Ialomitastea
Nr. 1048, Anul , din 16-Februarie-2020Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Prima pagina
Primarul Adrian Mocioniu NU știe ce deșeuri se vor depozita în celula 2 de la Vivani

Municipiul Slobozia îl are primar pe Adrian Mocioniu, care n-a prea rupt gura târgului în cei aproape patru ani de mandat. S-a remarcat prin neputință, neștiință și, uneori, prin incompetență. A făcut și gafe, iar ultima pe care a comis-o îl va duce la fund, zic unii.
După ce a semnat autorizația de construire pentru a doua celulă a depozitului de deșeuri periculoase și a ținut-o sub tăcere mai bine de două săptămâni, Adrian Mocioniu a repus-o pe tapet după ce deputatul PNL Tinel Gheorghe a făcut o interpelare către ministrul Mediului și cel al Sănătății prin intermediul căreia le solicita să verifice „temeinicia, necesitatea și oportunitatea eliberării avizelor de către APM Ialomița, DSP etc.”. Mocioniu s-a gândit profund și, fără să-și asculte sfătuitorii, a comis-o, din nou.

Adrian se justifică…

Pentru că au apărut numeroase acuzații în spațiul public după ce s-a aflat că a semnat autorizația de construire pentru a doua celulă a depozitului de deșeuri periculoase, primarul Adrian Mocioniu a ieșit într-o conferință de presă pentru a-și justifica demersul. Unul just din punctul său de vedere de a-și apăra pielea și a nu pica în latura penală. Nouă, opiniei publice și nu numai, ni se pare că edilul urbei se ascunde în spatele unor avize și acorduri emise de alte instituții publice pentru a-și justifica semnătura pusă pe autorizația de construire.
„(…) Orice demers pe care l-aș fi făcut nu ar fi intrat în competențele mele. Mai mult decât atât, ar fi înseamnat un abuz și intram în latura penală (…)”, explică Mocioniu.
Întrebat fiind dacă are cunoștință despre deșeurile care urmează a se depozita acolo, edilul a dat ochii peste cap și a aruncat pisica în ograda APM Ialomița, spre care ne-a și redirecționat, de altfel, pentru detalii de gen. Întrebarea care se impune este una singură: ținând cont că a susținut sus și tare că se va opune construirii unei astfel de celule, pentru care între timp s-a răzgândit, n-a avut măcar curiozitatea să știe care sunt deșeurile care se vor colecta în acel depozit și dacă se pune în pericol siguranța și sănătatea populației? Măcar din curiozitate, dacă nu din alt motiv! Acest aspect demonstrează, printre altele, dezinteresul față de cetățean și față de ceea ce se întâmplă cu orașul pentru că, altfel, s-ar fi dezis cu ușurință de povara pe care, dacă are vreun pic de conșiință, trebuie să o poarte de-acum înainte. Așa cum postează toate cele pe care le face pe pagina sa de facebook, așa ar fi putut proceda și în acest caz. Înainte de a semna documentul cu pricina, ar fi putut să facă public faptul că a ajuns în punctul de a emite acea autorizație și cum era un opozant vehement ar fi trebuit să ceară ajutor de oriunde pentru identificarea unei soluții și împiedicarea finalizării acestui demers care ne transformă într-o groapă de deșeuri periculoase. Pentru că până acum au fost doar vorbe din partea edilului și nu am văzut fizic documentele de care ne-a tot povestit, noi nu avem cum să-l mai credem pe cuvânt și ne facem propriile scenarii. Nu avem de unde să știm că peste câțiva ani nu ne vom trezi că ceea ce s-a întâmplat acum este ilegal sau că am „consumat”, fără voia noastră, aer toxic.
Așa că, orice justificare din partea primarului, pentru noi, ca și pentru mulți alții, nu este decât o scuză în fața neputinței sau a incompetenței.

Mocioniu se spală pe mâini!

În plină ședință de Consiliu local, consilierul municipal Nicu Pericli a făcut o afirmație potrivit căreia în incinta SC Vivani Salubritate s-ar colecta deșeuri periculoase, celula fiind constuită deja. Cum de la ședință au trecut câteva zile, iar Mocioniu a spus că va verifica, ne-am gândit că are și un răspuns, pertinent și bine documentat, pregătit. Surpriză, însă!
„Am transmis de atunci Poliției Locale și a spus că nu este de competența noastră această verificare”, a explicat primarul.
Incredibil, nu vi se pare?! Oare ce competențe are Primăria Slobozia? De când cere primarul avizul Poliției Locale dacă să verifice sau nu un depozit de deșeuri periculoase? Dumneavoastă, cetățenii, nu vi se pare că Mocioniu se spală pe mâini, pentru că nouă așa ni se pare! Iar timpul va confirma (sau nu?) părerea noastră și a multora ca noi.

