, la Chişinău, delegatului transnistrean Toma Jalbă, care cerea unirea Transnistriei cu Moldova, Ion Buzdugan îi răspundea: „Nistrul îl vom săpa împreună şi vom îndrepta apa lui pe dincolo de hotarul sufletului românesc, pentru ca nimic să nu ne mai despartă.”
• 300 de ani de când Dimitrie Cantemir, „Voievodul și de moșie Domn al Moldovii”, publică în 1717, la Sankt Petersburg, în „limba româniască”, „Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor întăi pre limba lătiniască izvodit, iară acmu pre limba româniască scos.”
Asociația Generală a Învățătorilor din România crede că este momentul optim de fi contracarate tezele românofobe care susțin că unirea Basarabiei cu România s-a făcut cu forța de către armata română. Dascălii au planificat la început de august manifestări de amploare care să aducă în prim plan argumente de necontestat ale românismului basarabenilor, românism manifestat cu mult înainte de intrarea trupelor române la est de Prut.
Dintre multe, multe alte informații privind însingurata Transnistrie, mai amintim împlinirea a 225 de ani de la apariția pe malul stâng al Nistrului a primei cărți de poezie din întreaga literatură română, „Poezii noo” (1792-1796), poeziile prințului Ioan Cantacuzino, primul autor român cu volum tipărit, volum în a cărei „Predislovie” se scrie că stihurile sunt „alcătuite pă limba rumânească”, 85 de ani de la hotărârea din 2 februarie 1932 a conducerii Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldoveneşti (Transnistria) de trecere la alfabetul latin și 80 de ani de când, în 7 august 1937, în aceeași Transnistrie, începe prigoana împotriva grafiei latine care educă tineretul moldovenesc ”în spiritul naționalismului român”.
Sperăm să fim ajutați în a ne îndeplini misiunea de a răspândi adevărul, misiune enunțată magistral de Alexei Mateevici în 1917, la Chișinău, la congresul învățătorilor: „Ei bine, dacă ați luat asupra D-voastră sarcina de a lumina poporul, apoi trebuie să dați poporului idei adevărate, căci altfel întreg învățământul e fără rost. Lucrul drept poate înflori numai dacă se întemeiază pe idei drepte. Trebuie să ştim de unde ne tragem, căci altfel suntem nişte nenorociţi rătăciţi. Trebuie să ştim că suntem români”. Organizatorii pot fi contactați la tel 0723259290 sau 0744195155 sau asociatiainvatatorilor@gmail.com

Viorel Dolha, Preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România
[citeste]
Alte titluiri la Cultura - Sanatate
Filme la Casa de Cultură Municipală Slobozia
Sondaj
?
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
tritipan
LIVIU
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.