Ialomitastea
Nr. 947, Anul , din 16-Noiembrie-2017Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
euroinvest tel-a
itp-a
duo manager
lunca_2012
Cultura - Sanatate
Lecturi la ceasul dimineții

Întâlnire „Helis”, Slobozia, 4 noiembrie 2017

Sâmbătă, 04 noiembrie 2017, câțiva membri ai Asociației Culturale „Helis” au avut o întâlnire prietenească și literară la „Lemon Bistro” în Slobozia, prilejuită de apariția de cometă a bunului prieten stabilit pe meleaguri americane, fizicianul, dr. chimist și scriitor Marius Stan.
Din Urziceni, au venit special să-l întâlnească pe concitadinul lor: Titi Damian, Grigore Spermezan, Alexandru Bulandra și Lili Balcan. Din Fetești, călare pe struțo-mașina lui care funcționează cu brânză, a năvălit în galop prietenul nostru și-al tuturor Florin Ciocea, iar din Slobozia au semnat condica următorii: Gheorghe Dobre (Dobrică, în alintul lui Marius), Costel Bunoaica, Nicolae Teoharie, Vitalie Buzu, Ștefan Neagu, Șerban Codrin, Petre Ioan Crețu, Nicolae Tache și subsemnata. Și evident, de la Chicago, via București - Marius Stan.
După îmbrățișările de rigoare, poeții, prozatorii, istoricii și filozofii au trecut la treabă, că nu era vreme de pierdut: fiecare a lecturat din creații proprii, iar istoricul Vitalie ne-a spus o poveste frumoasă despre o descoperire recentă pe care a făcut-o, după îndelungi cercetări. Marius și alți câțiva au făcut considerații asupra celor citite de unii dintre confrați. La rândul său, a ținut să afle opinii despre proza pe care ne-a citit-o și pe care a scris-o „în cap” - conform mărturisirii sale - în timpul unei plictisitoare conferințe științifice.
S-a mai pus țara la cale, în special cu privire la apropiata întâlnire de sfârșit de an a Helisului, după care ne-am luat la revedere. Mai veseli, mai deschiși sufletește, recunoscători prietenului nostru care, astfel, ne-a oferit prilejul de a ne mai vedea și noi, că ne vedem destul de rar în formula extinsă, chiar dacă stăm atât de aproape unii de alții. Așadar, așteptăm următoarea apariție a cometei pe cerul Sloboziei!

Florentina Loredana DALIAN
Slobozia, 12/13 noiembrie 2017
[citeste]
Gheorghe Marinel: „Trecător prin cotidian”
Semnal editorial

Gheorghe Marinel ne propune o lectură incitantă și aparent ușoară umoristică cu puternice valențe politice, sociale, economice, culturale. Trecerea în revistă a evenimentelor întâmplate cu ieșiri mediatice în perioada 2015-2017 este de fapt o continuare a arhivării acestora în cărțile apărute anterior: „Însemnări de pe catargul de la Cotroceni ”, „Politica, interes și dezgust ” și „ Un ochi pe față, unul pe dos ”.
Acum, prin „Trecător prin cotidian”, avem de-a face cu o carte care se citește ușor și foarte repede, fiind mai degrabă în cele 184 de pagini, cuprinse în 157 de titluri, un soi de discuție cu noi înșine în care am scăpat brusc de comentariile ascunse și spunem adevărul pe față. Beneficiem de o lectură amuzantă sau de un adevărat puzzle emoțional asupra societății care ne înconjoară. Răsfoind paginile cărții întâlnești coincidențe, dar și trăiri cu sare și piper, umor sec și autoironie de înaltă clasă. Prin trecerea cotidiană a evenimentelor selectate cu pricepere, lucrarea este pertinentă iar stilul autorului se poate concluziona în ceea ce poate fi spus, se poate fi spus pe scurt. Valoarea și tot ce poate constrânge se află în societate. În societatea pe care o trăim zi de zi împreună cu însemnările din această carte.