Tinel Gheorghe vrea să atace în instanță autorizația semnată de primarul Mocioniu

Deputatul Tinel Gheorghe, președintele PNL Ialomița, s-a adresat miniștrilor Mediului și Sănătății cu privire la construirea celei de-a doua celule a depozitului pentru deșeuri periculoase la Slobozia. Acesta le-a solicitat celor doi demnitari să verifice „temeinicia, necesitatea și oportunitatea eliberării acordurilor/avizelor date de Agenția pentru Protecția Mediului, Direcția de Sănătate Publică, Apele Române, etc., documente care au stat la baza eliberării autorizației de construire, de către primarul PSD Adrian Mocioniu”.
„Sper să ajungem la concluzia că autorizația nu trebuia emisă, astfel să-i putem solicita primarului anularea acesteia. Dacă nu reușim pe această cale, vom încerca pe latură civilă, adică vom ataca în contencios administrativ sau în instanță (...) Informația a fost adusă în atenția opiniei publice mult mai târziu față de data semnării sale, prin urmare nu ne-am putut sesiza mai devreme. Este complicat să te hazardezi să ataci ceva ce nu știi dacă există”, a declarat parlamentarul.
Acesta a mai transmis opiniei publice faptul că le-a solicitat celor doi miniștri să verifice dacă documentele în cauză sunt corelate cu strategia națională privind gestionarea deșeurilor. Gheorghe Tinel consideră că ceva este în neregulă în condițiile în care, inițial, primarul municipiului Slobozia declară că nu va accepta construirea unui astfel de depozit, ca mai apoi să-l autorizeze.
„(...) Era nevoie de foarte multă informație înainte de a-l autoriza. Era nevoie de o implicare la nivel național, strategic, pentru a corela programul național de gestionare a acestor deșeuri extrem de periculoase cu ce se întâmplă în județ. Nu poți să-ți gândești o strategie proprie, la nivel județean, fără să iei în calcul ce se gândește la nivel național. Dacă există la nivel național o astfel de strategie de gestionare a deșeurilor periculoase, atunci nu trebuia luată în calcul în grânarul Europei, în Bărăgan, ci în altă parte”, a conchis deputatul, care crede că depozitul de la Slobozia nu face parte din programul național de gestionare a deșeurilor, în caz contrar, Mocioniu nu avea de ce să se opună inițial și apoi să revină asupra deciziei <>.
[citeste]
Primarul Ion Măiță, marea dezamăgire a lui Victor Moraru


„Îi rog pe cetățenii orașului Amara să mă ierte pentru această nenorocire!”

Știm cu toții că Ion Măiță, primarul orașului Amara, a beneficiat de sprijinul predecesorului său, Victor Moraru, pentru a câștiga Primăria și a-l înlocui pe acesta după 16 ani de administrație publică locală. Mai știm și că apele s-au tulburat în momentul în care consilierul local Mihai Ionuț (PSD) a fost schimbat din funcția de viceprimar al orașului Amara cu voia edilului în funcție. De aici până la un război între primar și președinte nu a fost decât un pas. Cel din urmă îl acuză pe edilul în funcție de cumetrii și interese politice și pecuniare contrare intereselor cetățeanului. Pentru acestă „nenorocire” le cere iertare cetățenilor din stațiune. Declarația îi aparține președintelui Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru, care a criticat dur administrația publică de la Amara. Acesta spune despre actualul edil (PSD) că este „mincinos” și nu-l va mai susține politic pentru obținerea unui nou mandat în fruntea comunității amărene.

