Ialomitastea
Nr. 1010, Anul , din 24-Ianuarie-2019Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Prima pagina
Gheorghe Tinel a furat startul: deși alegerile locale au loc peste un an și jumătate, el și-a început deja campania electorală pentru cea mai înaltă funcție în județ

Se știe, pierderea alegerilor din 2016 pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Ialomița nu i-a picat bine deloc lui Gheorghe Tinel, liderul liberalilor ialomițeni. Este motivul perntru care gândurile sale se îndreaptă spre alegerile din 2020, care vor avea loc pe la sfârșitul primăverii de anul viitor, așa că și-a spus că nu mai e timp de așteptat și, în consecință, a pornit campania electorală. Haideți să vedem cam unde... bate viitorul candidat.
Păi, mai întâi în Victor Moraru (actualul președinde al CJ) și în Adrian Mocioniu (actualul primar al Sloboziei). Asta cu Mocioniu este de rezervă, că nu se știe care va fi aritmetica șanselor la alegerile din 2020, așa cum a fost la parlamentarele trecute, când a fentat-o cu măiestrie pe Cristina Pocora. Mai apoi, promite că va umple județul de... gaze.
Știți ce-i de râs, printre multe altele, în perorațiile deputatului liberal de Ialomița? Că el îi dă la gioale nu numai lui Moraru, ci și președintelui și vicepreședinților Consiliului Județean Călărași, domnilor Vasile Iliuță, Valentin Barbu și Marian Dinulescu, altfel colegi liberali (pe bune liberali) ai domnului Tinel. Păi, cum vine asta: Tinel îl trage pe Moraru de urechi că a promis pasaj la Drajna și nu s-a ținut de cuvânt, i-ar colegii lui din Călărași anunță cu surle și trâmbițe că cel mai devreme în anul 2020 vor începe lucrările la pasajul de la Drajna, că studiul de prefezabilitate este aproape terminat, urmând a fi demarat studiul de fezabilitate și că lucrările, se estimează, vor fi gata în doi ani?
Dar, haideți să vedem totuși, în prima pagină, ce și cum crede Tinel că va avea sorți de izbândă să-și vadă visul cu ochii și să devină tartor peste județul Ialomița.


[citeste]
Gheorghe Tinel, Legea Offshore, Pasajul de la Drajna și Groapa Marianelor