Prof. Ion Coman
[citeste]
Șase sute de bijuterii literare la Salonul Anual de Carte 2017

Biblioteca Judeteana Stefan Banulescu Slobozia, cu sprijinul Consiliului Judetean Ialomita, a organizat in luna octombrie la Galeriile Arcadia din incinta Centrului Cultural UNESCO “Ionel Perlea” editia cu numarul douazeci si sase a Salonului Anual de Carte, manifestare culturala traditionala si de referinta pentru comunitatea judeteana si cea nationala. Organizatorii au pus la dispozitia iubitorilor de lectura o luna intreaga dedicata cartilor, aducand in fata publicului, prin numeroasele actiuni culturale, personalitati din diverse domenii ale culturii. In cadrul Salonului au fost expuse peste sase sute de titluri ale cartilor achizitionate de la Salonul precedent si pana la momentul actual, prin intermediul a douazeci de edituri reprezentative din tara. Compus din douasprezece evenimente distincte, la Slobozia, Facaeni, Amara, Munteni Buzau si Parcul arheologic de la Giurgeni, Salonul Anual de Carte s-a bucurat de prezența a peste doua mii opt sute de vizitatori și participanți, dovedindu-se mereu interesant si atractiv, un loc unde iubitorii paginilor tiparite s-au intalnit, au discutat dezbatand teme importante din domeniul publicisticii si nu numai.
Potrivit traditiei, Salonul Anual de Carte a debutat cu scriitori ialomiteni si publicatiile
lor, ieșite de sub tipar în perioada scursa de la trecuta editie a salonului pana la cea de
anul acesta. Asadar, au venit in fata publicului George Stoian cu ”Almanahul comunei
Bucu”, Ilie Comănița cu volumele de sonete ”Binecuvântări” și ”Stare de vis”,
Alexandru Bulandra ne-a expus informații ”Din fondul documentar al Bibliotecii
Municipale C.Țoiu”, Lili Balcan ne-a oferit ”Alte momente din viața oamenilor
simpli de provincie de ieri și de azi”, preot Dorinel Necșulescu cu monografia ”O
lacrimă în Bărăgan - Schitul Malu”, Florentina Loredana Dalian cu ”Domnișoara
Nimeni” și ”Miss Univers”, Titi Damian cu Sens giratoriu: pamflete cu ticăloșii”,
preot Adrian Scărlătescu ne-a prezentat publicațiile: ”Amintiri ialomițene”, ”Știri
din Urziceni 1931-1941”, ”Protopopiatul Urziceni: Tezaur documentar(1), ”Urziceni
în publicații până la 1900”, ”Sinești- Ialomița pagini de istorie vol.II”, ”Preoți
ialomițeni în războiul de întregire”, ”De la marele vornic Alexandru Scarlat Ghica la
generalul Eracle Arion”, Costel Bunoaica cu ”Autoportret în oglinda concavă”,
Florin Ciocea cu ” Mic tratat filosofic despre îngeri, tractoriști și femei nebune”
și ”Dincolo”, Ion Văduva cu ”Călăuză și cântec”.
”Povestea unui jurnalist - Ion Marin” s-a numit volumul lansat de Eveline Pauna in cadrul manifestarii culturale derulate in data de 9 octombrie la Salonul Anual de Carte. Prin intermediul volumului, autoarea a prezentat publicului povestea celui care a fost jurnalistul, publicistul și profesorul, Ion Marin. Cartea lansata este un volum de suflet, scris din suflet de cea care l-a avut ca mentor in timpul facultatii pe distinsul si regretatul profesor Ion Marin, Eveline Pauna, marturisind: ”De cate ori veti avea în maini acest volum , va rog sa-i aprindeti in gand o Lumina celui care a vegheat ca multe generatii de ziaristi sa-si ascunda condeiele in slujba dreptatii”. Printre cei prezenti in sala care au evocat amintiri despre personalitatea celui care a fost Ion Marin s-au numarat Mihai Visoiu, Serban Codrin, Costel Bunoaica, George Stoian, Ilie Cioaca. Directorul editurii Detectiv Literar, domnul Firita Carp, a trecut in revista legaturile avute cu ziaristul Ion Marin si activitatea acestuia desfasurată in cadrul editurii. De asemenea, o alta personalitate prezenta care a rememorat activitatea publicistului Ion Marin a fost presedintele UZPR, domnul Doru Dinu Glavan.
