Ialomitastea
Nr. 1046, Anul , din 18-Ianuarie-2020Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Cultura - Sanatate
Cărți din Anglia pentru copii din Ion Roată

Școala Gimnazială „Prof. Ion Man” din localitatea Ion Roată a primit o donație de carte din partea unui elev plecat la studii în Anglia. Alexandru-Năstase Bejenariu este un adolescent de doar 17 ani, care studiază la un liceu din Anglia și care se implică în acțiuni filantropice. Ajutat de mama sa, dr. Dana Tomescu, medic anestezist la Spitalul Fundeni, Alexandru a reușit să aducă zâmbete pe fețele copiilor prin gestul său. Tânărul nu a ales întâmplător localitatea pentru că străbunicii săi din partea mamei au locuit cândva aici. Nu a copilărit la Ion Roată, așa cum nici mama sa nu a făcut-o, venea însă în vizita ori de câte ori putea.
Despre familia Tomescu se poate spune multe. Povestea scurtă este că dr. Mișu Tomescu, bunicul tânărului, a fost medic și deținut politic, închis alături de Corneliu Coposu. Pe vremuri, casa lor a fost luată de ruși, iar acum, pe acel teren este amplasată unitatea de învățământ. Un unchi al dr. Dana tomescu, mama tânărului, a fost avocat la ONU (n.red.: Organizația Națiunilor Unite). Faptul că amândoi provin dintr-o familie de intelectuali se vede mai ales prin gestul făcut. Au ales să doneze cărți în vrea în care răsfoirea unor pagini de hârtie este tot mai rară. Pentru Dana Tomescu și fiul acesteia, educația este foarte importantă, considerând cartea unul dintre cele mai însemnate „instrumente ” din viața unui om. Din aceste motive a ales să doneze școlii un fond mare de carte, două calculatoare, o imprimantă multifuncțională, obiecte de birotică și dulciuri pentru copii.

„Școală fără cărți nu există”

„La Ion Roată veneam ori de câte ori puteam, dar copilăria mi-am petrecut-o în Ardeal. Acum, când văd locul unde au trăit bunicii mei, mă încearcă un sentiment de emoție, un sentiment că existăm și continuăm să trăim prin rădăcinile noastre (...) Băiatului meu i-am insuflat toate aceste lucruri și mă bucur că este un copil căruia îi pasă, un lucru foarte important pentru generația lui (...) Inițiativa a fost a lui și l-am susținut în tot demersul său pentru că școala face lucruri bune. Am primit cărți de la colegi și prieteni, am și cumpărat unele noi, pe care am ales să le aducem aici, pentru că trebuie să știți un singur lucru, școala fără cărți, nu există”, a precizat dr. Dana Tomescu.

Pentru Irina Vasilescu, directorul Școlii Gimnaziale, această donație de carte și calculatoare este un lucru extraordinar, mai ales că este un conducător tânăr de unitate de învățământ, cu alte viziuni și o altă mentalitate privind educația, dar care s-a adaptat noilor generații de copii. Este un profesor implicat în foarte multe activități și programe școlare și extrașcolare, care apreciază foarte mult lectura, deși recunoaște că și noua tehnologie își are un rol bine definit în viața elevilor.
„Niciodată nu există cărți suficiente și asta înseamnă că donația făcută astăzi este binevenită. Copiii au nevoie să citească, deși suntem într-o eră a tehnologiei când aproape totul este digitalizat. Este nevoie să răsfoiești o carte, să parcurgi paginile ei, nu doar să dai un click pe internet. Nu putem decât să-i mulțumim doamnei doctor și copilului său pentru tot ceea ce ne-au adus pentru că vreau să mai știți că nu s-au donat doar cărți, la noi au ajuns și două calculatoare, o imprimantă multifuncțională extrem de utilă, diferite obiecte de birotică, precum și dulciuri pentru copii. Cărțile pe care le-am primit or să-și găsească locul în fiecare clasă, pentru că nu-mi doresc să le pun într-o bibliotecă și să rămână acolo pentru a se așterne praful pe ele. Vreau ca ele să fie citite de către copii, așa că le vom sorta, le vom înregistra și le vom împărți pe clase”, a declarat Irina Vasilescu, director al Școlii  Gimnaziale „Prof. Ion Man” Ion Roată.
Și Mihai Ghiță, primarul comunei Ion Roată, a fost vizibil emoționat de gestul doamnei doctor și a fiului acesteia, mai ales că fondurile pentru achiziția de carte nu sunt suficiente.
„Mă bucur să cunosc niște oameni deosebiți. Nu știu foarte multe despre doamna dr. Dana Tomescu, decât că are rădăcini la noi, în Ion Roată. Știu că bunicul și unchiul acesteia apar în Monografia localității și mai știu că străbunicul său a fost primul primar liberal din comună, eu fiind al doilea și mai știu că provine dintr-o familie de intelectuali, cu bunici medici și un unchi avocat la ONU ceea ce spune foarte multe atât despre familia acesteia, cât și despre domnia sa. Sunt impresionat și profund emoționat de faptul că nu a uitat de rădăcinile pe care le are și că a ales să facă un lucru extraordinar și destul de rar în ziua de azi...să doneze carte!”, a apreciat edilul localității Ion Roată.
Cei doi  nu au venit singuri, au fost însoțiți de câțiva medici care s-au implicat în proiectul lui Alexandru și care au venit cu daruri la Ion Roată. Ca o răsplată pentru gestul lor, au fost întâmpinați cu pâine și sare de doi prichindei aflați în clasa I și de un cor de colinde compus din elevii Școlii Gimnaziale „Prof. Ion Man” care a reușit să-i emoționeze pe toți cei prezenți. 
Mai mult decât atât, Alexandru și dr. Dana Tomescu au semnat în cartea de onoare, iar Biblioteca din incinta școlii „Prof. Ion Man” va purta numele „Dr. Mișu Tomescu (1923-2011)”. [citeste]
Protejarea și punerea în valoare a monumentelor istorice din Bărăganul Ialomițean