În cadrul unei conferințe de presă organizată săptămâna trecută la sediul de partid, deputatul Gheorghe Tinel, președintele PNL Ialomița, a adus în atenția opiniei publice, din nou, cele două administrații, județene și municipale, ironizându-i pe Victor Moraru, președintele CJ Ialomița și pe Adrian Mocioniu, primarul municipiului Slobozia, pentru lipsa de implicare și (ne)realizările administrative. Acesta a adus în atenție Podul de la Dridu și pasajul de la Drajna, puncte forte în campania electorală din 2016 pentru candidatul de atunci, Victor Moraru, dar și parcarea subterană din platforma program a candidatului Adrian Mocioniu.
„Noi am strâns mii de semnături în cadrul campaniei demarate de PNL pentru construirea unui pasaj la Drajna, proiect pe care Victor Moraru și l-a însușit. Acum, acesta a devenit o realizare măreață a dvs, domnule Moraru, cu care veți veni și în campania din 2020. Amintesc și despre investiția japoneză de la Alexeni. Preluarea aeroportului reprezintă un alt succes pentru campionul investițiilor în Ialomița. Groapa Marianelor este un proiect finalizat cu succes de administrația Mocioniu (...) Acum au de luat un bonus de două milioane de euro de la Uniunea Europeană (...) Eu fac bășcălie, însă este de plâns faptul că se vor returna acești bani tot din buzunarul slobozenilor prin plata taxelor și impozitelor. Continui să vă mai amintesc un alt proiect de succes, dar doar pe hârtie, iluminatul public. Apoi, cimitirul de 3,5 milioanede lei este iar o realizare excepțională. Cartierul Gării Noi este un real succes. Cetățenii de acolo abia vă așteaptă, domnule Mocioniu. Oamenii vă vor da votul cu două mâini, dar și cu picioarele”, a arătat președintele PNL Ialomița.
În același context, parlamentarul a amintit și de proiectul de apă de la Slobozia, pentru care, ironic fiind spus, probabil, se vor mai atrage câteva milioane de euro ca să se finalizeze investiția demarată de predecesorii lui Adrian Mocioniu și care „zace în neființă”, după cum precizează Gheorghe Tinel.
„Domnule Moraru, aveți numeroase proiecte de succes. Insuccese ar putea fi considerate achiziția unui post de televiziune local, ziarul tipărit din bani publici care vă promovează, faptul că nu reușiți să călăriți iapa după Bobotează și multe altele. Sunt două categorii de proiecte pe care le-ați împărțit în realizări și nerealizări (...) Domnule Mocioniu și dvs aveți proiecte de succes, chiar multe aș putea spune, dacă adăugăm pe listă și Platfoma IMM în valoare de 15 milioane de euro. Cum să luptăm cu atâtea realizări de succes ale PSD în Ialomița? Ce să le spunem noi oamenilor în campania din 2020? Va fi buluc, cetățenii din statele membre UE vor da năvală în Ialomița văzând și auzind despre toate aceste realizări de excepție, încât noi nu vom mai avea ce face. Va lua avânt vânzarea terenurilor. Satele aproape părăsite se vor umple de elvețieni, de austrieci, de nemți etc., pentru că domnul Moraru ne-a umplut de bani și de respect. V-am spus toate acestea cu un gust amar și dacă nu ar fi de plâns, ar fi, într-adevăr, de râs. Ce va face PNL? Suntem în plină campanie de mobilizare pentru europarlamentare, am demarat campania pentru gazul românesc, am avut campania cu pasajul de la Drajna, am depus un proiect care vizează gestionarea deșeurilor pe care îl ridiculiza camarila pesedistă dar care nu a venit cu nimic în loc, iar în perioada următoare vom mai veni cu proiecte care vizează strict interesul public”, a precizat Gheorghe Tinel, după care a încheiat cu o amenințare la adresa propriilor consilieri locali din Slobozia: „Cine votează majorarea tarifelor la gunoi va pleca acasă. Este impardonabil să mărești prețurile pentru a acoperi găurile și incompetența administrativă”.
În județul Ialomița doar 6 localități rurale și 5 din mediul urban sunt racordate la rețeaua de alimentare cu gaz. Peste 90 la sută din localitățile ialomițene se chinuie cu lemne de foc al căror preț a crescut de patru ori în ultimii ani.
La nivel național, doar 36% din populația țării beneficiază de această utilitate. Deși avem cele mai mari resurse de gaz din Uniunea Europeană, din 2012 nu s-a mai înființat nicio distribuție nouă de gaz.
La ultima sa conferință de presă, Gheorghe Tinel, liderul liberalilor ialomițeni, a anunțat lansarea campaniei „PNL aduce gazul românesc în casele românilor”, campanie aprobată în cadrul unei ședințe de Birou Executiv de anul trecut.

„Este o campanie a PNL menită să dubleze numărul localităților cu gaz metan. Din anul 2012, PSD nu a mai permis autorităților locale să înființeze distribuții de gaz, condamnând populaţia din localități la încălzirea cu lemn de foc, al cărui preț a crescut de aproape 4 ori până astăzi. Sunt doar câteva localități rurale în Ialomița care sunt racordate la rețeaua de gaz și asta se traduce în costul vieții, în costuri ridicate cu cheltuielile de încălzire în sezonul rece. Din acest punct de vedere ar trebui să facem foarte multe lucruri pentru a rezolva problema. La finalul campaniei noastre o să vă putem oferi mai multe date și o să vă punem la dispoziție și formularul tipizat întocmit în acest sens”, a precizat deputatul Gheorghe Tinel, președintele PNL Ialomița.

