Ialomitastea
Nr. 925, Anul , din 23-Iunie-2017Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
euroinvest tel-a
itp-a
duo manager
lunca_2012
Cultura - Sanatate
Ferme, moșii, personalități ale agriculturii românești (I)
Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:

Ferme, moșii, personalități ale agriculturii românești (I)

Ferma model Perieţi. Aureliu Popescu. Numită cea mai mare fermă producătoare de seminţe pentru legume şi flori din sud-estul Europei, Ferma Model de la Perieţi, judeţul Ialomiţa, a fost înfiinţată de Aureliu Popescu - licenţiat la Şcoala de Studii Economice din Londra (1923), bursier, până în 1929, al Fundaţiei Rockefeller la Universitatea Columbia, din S.U.A. În călătoriile sale, Aureliu Popescu s-a documentat temeinic asupra felului cum se făcea agricultura în ţări ca Franţa, Anglia, Germania, Danemarca, Olanda sau Bulgaria. În 1934, s-a căsătorit cu Lelia Urdărianu, descendentă a familiei Poenaru-Bordea şi moştenitoare, de la primul soţ, doctorul Stoianovici, a unui domeniu de 390 de hectare, în Perieţi, Ialomiţa. A. Popescu va renunţa la cariera de funcţionar public şi va întemeia o fermă producătoare de seminţe de legume şi flori, pe domeniul moştenit de soţia sa.
Ferma-experiment. Ferma model: Legumicultura românească de la acea vreme se baza în mare măsură pe seminţe importate, iar abordarea metodică, ştiinţifică, aproape că nu exista. Cam la fel stăteau lucrurile şi în horticultură: existau soiuri corcite, nepotrivite, seminţe neconforme regulamentelor ştiinţifice. Astfel ia fiinţă Ferma de la Perieţi, prima fermă horticolă producătoare de seminţe de legume şi flori din România. Instituirea fermei s-a făcut pe principiile lui Aureliu Popescu, care ţinea o strânsă colaborare cu Institutul de Cercetări Agronomice din Bucureşti, cu Staţiunea de Cercetări Agronomice de la Mărculeşti-Ialomiţa şi cu ferme de prestigiu din Occident. În acest scop, a cumpărat maşini agricole de ultimă generaţie şi a construit incintele fermei după schiţele soţiei sale. Pământul a fost împărţit în parcele delimitate cu garduri şi perdea de salcâmi şi de terenuri virane, pentru evitarea influenţării reciproce a soiurilor de seminţe. A construit diguri înalte contra inundaţiilor şi a pus la punct un sistem de irigaţii care aducea apă din râul Ialomiţa. A început ameliorarea soiurilor prin cercetare migăloasă şi de lungă durată, folosind seminţe importate, dar şi locale. Controlul calităţii seminţelor era atent efectuat.
Ferma cu circuit închis - nimic nu se pierde totul se consumă. Produsele care nu treceau de controlul calităţii erau folosite ca hrană pentru animalele crescute la fermă: porcii din rasa York, vacile din rasa Siementhal, caii şi boii folosiţi la munca zilnică, animale care asigurau, la rândul lor, îngrăşământul natural pentru culturile de legume. În 1947, faza de experiment s-a încheiat cu succes. Astfel s-a ajuns la următoarea concluzie: legumele cu randament maxim în Bărăgan erau ceapa, prazul, spanacul, salata, dovleceii, pepenii galbeni, mărarul, porumbul de masă şi plantele furajere; spre deosebire de acestea, fasolea de grădină, castraveţii, sfecla de masă, ridichile negre de iarnă sau bamele aveau nevoie de îngrijiri speciale şi de irigaţii.

Muzeograf Andreea Panait

[citeste]
Muzeul Naţional al Agriculturii la a noua participare la Festivalul Vlăsiei
Muzeul Naţional al Agriculturii a fost prezent duminică, 18 iunie 2017, la cea de-a noua ediţie a ,,Festivalului Vlăsiei”, organizat de Primăria comunei Moara Vlăsiei, tematica din acest an fiind epoca medievală. Astfel că şi participarea muzeului nostru s-a încadrat atmosferei, oferind publicului vizitator expoziţia “Agricultură medievală”, în care au fost expuse obiecte muzeale arhaice, de care s-au folosit strămoşii noştri pentru cultivarea pământului şi obţinerea hranei, şi expoziţia pavilionară “Povestea ţestului” – însoţită de demonstraţii practice de copt pâinea la ţest, care a fost apoi oferită spre degustare vizitatorilor.
Miile de participanți la Festivalul Vlăsiei au putut admira şi expoziția MEDIEVALUM, ce a prezentat echipament militar din Evul Mediu, asistând, în acelaşi timp, la demonstraţii de lupte cu arme specifice perioadei medievale. Invitaţi speciali au fost membrii formaţiei de muzică medievală şi balcanică LUPUS DACUS, din Arad.

[citeste]
Filme la Casa de Cultură Slobozia
Sambata 24 Iunie

Ora 11: Vaiana - animație (dublat in limba romana)
Ora 17: The Conjuring 2 (Traind printre demoni 2)

Duminica 25 Iunie

Ora 11: Lego Batman - animație (dublat in limba romana)
Ora 19: Collateral beauty (A doua sansa)


[citeste]
Alte titluiri la Cultura - Sanatate
Protopopiatul Slobozia continua Campania „Donează sânge! Salvează o viață!”
Protopopiatul Urziceni organizează ”Clubul de Vacanță”
Premii oferite de Protopopiatul Urziceni pentru elevii merituoși
Activități gratuite pentru copii în sprijinul familiei creștine
Sondaj
?
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
tritipan
LIVIU
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.