Vineri, 20 decembrie 2019, în sala de festivități a Bibliotecii Județene “Ștefan Bănulescu” din Slobozia, a avut loc o întâlnire cu oameni de cultură din județ în care Direcția Județeană pentru Cultură Ialomița a prezentat o informare privind “Protejarea și punerea în valoare a monumentelor istorice din Bărăganul Ialomițean”. Amfitrionii întâlnirii au fost Elena Pacală (directorul Direcției Județene pentru Cultură Ialomița) și Marian Poenaru (inspector de specialitate în cadrul Direcției Județene pentru Cultură Ialomița), dar și Clementina Tudor și Florin Floreanu, care au adus în fața asistenței un excepțional film documentar care, bineînțeles, a avut în centrul atenției starea monumentelor istorice din județ.
Practic, s-a făcut o radiografie a activităților organizate de DJC Ialomița pe parcursul anului 2019 privind protejarea și punerea în valoare a monumentelor istorice din județ.
Din această informare, reținem câteva aspecte de interes pentru cititorii noștri.
Se consemnează mai întâi faptul că Lista Monumentelor Istorice aprobată în 2015 prin Ordin al Ministerului Culturii în Ialomița există:
131 monumete de arhitectură de for public, din care 34 monumente istorice de grupă valorică A și 97 de grupă valorică B;
39 cruci (de hotar), dintre care 9 prinse în Lista Monumentelor Istorice (două de grupă valorică A și 7 de grupă valorică B);
3 monumete comemorative și funerare (1 de grupă valorică A și 2 de grupă valorică B);
85 de situri istorice (21 de grupă valorică A și 64 de grupă valorică B).
Din punctul de vedere al stării de conservare, situația monumentelor istorice și for public se prezintă astfel:
stare foarte bună: 22
stare bună: 52
stare mediocră: 41
stare de precolaps: 2
stare de colaps: 14.
Pentru protejarea patrimoniului cultural național au fost desfășurate următoarele acțiuni:
pentru completarea datelor de inventar ale monumentelor istorice din județ, au fost identificate coordonatele topo-geografice
au fost identificate noile locații (coordonate sau adrese) generate de atribuirea unor nume de străzi, transformare a unor sate în comune sau de solicitări ale proprietarilor
s-au efectuat 55 acținuni de control pentru asigurarea protecției monumentelor istorice de către proprietari.
A fost urmărită calitatea lucrărilor de restaurare și conservare executate asupra monumentelor istorice din Manasia – Biserica “Înălțarea Domnului cu mormântul ctitorului, Efrem Obrenovici”), Țăndărei – “Biserica Sfinții Voievozi”, Vlădeni – Biserica “Sf. Nicolae”.
Au fost urmărite lucrările autorizate de Comisia Națională de Arheolologie din cadrul Ministerului Culturii pe șantierele arheologice Situl arheologic Orașul de Floci din Giurgeni, Situl arheologic Popina Blagodeasca Vlădeni și Situl arheologic Piscu Crăsani din comuna Balaciu, cercetarea arheologică preventivă pe Situl arheologic Orașul de Floci din Giuurgeni, a autorizațiilor de supraveghere arheologică la Parohia “Sfinții Voievozi” Țăndărei și la Parohia “Sf. Nicolae” Vlădeni.
În domeniul avizării și monitorizării monumetelor istorice:
Pe parcursul anului 2019 au fost analizate 42 de documentații depuse spre avizare, dintre care 31 înaintate de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice nr. 4 Constanța și 7 înaintate de Comisia Națională a Monumentelor Istorice.
Pentru punerea în valoare a a monumentelor istorice au fost distribuite materiale de promovare și, mai ales, a fost editată ediția a doua a Ghidului Monumentelor Istorice din Ialomița.
Au fost emise avize de specialitate pentru diverși beneficiari în vederea construirii și/sau desfințării unor imobile monumente istorice precum și în zonele de protecție ale acestora: 42 de solicitări de avizare analizate și prelucrate, 11 soluționări pentru imobile care nu se află în zona de protecție și 26 avize eliberate cu consultarea CZMI.
S-au înregistrat 255 solicitări privind notificarea vânzării – cumpărării a terenurilor agricole din extravilan pe care se pot afla situri arheologice vizând teritoriul localităților Amara, Slobozia, Balaciu și Gura Ialomiței.
S-au primit patru solicitări de exercitare drept preemțiune de către proprietari asupra unor monumente istorice/clădiri aflate în zona de protecție: Paraschivescu Maria (Conacul din comuna Reviga), Bunea Denisa (Casa “Vasilescu” din comuna Ograda), Vlădescu Valeria (casa “Zaharia Moraru” din Ograda) și Lowendal Dănilă Ariadna Ruxandra (“Crama” Conac Hagianoff Manasia).
A fost reacreditat Muzeul Agriculturii din Slobozia și acreditat Muzeul Județean Ialomița.
În parteneriat cu Inspectoratul Județean de Poliție au fost controlate și actualizate datele specifice pentru monumentele istorice din Fetești, Maia, Țăndărei, Ograda, Bucu, Mărculești, Slobozia, Andrășești, Bordușani, Făcăeni și Giurgeni. În urma analizelor rezultate s-a emis ordin de sistare a lucrărilor de construire/împrejmuire în zona cu protecție a șantierului arheologic “Așezare – Spitalul orășeșenesc” Țăndărei și s-a dat un avertisment privind săpătură neautorizată în incinta obiectivului “Ruinele Conacului Catargiu” din Maia. [citeste]
Relațiile toxice și teama de singurătate

