Ialomitastea
Nr. 1053, Anul , din 2-Aprilie-2020Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Cultura - Sanatate
Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă: CĂRUŢA MUNTENEASCĂ DE COMERŢ

O incursiune în tehnica constructivă a mijloacelor de transport tradiţionale în România este o temă deosebit de importantă, care face încă obiectul cercetărilor.
Performanţele construirii mijloacelor de transport tradiţionale se evidenţiază în secolul al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, în ţara noastră, datorită progreselor determinate de dinamica mai multor factori economici: dezvoltarea agriculturii şi meşteşugurilor; dezvoltarea comerţului şi a oraşelor.
Satul românesc s-a adaptat la influenţa puternică a centrelor de comerţ, preluând de la acestea şi adaptând la nevoile proprii, modele de transport. Ca răspuns la dezvoltarea relaţiilor economice dintre sat şi oraş, s-a dezvoltat o ramură importantă în domeniul transporturilor – cărăuşia.
Căruţa muntenească este un exemplu, fiind adaptată comerţului cu produse tradiţionale obţinute la munte, cum ar fi fructele, produsele distilate, coşuri de transport, vase din lemn pentru conservare şi preparare.
Din datele culese de la fostul proprietar, în decursul cercetării de teren, căruţa era folosită în mod frecvent pentru schimburile comerciale între zonele de munte şi cele de câmpie. Astfel, produsele de la munte erau schimbate la paritate cu grânele câmpiei sau cu produsele realizate din acestea (făină de grâu, mălai etc.).
Acest tip de căruţă se încadrează, din punct de vedere constructiv, în categoria mijloacelor de transport destinate pentru parcurgerea distanţelor lungi. Ţesătura din pânză de in ce acoperă coviltirul avea rolul de a proteja, deopotrivă, atât de căldură, cât şi de ploaie, inul având proprietăţi speciale şi frecvent fiind utilizat pentru astfel de copertine la căruţele comerciale.
Muzeul Naţional al Agriculturii vine în întâmpinarea studiului dezvoltării mijloacelor de transport cu o colecţie importantă, din care face parte şi “Căruţa cu coviltir”. Aceasta a fost evidenţiată şi adusă în colecţia mijloacelor de transport a muzeului în urma cercetărilor efectuate în satul Măgura, comuna Pietroasele, judeţul Bihor, în anul 1992, în gospodăria lui Gabor Traian.
Căruţa cu coviltir a fost prezentată publicului în câteva dintre expoziţiile Muzeului Naţional al Agriculturii şi în lucrări de cercetare.

Muzeograf Fideliu Rubinescu-Ostriceanu
Foto: Elena Slujitoru [citeste]
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.