Ialomitastea
Nr. 984, Anul , din 20-Iulie-2018Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
Cultura - Sanatate
Șezătoarea Copiilor

Muzeul Județean Ialomița organizează în data de 9 august 2018, ora 11.00 „Șezătoarea copiilor” - atelier de povestiri istorice, desenat și colorat, acțiune ce se va desfășura la sediul instituției.
Scopul acestui atelier este acela de a familiariza participanții cu personalități marcante ale culturii și istoriei române, stabilirea relațiilor de prietenie, cultivarea gustului pentru lectură, crearea unei atmosfere destinse, îndepărtarea barierei dintre copil și carte și atragerea copiilor în lumea cărților.
Activitatea pe ateliere îi îndeamnă pe elevi să învețe prin ceea ce fac și le va stimula creativitatea prin temele propuse.
În cadrul atelierului aceștia vor fi puși „în pielea” personajelor.
Înscrierile au loc în perioada 17.07.2018-27.07.2018, la numărul de telefon 0243.230.054.

Persoană de contact, Roxana Popa. [citeste]
Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă: TRACTORUL HOFHERR SCHRANTZ CLAYTON SHUTTLEWORTH

Rod al unei activităţi de peste 35 de ani de cercetare şi achiziţionare a utilajelor tehnice agricole tractate şi a peste 25 de ani în ceea ce priveşte utilajele tehnice producătoare de forţă, patrimoniul tehnic agricol al Muzeului Național al Agriculturii este structurat după cum urmează: utilaje autopropulsate producătoare de forţă (UAPF), utilaje statice producătoare de forţă (USPF), batoze, utilaje tractate, maşini şi instalaţii textile şi de pielărie. Deoarece patrimoniul tehnic este complex, în acest articol este prezentat tractorul H.S.C.S.
Tractorul este un autovehicul cu mare putere de tracțiune, folosit în agricultură, pentru a remorca diverse unelte şi mașini agricole, în scopul realizării de lucrări agricole complexe.
Anul 1876 va rămâne ca o piatră de hotar în istoria tehnicii, dar şi a motoculturii, fiind anul în care germanul NICOLAUS OTTO construieşte motorul cu ardere internă. Inventarea acestui tip de motor a permis inginerilor mecanici, pionieri şi de multe ori autodidacţi, să imagineze şi să construiască maşini agricole autopropulsate, care încep să corespundă din ce în ce mai mult necesităţilor (consum de apă şi combustibil micşorat, gabarite şi greutăţi mai mici, manevrabilitate şi putere sporite).
Putem spune că, după primul război mondial, problema înzestrării agriculturii româneşti cu inventar modern a stat în atenţia cercurilor conducătoare din ţara noastră. Ele au instituit un ansamblu de măsuri generale care să permită agricultorilor să cumpere maşini şi unelte agricole. Conţinutul măsurilor şi modul lor de aplicare nu au dat însă rezultate satisfăcătoare, aceasta şi din cauza faptului că a fost oprit, datorită celui de-al doilea război mondial, cursul ascendent pe care se înscrisese agricultura românească până în anul 1938. Pe de altă parte, lipsa creditului accesibil, slaba rentabilitate a agriculturii, decalajul dintre preţurile produselor industriale şi cele ale produselor agricole au fost tot atâtea piedici în calea înzestrării tehnice a micilor exploatări. S-a întâmplat şi atunci, cum de altfel şi în zilele noastre se întâmplă, ca, din cauza prea multor păreri pro şi contra folosirii maşinilor moderne în agricultură, să se uite, de fapt, că introducerea maşinismului în toate domeniile activităţii economice a fost şi este unul dintre motoarele dezvoltării marilor puteri ale lumii.
HSCS este versiunea abreviată și ușor de pronunțat a lui Hofherr Schrantz Clayton Shuttleworth. Această firmă tradițională de mașini agricole din Ungaria, care a construit și locomobile, și-a lansat primul tractor în 1923. Acesta a fost alimentat cu benzină. Doar un an mai târziu, a produs un model alimentat cu motorină, în timp ce în anii 1930 motorul semi-diesel lucra deja pe câteva modele, care erau concepute pentru culturi de diferite dimensiuni. Tractorul HSCS a fost vândut în întreaga Europă, de asemenea în Germania, unde a concurat direct cu Lanz; dar Lanz nu a putut satisface o parte din cerere, iar HSCS a profitat de aceasta.
Tractorul prezentat alăturat a fost produs în perioada 1935-1940, în Ungaria, are o putere de 30 CP, fiind echipat cu un motor semi-diesel cu un cilindru orizontal și pornire prin încălzirea chiulasei cu lampa de benzină. A fost achiziționat din localitatea Lunga, județul Covasna, în anul 1990, și poate fi vizitat, alături de celelalte exemplare ale colecției de tractoare.
Vă așteptăm cu drag !

Muzeograf Adrian Stroe

Foto: Ştefan Olteanu


[citeste]
Să ne bucurăm împreună de vară!

Luni, 16 iulie 2018, beneficiarii Protopopiatului Slobozia au participat la cea de-a treia activitate cuprinsă în calendarul activităților proiectului educațional „Clubul de vară”.
Pentru început, cei douăzeci de copii, însoțiți de părintele protopop Ionuț Butu și de voluntarii Biroului de Asistență Socială, au vizionat un film specific vârstei lor, la Casa de Cultură Municipală Slobozia, prin dragostea domnului director Ionel Constantin. Apoi, grupul s-a deplasat la Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” Ialomița unde a vizitat sala de lectură, a aflat de la doamnele bibliotecare modalitatea prin care își poate face permis la bibliotecă și poate împrumuta o carte. De asemenea, doamna director Elena Balog a vorbit copiilor despre impresionanta colecție de carte pe care biblioteca o deține, copiii putând răsfoi diverse enciclopedii și cărți deosebite. Întâlnirea s-a încheiat cu participarea la vernisajul celor două expoziții de la Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea”, Expoziția de fotografie „Anotimpuri” și Expoziția de ceramică sculpturală a artistului Silviu Ioan Soare.
Copiii au rămas impresionați de cele vizitate. Prin această activitate s-a urmărit deschiderea orizontului de cunoaștere a celor 20 beneficiari.

A consemnat Anastasia Pătrașcu,
asistent social al Protopopiatului Slobozia [citeste]
Alte titluiri la Cultura - Sanatate
„Familia creștină – icoană a iubirii lui Dumnezeu”
Filme la Casa de Cultură a Municipiului Slobozia
Sondaj
?
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.