Pe de altă parte, Gheorghe Tinel nu a ratat ocazia sa spuna ca PNL a reușit modificarea a două legi esențiale: Legea energiei electrice si a gazului (prin care se redă competența autorităților locale de a înființa distribuții de gaz) și Legea Offshore (prin care se asigura banii necesari pentru finanțarea acestor investiții din taxele încasate de statul român din exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră). Prin această modificare legislativă, UAT-urile devin autoritate concedentă și pot concesiona serviciul public de distribuție a gazelor naturale terților sau își pot înființa serviciul propriu pentru acest lucru. De asemenea, operatorul de distribuție nu mai poate refuza racordarea la rețea a clienților de orice fel, pe niciun motiv, ei riscând, în caz contrar, plata de penalități mari.
În final, Gheorghe Tinel a declarat ca „în patru ani de guvernare PNL va dubla numărul localităților racordate la rețeaua de gaz.”
[citeste]
Primarul comunei Traian, domnul Fănel Năstase: „Nu mă pot desprinde de oameni, pentru că trebuie să avem grijă unii de alții!”
Deși este o localitate oarecum mai izolată, situată în partea de nord a județului, comuna Traian a cunoscut dezvoltarea în ultimii ani. Primarul Fănel Năstase, aflat de aproape trei mandate la „cârma” comunității, își dă tot interesul să o dezvolte, să implementeze proiecte prin intermediul cărora să le îmbunătățească viața oamenilor. A depășit anumite faze la care mulți colegi de-ai săi sunt încă la început și amintim aici alimentarea cu apă, modernizarea și reabilitarea școlilor și grădinițelor, a Căminului cultural sau a dispensarului. Toate sunt modernizate și dotate după ultimele normative. Cu toate acestea, mai sunt încă multe de făcut, însă edilul privește cu încredere spre viitor și știe că atât cât depinde de el, va face totul pentru a scoate la lumină comunitatea.

Buget mare, legislație imperfectă

Anul trecut a avut un buget de peste două sute de miliarde lei vechi pe care nu i-a putut cheltui în întregime, deși ar fi avut nevoie. Poate părea greu de crezut. Poate părea un paradox. L-am ascultat cum povestea cu amar că, deși sunt atât de mulți bani, s-a aflat în postura să nu-i poată folosi pe toți din cauza legislației care nu este bine pusă la punct. Și nu a spus-o doar Fănel Năstase. Mulți primari s-au plâns de-a lungul anilor de o lege a achizițiilor și nu numai, care îi încurcă și le îngreunează demersurile.
„Când spun că am avut un buget de peste două sute de miliarde lei vechi poate părea incredibil, pentru că este, poate, bugetul câtorva primării. Și, totuși, deși sunt atât de mulți bani, din cauza legii achizițiilor atât de încâlcită suntem în postura să nu-i putem cheltui pe toți pentru investiții. Ne-am împiedicat tot timpul de termene, de contestații care au alte termene, de diverse chestii care ne împiedică să ne mișcăm așa cum ar trebui, să implementăm proiecte cu ușurință și pe care să le finalizăm rapid. Așa se face că anul trecut am cheltuit foarte puțini bani. Poate că este un lucru bun ca legislația noastră să fie, într-adevăr, armonizată cu cea a UE, dar până la un punct. Poate că ar trebui ca și politicul din țara noastră să se implice mai mult”, a mărturisit Fănel Năstase, primarul comunei Traian