”Preocupari istoriografice in intampinarea Centenarului Marii Uniri ” s-a numit conferinta sustinuta de conf.univ.dr. Ion Constantin in cadrul evenimentului programat pe data de 17 octombrie. Personalitate marcanta, conf. univ. dr. Ion Constantin a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti. Între anii 1996 - 2000 indeplineste functia de Atasat Cultural la Ambasada României din Varsovia. Lucreaza apoi ca cercetator stiintific principal la Institutul National pentru Studiul Totalitarismului cat si ca cercetator stiintific la Biblioteca Metropolitana din Bucuresti. Conf. univ. dr. Ion Constantin si-a facut publica teza de doctorat sub titlul „România, marile puteri si problema Basarabiei” în anul 1995.
”O cobza, o doina , o poveste” s-a numit recitalul muzical sustinut in ziua de 20 octombrie de Doina Lavric-Parghel, interpret de muzica traditionala romaneasca. ”Povestea mea este a unei femei care canta. Acesta este rostul meu”. Acestea au fost cuvintele cu care artista a introdus publicul ialomitean in magia notelor data de muzicalitatea glasului si a cobzei, transpunandu-i pe cei prezenti in frumusetea cantecului autohton.
Evenimentul următor, derulat in cadrul Salonului Anual de Carte, a fost dedicat Editurii Ecou Transilvan , in ziua de 25 octombrie, zi in care au avut loc lansari de carte semnate de Sandu Catinean, Iacob Altman si Nicolae Grosu. Ziua Editurii Ecou Transilvan s-a incheiat cu discuții libere purtate între publicul prezent si invitați , dezbătându-se teme care au stat la baza ''Regionalizării'' și a ''Blestemelor nației romane''.
Dupa ziua rezervata Editurii Ecou Transilvan, pe 26 octombrie Salonul Anual de Carte l-a adus in fata publicului ialomitean pe marele nostru poet, Mircea Dinescu, care a fost primit cu aplauze dupa o absenta de sase ani. Alaturi de Domnia Sa, s-a aflat Mihai Visoiu, scriitor de renume ialomitean. In cadrul manifestarii au avut loc urmatoarele lansari de carte: ”Colierul din bomboane de coliva”, autor Mircea Dinescu si ”Era Iudelor”, autor Mihai Visoiu. Originar din Slobozia, Mircea Dinescu este poet, scriitor si publicist român. Daca in versurile din prima tinerete (ca in „Sunt tânar, doamna”) batrânetea e doar intuita iar moartea - expediata, in „Colierul din bomboane de coliva” moartea vine in pasi de tangou. Poezii ca „Refuz”, „Elegia ochelarilor orfani”, „Cimitir cu fusta verde”, „Naucii”, „Damen tangou”, „Fabula despre aritmetica saraciei” au fost recitate de Mircea Dinescu cu exuberanta care-l caracterizeaza.
Prieten al poetului Mircea Dinescu, Mihai Visoiu a prezentat publicului volumul ”Era Iudelor”. Născut la Ploiesti, publicist, corespondent de presa, autor al unor carti de succes, a obtinut Premiul Asociatiei Sportive in anul 1997, debutul editorial avându-l cu volumul ”Viata cu lupi, bani si moarte”. Regalul literar s-a incheiat cu o sesiune de autografe si cu promisiunea ca vor reveni la Slobozia.
