Ialomitastea
Nr. 975, Anul , din 17-Mai-2018Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
euroinvest tel-a
itp-a
duo manager
lunca_2012
TARG APICOL
Cultura - Sanatate
Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă: Un Catastif din secolul al XIX-lea. Previziune astrologică din anul 1826.

În patrimoniul Muzeului Naţional al Agriculturii a intrat, prin bunăvoinţa doamnei Ileana Stoianovici, un caiet cu socoteli contabile cu înscris chirilic, în limba română, manuscris de la începutul anilor 1825 până pe la 1840.
Pe lângă lista unor cumpărături şi cheltuieli din Ţarigrad - actualul Istanbul - şi Braşov, prin traducere am descoperit o previziune astrologică cu privire la copilul născut sub semnul Săgetătorului, datată la 1826, 31 ianuarie.
Obiceiul de a prevesti viitorul în prima lună a anului este bine ştiut şi practicat intens în rândul comunităţilor de români până după 1945.
Această previziune astrologică prezintă tipul comportamental şi sănătatea, chiar şi fizicul copilului născut sub semnul Săgetătorului, prezentând succint, pe luni, norocul sau, după caz, “năpăştile” care îl vor urmări şi unde.
În dorinţa de a vă prezenta parfumul acelor vremi, modul în care se foloseau anumite cuvinte şi a observa evoluţia lor până în zilele noastre, vă redau integral partea de text tradusă cît se poate în limba română actuală:
“Pruncul carele să naşte între 12 Noiembrie la 13 Decembrie primeaşte asupra sa semnul Săgetătorului, cu venin şi cu mânie, înfocat, uscăţiv, voinicos, prunc de mijloc la rumeneală şi la cap. Părul lung şi urât, prelung la obraz, bun la cuvânt ochi de mijloc, sprânceanele mari, de mijloc la barbă, nasul lung, şi cam strâmb, tot chipul de mijloc, buzele de mijloc, dinţii de sus mai mari de cât cei de jos, doi dinţi de deasupra mai laţi de cât ceilalţi dinţi. Are semn la degete, trup potrivit, din dărăt mai frumos de cât în faţă. Faţa potrivită, drăgăstos încoace, tare şi mare în genunchi, om bun. Va fi mulţemitor, credincios şi drept. Mai mult iubeşte adevărul, degrab se mânie şi degrab să întoarce, nimănui aşa vătămător nu este, cât pentru sineşi. Râzător şi vesel pentru oameni, milostiv, de oameni iubit, blând, inimă statornică, va avea multă stimă de la norod şi va fi bogat foarte şi întemeitor de casă. Către oameni bun la cuvânt, bun sfătuitor, iubit de cei străini şi nu i să va arăta nici o nenorocire. Va avea semn la unghii şi la genuchi, mai întâi este şi fricos şi când i să va descoperi dreptatea, simte mare îndrăzneală, şi cutezare. Cade uneori la întristăciune asuprindu-l. Multe lucruri bune le începe, dar puţine isprăveşte. Partea duhovnicească îi este mai de folos, dar iubeaşte mireneasca şi iubeşte şi femeia.
Două căsătorii i să arată. De să va arunca în partea duhovnicească va avea doi prieteni mari de la care va dobândi nume şi cinste mare. În Zodia Săgetătorului are bună norocire, într-a Cornului de Capră are norocire în lucruri fier şi mulţemire de la cei străini cărora puţin bine le-au făcut, are nemulţumire la Vărsător de Apă. Are norocire şi va birui în viaţa sa pre tată-său şi pre muma sa. Copiii îi vor fi înţelepţi şi învăţaţi. La Berbeace va avea boală de mult venin şi din sânge care să zice izobilna, holera şi crovnosiu şi de-şi va primi muiere, îl va iubi pre el. La Zodia Racului este vremea morţii sale. La Leu are norocire să călătorească, la Fecioară are norocire la oameni mari şi de bogăţie, la Cumpănă (Balanţă) îl va întâmpina bine mult, la Scorpie (Scorpion) va avea năpăşti şi nevoi. Cea mai mare norocire a lui va fi în călătorii. Bucurie, folos şi dobândă şi vrednicie, şi cinste i să arată lui de pământul despre răsăritul soarelui. Şi amiazăzi şi apusul îi este nici spre bine dar nici spre rău (sau de mijloc). Cea mai mare nenorocire a lui: paguba, scăderea cinstei şi nevoia îi arată la miazănoapte. Cele cu noroc îi sânt acestea: negru, roşu, galben, albastru şi amestecat. Iar ceale rele: verde, alb, acestea toate îi sânt reale. Cel mai mare folos al lui într-acestea îi sunt altele toate ce iese din jos şi asemenea acestora, aşijderea, şi toate ce cresc din pământ şi din văzduh şi de pământ iar nenorocire îi sânt dintr-acestea altele ce iese din apă şi asemenea acestora cea mai mare mâhnire de boala trupului i să arată în partea de stânga împrejurul la ficaţi şi la gât, rare boale i să vor întâmpla, şi când va veni în cea mai bună norocire a lui, atuncea va muri. De va trece peste 28 de ani, va trăi până la 80.
1826, Ianuarie 31. Bucureşti”