Brutărie ca a mea, nu mai are nimenea

Mulți știu că la brutărie la Traian se găsea pâine bună...și caldă. Oamenii își amintesc cu plăcere de acele vremuri. Din păcate, fostul administrator care a avut-o concesionată în vremuri de mult apuse, nu s-a interesat decât de profit și mai puțin de investiții. A exploatat-o la maxim până a luat foc și n-a mai rămas nimic de ea. Decât o parte din ziduri și acoperișul prin care ploua. Edilul Fănel Năstase a luat „taurul de coarne” și a hotărât, în necunoștință de cauză la vremea aceea, să o modernizeze și să o păstreze în patrimoniul UAT Traian, ulterior să o redeschidă pentru oameni. Le-a și promis asta într-o dezbatere la Căminul Cultural. Din păcate, nu s-a putut ține de cuvânt din cauza legislației nepermisive. Ulterior, a aflat, după numeroase eforturi și demersuri la autorități, că UAT Traian nu poate administra brutăria în mod direct. Dezamăgirea a fost mare! De investiția făcută cu bani de la bugetul local, cu multe zerouri în coadă, nu poate bucura nimeni, cel puțin deocamdată.
„Sunt foarte dezamăgit de ceea ce s-a întâmplat. M-am întâlnit cu oamenii la Căminul Cultural pentru că aveam în patrimoniul comunei această brutărie pe care mi-am dorit să o păstrez în același regim, să nu o mai dăm niciunui privat și pe care să o administrăm noi, ca și UAT. Le-am cerut oamenilor să fie de acord să rămână așa, să o modernizăm, dar m-am lovit de legislație. Am reabilitat brutăria cu bani de la buget și depășește cu mult normativele europene. Arată fantastic de bine și are toate dotările necesare unei bune funcționări. Brutăria a fost dată în concesiune unui privat pe vremuri, dar nu s-a ocupat deloc de ea. Am făcut tot ce am putut pentru care brutăria să rămână la primărie și să nu o dăm unui privat. Dar nu s-a putut. Trebuie să înființăm o societate la nivel de UAT, să se înscrie la licitație și dacă avem norocul să câștigăm, să putem să o administrăm. Uneori nu este normal ca totul să ajungă în mâna privatului, deși, s-a dovedit de-a lungul anilor că nici statul, dar nici privatul nu s-au dovedit a fi buni manageri”, a mai spus edilul comunei Traian.
Fănel Năstase s-a resemnat din acest punct de vedere și spune că se va întâlni din nou cu oamenii din localitate pentru a le prezenta situația. Ulterior, va scoate la licitație brutăria pentru a fi concesionată și redeschisă comunității.

Străzi neasfaltate, canalizare gratuită

Când ajungi într-o localitate rurală te uiți după investiții. Apă, canalizare, trotuare, asfalt, unități de învățământ etc. Traian se află printre comunele unde multe dintre investiții sunt deja făcute, unele chiar de ani mulți. În timp ce în alte școli și grădinițe copiii mai merg, încă, la toaletă în fundul curții, aici totul este poveste de mult apusă. Edilul nici n-ar concepe ideea.
„Grupurile sanitare nu sunt investiții pe care să nu le faci cu prioritate, nici nu concep să nu le avem în unitățile de învățământ (...) Copiilor le este mult mai ușor, mai ales iarna. Așa este și normal să fie pentru că suntem o țară civilizată, membră a Uniunii Europene, unde toaletele din fundul curții ar trebui să fie istorie. Din păcate, este adevărat că nu toate sunt la nivelul acesta”, a declarat primarul.
Străzile sunt neasfaltate cu excepția a două dintre ele. Nici nu s-a grăbit cu asfaltarea, și așa era și normal să se întâmple, pentru că nu a finalizat proiectul de canalizare.
„Nu poți să asfaltezi și apoi să spargi ca să introduci țevile. Trebui să îți faci o prioritizare a acestor investiții. Este ca acasă. Întâi introduci toate țevile și toate firele și apoi torni șapa, pui gresia sau parchetul. Noi am încercat să păstrăm o ordine a acestor investiții. Poate că sunt oameni nemulțumiți că nu avem asfalt, dar trebuie să înțeleagă că imediat cum terminăm cu rețeaua de canalizare vom face și acea asfaltare pentru care avem depuse proiecte”, a adăugat Fănel Năstase.
Peste 900 de familii vor fi racordate în mod gratuit la rețea și nu vor fi nevoite să plătească lucrările.