De multe ori, în urma unei decepții în dragoste, spunem: „Nu mai vreau să iubesc! Nu îmi mai trebuie așa ceva! Prefer să fiu singură!”. Însă când spunem “singuri”, nu ne referim la solitudine, ci la singurătatea care ne facem să ne simțim invizibili sau neimportanți.
Psihologul Andra Tănăsescu, vicepreședinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică (INLPSI), afirmă că, dacă suntem într-o relație care nu ne mai împlinește, trebuie să încetăm să ne mai agățăm de celălalt, lucru pe care mulți nu îl fac din varii motive: comoditate, teama de singurătate, obișnuință etc.
“Decât într-o relație în care te simți singur/ă, mai bine singur/ă în mod asumat. Singurătatea vizată aici fiind mai mult solitudine, modalitate prin care persoana recurge la introspecție și alege să își dedice timp pentru a se vindeca și a reveni la sine. În nici un caz nu înseamnă a respinge orice persoană din viață. Dacă sufletul vă este apăsat și trăiți suferința secundă de secundă, plecați din locul în care vă e mai mult rău decât bine. Or fi frumoase lucrurile bune, dar dacă în balanță sunt mai puține bune decât rele, mai bine vă vedeți de drum, separat. Dacă insistați să rămâneți, apreciați părțile bune, și nu vă mai plângeți mereu de lucrurile rele care se întâmplă în viața voastră, deoarece atitudinea negativistă atrage după sine lucrurile rele. Ori vă asumați că trăiți într-o relație parțial plăcută (dar nu prea), ori plecați de acolo. Vă faceți rău reciproc. Se creează antecedentele unor dezamăgiri profunde și ale unor răni care se vor vindecă greu. Nimeni nu e fericit într-o situație tensionată. Dacă nu puteți rezolva și îmbunătăți lucrurile pe nici o cale, plecați, cu fruntea sus și sufletul împăcat”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

Frica ne agață de suferință

Psihologul afirmă că momentul despărțirii doare inevitabil, dar trebuie să privim viața 30 de zile mai încolo, când, în mod natural, acele emoții negative vor dispărea sau se vor diminua din ființa noastră și ne vom continua viața. “Va durea pe moment, dar vă scutiți pe amândoi de o suferință susținută pe termen lung. Lăsați la o parte frica de a fi singur/ă. Este cea mai mare crimă pentru relația de cuplu. Frica de eșec. Frica de a pierde. Frica de a fi judecat. Frica de a iubi și de a fi rănit. Frica de... n lucruri. Frica este cea mai mare piedică a noastră, atunci când o lăsăm să ne limiteze. Este utilă doar atunci când ne protejează de lucrurile care ne amenință sănătatea sau chiar viața. În rest, frică nu aduce nimic bun. Doar ne face să ne agățăm unii de ceilalți, să ne sufocăm, agățându-ne de ceva de nu mai împlinește pe nimeni. Din frică rămânem în relații pe care avem doar iluzia că le vrem și că ne împlinesc. În realitate, ne agățăm de cele 2-3 aspecte care ne plac, ignorând durerea cauzată de restul celor 100 care nu ne împlinesc. Reevaluați-vă valorile, dorințele, viziunea asupra vieții și apoi luați o decizie asumată.”, conchide psihologul Andra Tănăsescu, vicepreședinte al Asociației ”Generația Iubire” și al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică (INLPSI).

Dr. Tănase Tasenţe
Director General
Plus Communication

[citeste]
Alte titluiri la Cultura - Sanatate
Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:CĂRUȚA CU COȘ DIN NUIELE
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.