Muzeograf, Andreea Panait

[citeste]
Museum Fest
Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:
Festivalul Naţional al Muzeelor din România

În perioada 10-12 mai 2018, la Muzeul Județean Buzău, s-a desfăşurat prima ediţie a Festivalului Național al Muzeelor din România, Museum Fest, la care au participat 15 muzee din ţară, printre care şi Muzeul Național al Agriculturii, care a prezentat două expoziții care pot fi itinerate în țară: “100 de mărturii despre croit, cusut și brodat în România, în colecția Muzeului Național al Agriculturii” şi “Fierul de călcat pe aburii vremii”.
Expoziția 100 de mărturii despre croit, cusut și brodat în România, în colecția Muzeului Național al Agriculturii conține: istoricul mașinilor de cusut, un atelier de croitorie, cursul de cusut, croit si brodat Singer și comerțul cu mașini de cusut, iar expoziția Fierul de călcat pe aburii vremii prezintă colecția de fiare de călcat a muzeului nostru.
Specialiștii din muzee participanţi la acest eveniment au prezentat publicului buzoian concepte expoziționale proprii, inovatoare, care pot fi itinerate la alte muzee din țară. Dintre conceptele expoziționale prezente, alături de cele realizate de Muzeul National al Agriculturii, care au fost amintite mai sus, menționăm: expoziția ClioBox (Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău), expoziția Patrimoniul vasluian - Pagină de istorie națională (Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui), prezentarea conceptului unor viitoare expoziții temporare Căsuța de pomană și Adam și Eva, Povestea cuplului ca semn al întemeierii (Muzeul Național al Țăranului Român București), România 100 – Artă în tranșee (Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova), Adoptă o pictură (Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea) ș.a.
Toate prezentările au fost însoţite de materiale promoționale: afișe, publicații, prezentări de filme și alte tipărituri. Museum Fest se dorește a fi organizat anual și găzduit, pe rând, și de alte muzee din țară, cu scopul de a se promova activitățile expoziționale și de marketing ale muzeelor participante.

Muzeograf,
Fănica Gherghe

[citeste]
Olimpiada judeţeană de arte plastice

Luni, 14 mai 2018, la Muzeul Naţional al Agriculturii, a avut loc premierea câştigătorilor Olimpiadei judeţene de arte plastice, istoria artelor şi arhitectură, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor publice locale şi a unui numeros public, format din elevi şi cadre didactice din Slobozia şi alte localităţi ale judeţului Ialomiţa. Diplomele au fost înmânate de către vicepreşedintele Consiliului judeţean Ialomiţa, domnul Ionel Gae, iar lucrările câştigătorilor pot fi văzute în expoziţia special dedicată acestui eveniment, ce va fi deschisă publicului timp de două săptămâni. În deschiderea festivităţii de premiere, elevi de la Palatul Copiilor au prezentat un scurt moment poetic dedicat primăverii.
În mesajul preşedintelui Consiliului Judeţean Ialomiţa, domnul Victor Moraru, se precizează că „Vernisarea expoziţiei premianţilor la Olimpiada judeţeană de arte plastice, istoria artelor şi arhitectură devine un eveniment artistic relevant pentru potenţialul creator al tinerilor plasticieni din Ialomiţa şi tinde să se transforme într-o tradiţie culturală originală şi reprezentativă, pe care o dorim să se înscrie, cât mai curând, între valorile patrimoniului cultural ialomiţean”.
Organizarea expoziţiei şi festivităţii de premiere a olimpicilor la disciplina arte plastice la Muzeul Naţional al Agriculturii a fost explicată de managerul instituţiei, domnul prof.dr. Gheorghe Petre: “Regăsirea elevilor din Slobozia şi nu numai, în documentare la Muzeul Naţional al Agriculturii, cu prilejul unor evenimente, ateliere şi concursuri sau, pur şi simplu, pentru a-l vizita, a dus la consolidarea acestei legături şcoală-muzeu şi la datoria noastră de a organiza această expoziţie, care se constituie într-un gest de apreciere şi respect faţă de creaţia elevilor, faţă de efortul extraşcolar al profesorilor şi dedicarea organizatorilor”.
[citeste]
Alte titluiri la Cultura - Sanatate
Ziua Europei la Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu”
Să cunoaștem Europa !
Voiniceii din Urziceni, câștigători ai trofeului „Martori la tradiții”
Omagiu lui Nicolae Grigorescu
Tabăra Medievală pentru Copii
Cum ne construim relaţii sănătoase cu metoda Core Transformation?
Sondaj
?
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
TURNEU SATORI
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.