Proiect european de succes

În toamna anului 2017, administrația publică din comuna Traian lansa un proiect european de măsuri integrate de dezvoltare și incluziune socială, mai exact, un proiect care ar putea să-i scoată pe mulți din sărăcie. „Împreună inovăm-măsuri integrate de dezvoltare și incluziune socială, cod 103113”, finanțat din FSE prin POCU 2014-2020, părea un proiect aproape imposibil de implementat, dar cu mari beneficii comunității, din multe puncte de vedere, dacă se reușea. Și începutul a fost bun.
Acesta este singurul proiect din regiunea Sud Muntenia finanțat prin POCU. Perioada de implementare este de 36 de luni.
Comuna Traian are 20,8% persoane aparținând minorității rome, fiind astfel singura comunitate marginalizată cu populație romă din regiunea Sud Muntenia care a primit finanțare prin acest program. Bugetul proiectului este de 21.598.012.52 lei, din care peste 50% va fi cheltuit pe măsuri de ocupare în beneficiul celor 897 de persoane din grupul țintă. Astfel, 27% din totalul populației din Traian va primi sprijin pentru a ieși din riscul de sărăcie și excluziune socială în care se află în prezent.

Afaceri pentru persoanele fără venituri

De la momentul lansării proiectului și până acum au fost angajate deja 20 de persoane din 115, alte 22 au înființat firme care vor genera peste 40 de locuri de muncă și aproximativ 400 de persoane au beneficiat sau benenficiază de formare profesională. Scopul proiectului este de a duce în câmpul muncii 115 persoane din localitate.
Urmare demarării acestui proiect, în comuna Traian se deschide un atelier de croitorie, unul de cojocărie tradițională, o frizerie, o sală de fitness, o firmă de pompe funebre și se va construit un teren de tenis.
„Mi se pare cel mai greu proiect din lumea asta, pentru că a lucra cu oamenii este foarte greu, mai ales de această condiție. Nu vreți să știți ce eforturi am făcut cu toții pentru a-i convinge pe cetățeni că este pentru binele lor să iasă din starea latentă în care au stat ani de zile, cât le va fi de bine să se reformeze profesional pentru a-și găsi un loc de muncă. A fost fantastic de greu, dar, cu toate acestea, ne-am mișcat destul de bine. În privința micilor întreprinzători a fost la fel de dificil. Foarte greu i-am convins că este bine pentru ei să aibă propriile afaceri, indiferent cât de mici ar fi ele. Unii așteaptă acum containerele, alții să le vină utilajele, aparatura și tot așa. Au devenit interesați, se documentează, întreabă diverse lucruri și asta mă bucură, îmi dă curaj să mergem mai departe”, a explicat edilul localității.
Are 130 de dosare la ajutorul social și nicio posibilitate să „taie” din ele, pentru că oamenii nu au soluții, nu au venituri, trăiesc la limita existenței.
În viitorul apropiat, administrația publică locală intenționează să mai implementeze un proiect, „Bunicii comunității”, care va avea ca grup țintă persoanele de vârsta a III-a din localitate.

În curând, ce nu mai are Slobozia: Cafeneaua Literară din Traian

Unei familii de tineri din localitate i-a venit ideea înființării unui astfel de loc pentru elevii și tinerii din comunitate. Se dorește a fi un spațiu de socializare unde nu se va consuma alcool, în schimb, tinerii se pot relaxa și împărtăși idei. Vom reveni cu amanunte. [citeste]
Alte titluiri la Prima pagina
Raed Arafat, prezent la evaluarea de bilanț a ISU Ialomița
Întâlnire de lucru între primarul Adrian Mocioniu și directorii unităților de învățământ din Slobozia
Eveniment: Tinel a reapărut pe sticlă
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.