Inchiderea oficiala a Salonului Anual de Carte a avut loc pe 31 octombrie , eveniment dedicat scriitorilor ialomițeni Aura Vaceanu, Serea Tanase, Elena Bolânu, Silvia Ioana Sofineti, Valeria Manta Taicutu, Nicolai Taicutu, Flora Stanescu, Viorica Gheorghe, Florin Maftei, Serban Codrin. În cadrul manifestarii, scriitorul Serban Codrin, a prezentat „Testamentul din Strada Nisipuri”, carte ce reflecta povestea câtorva poeti care fac o calatorie pe aceasta strada de la un capat la altul, la punctual terminus aflându-se mii de personaje ce fac trimiterea la Divina Comedie a celebrului Dante Alighieri. Poeta, eseista, traducatoare, Aura Vaceanu ne-a prezentat volumul „Farâme de viata”, carte ce cuprinde proza scurta reflexiva si de calatorie si pe care domnia sa o intituleaza „neo-verista”. Ajuns la cel de al saselea volum, „Jocul umbrelor”, poetul Serea Tanase ne-a incântat cu poemele „Risipire de tacere”,
„Poveste” si „Vis”, iar autorul Titi Damian a făcut o referinta critică la antologiile in care poeta Elena Bolânu si-a adus contributia si din care domnia sa a recitat apoi „Ploi calde de toamna”, Marul” si „Para”. „Descult în mileniul III” a fost cartea de debut prof. Silvia-Ioana Sofineti, un volum de critica literara ce ne readuce in prim plan pe autorul Zaharia Stancu si al sau roman „Descult”. La rândul sau, mama autoarei, Valeria Manta Taicutu si-a lansat volumul „Slalom sentimental”, o carte scrisa in anii ‘80, un roman despre dragoste si ratare. Si ca intr-un tot intreaga familie, de aceasta data tatal scriitoarei, Nicolai Taicutu ne-a recitat din ultimul sau volum poezia „Conformitate”. Flora Margarit Stanescu si-a prezentat cele două volume („Un arcus de raze albastre” si „Viața ca un labirint”), carti dedicatie facuta nepotilor sai despre „magia naturii, care transformă frunza dudului in fir de borangic”. Un alt nume prezent la manifestare a fost poeta Viorica Gheorghe, despre care poetul Costel Bunoaica a avut numai cuvinte frumoase, aceasta aflându-se la cel de al patrulea volum de versuri intitulat „Cuvintele tacerii”. Urmatorul moment i-a apartinut lui Florin Maftei, cu titlul „Metafizica fiintei si misterul atractiei umane”, o carte de stiinta care abordeaza domeniul fizicii si al parapsihologiei. Un moment deosebit la finalul actiunii a fost prezenta pentru a doua oara in cadrul Salonului a tinerei jurnaliste Eveline Pauna, alaturi de domnul Firita Carp, director al editurii Detectiv Literar. Cartea lansata de ea se numeste „Nemuritorii”, volum ce cuprinde o serie de interviuri cu mari personalitati, dintre care ii amintim pe Mircea Albulescu, Ileana si Romulus Vulpescu, Sergiu Nicolaescu, Elisabeta Polihroniade, Marin Moraru, Augustin Buzura etc.
Prezenti la evenimentele desfasurate in cadrul la Salonul Anual de Carte, domnii Victor Moraru (presedintele Consiliului Judetean Ialomita), Adrian Mocioniu (primarul municipiului Slobozia), Gabriel Musat (viceprimarul municipiului Slobozia) si doamna Elena Pacala (directorul Directiei Judetene pentru Cultura Ialomita) si-au manifestat admiratia si pretuirea prin discursuri adresate publicului iubitor de carte.
Multumim partenerilor culturali, partenerilor media, directorilor institutiilor de invatamânt, cadrelor didactice, colegilor din bibliotecile publice si scolare sin u in ultimul rand generosilor nostri sponsori: Expomob Slobozia, Vlase Impex SRL, S.C Cocor Com, SC Transmim SRL.
Multumim dumneavoastra, publicului iubitor de carte, pentru ca timp de o luna ati ales sa respiram impreuna aerul inmiresmat de tusul proaspat al cartilor tiparite. Izvorul creatiei sunt carțile. Dumnezeu ne-a oferit natura, iar minti inalte si inimi adânci au creat cartea din toate tainele Creatorului. De ce iubim cartile?! Pentru ca fiecare dintre noi are nevoie de divin, de suflet, de zâmbet , de vis, de aripi… Cititi cât mai mult!
Biblioteca Județeană ”Stefan Banulescu” Ialomița va este un prieten permanent si va
asteapta cu acelasi interes la urmatoarele editii, pentru a descoperi bogatia culturala insuflata de lectura, deoarece "cărțile pe care le cititm ni se asaza sub talpi, ridicându-ne deasupra celorlalti".
Bibliotecar,
Vali Șerban
[citeste]
Alte titluiri la Cultura - Sanatate
Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă: Putinei pentru bătut untul
Sondaj
?
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
tritipan
LIVIU
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.