Victor Moraru: „Trăiesc în Amara și iubesc extrem de mult acest oraș. Am fost primar timp de 16 ani și am muncit enorm ca să pun multe lucruri la punct, să am o echipă cu care să facem proiecte bune pentru amăreni. Când am plecat la Consiliul Județean ca președinte am sperat că proiectele pe care le-am lăsat începute vor fi continuate, cu aceeași dedicație, de actualul primar Ion Măiță. L-am rugat să mă sune, pentru că un sfat bun aș fi putut să-i dau la orice oră. Nu m-a sunat, nu l-a interesat. Spre dezamăgirea tuturor, nu a făcut nimic bun pentru orașul nostru. Și-mi pare rău. Sunt la fel dezamăgit ca toți amărenii de modul cum este condus acest oraș. Sper că alegerile locale vor rezolva această problemă și cineva competent va prelua frâiele administrației.”
Acesta a mai spus că Amara se află la limita dintre haos și dezastru, în contextul în care administrația publică locală a fost una dintre cele mai performante din regiune și poate cea mai performantă din Ialomița câtă vreme s-a aflat în fruntea sa. „O spun rezultatele, nu eu. Este un studiu de caz cu privire la cum se demolează administrația de acolo într-un timp record. Ține foarte mult de liderul pe care comunitatea îl alege. Vedem cu toții ce se întâmplă acolo și vorbim, în primul rând, despre resursa umană. Criteriile de angajare sunt pe bază de cumetrii, de rubedenii. Consiliul local de la Amara funcționează pe interesele personale ale primarului și ale consilierilor locali care vânează poziții în cadrul societăților comerciale pentru că primarul îi recompensează pentru votul acordat.
Victor Moraru: „(...) Nimeni nu votează pentru cetățean, pentru interesul comunității. Aproape toate societățile sunt în faliment. Putem scrie faliment pe administrația de la Amara. Am avut o discuție cu edilul de la Amara în urmă cu câteva luni, surprinzător că nu avea habar de administrație. Am mai discutat cu el și la început, dar vă spun că în primele 6 luni de mandat nu m-a sunat nicodată. Recunosc că l-am susținut și am făcut cea mai mare greșeală politică pe care am făcut-o vreodată. I-am spus așa: Neluți, de astăzi ești și primarul meu și vreau să știi că la orice oră din zi sau din noapte, că este caniculă sau viscol, nu contează ora, când m-ai solicitat îi stau la dispoziție. Nu m-a sunat 6 luni acest om care nu știa ce se întâmplă, care avea proiecte în derulare pe care nu le știa și nu le înțelegea și pe care nu le înțelege nici acum. Putea să apeleze pentru o părere, chiar și din complezență. Eu am atâta de lucru, dar să nu întrebi atâta timp un om care a făcut minuni la Amara...!!!”
Moraru mai spune că s-a bazat pe oamenii valoroși pe care i-a lăsat în primărie, dar pe care Măiță a început săi piardă, rând pe rând, pe motiv că la Amara se lucrează „numai pe bază de cumetrii și interese personale”, iar funcțioarii „trebuia să se ocupe de hârtii. (...) Grav este că a pierdut cei mai valoroși oameni din administrație pe care îi poate avea cineva. Îmi pare rău să o spun, dar cred că este cel mai mincinos om care spune peste tot că Moraru nu l-a ajutat și ia luat oamenii. Nu mi-am dorit să plece nimeni de acolo și am spus-o când am plecat de la Amara la Consiliul Județean. Eram conștient că dacă îi luam după mine exista riscul ca acele proiecte să nu mai existe sau să crească gradul de risc să nu se mai finalizeze. În timp, oamenii au început să mi se plângă că nu mai pot lucra la Primăria Amara. Cum ar fi trebuit să procedez când eu aveam nevoie de resursa umană, de specialiști?! Toți cei care au plecat nu vor spune niciodată că eu am insistat să plece de acolo. Când au început oamenii să plece am avut un mare semn de întrebare și atunci am aflat că în Consilil local de lucrează doar pe bază de cumetrii, de aranjamente, de interese personale, iar hârtiile trebuia să le facă funcționarul. Eu, în 16 ani, nu le-am cerut să facă ceva care ar trezi suspiciuni”, a mai spus Victor Moraru.
Mai mult decât atât, președintele CJ Ialomița exclude varianta de a-l mai susține politic pe Ion Măiță pentru a obține un nou mandat „pentru că am această datorie de a ține la localitate în care trăiesc. Eu sunt cetățeanul orașului Amara și mă interesează de ce nu funcționează apa, de nu e primarul la serviciu, de ce nu depune primarul proiecte. O să-mi spun punctul de vedere dacă mi se va cere părerea la nominalizarea candidatului la Amara.”
Potrivit acelorași declarații, PSD a făcut un sondaj cu potențiali candidați aspiranți la fotoliul de primar al Primăriei Amara, pe listă regăsinde-se actualul primar (PSD), Nicolae Țintă (reprezentantul PNL), Mihai Ionuț (PSD) și Ion Onel (PMP). [citeste]
Nicu Sitaru, un “tânăr” de veghe în lanul de porumb

Interesant. Când a fost scos pe ușa din dos de fermierii ialomițeni din funcția de președinte al Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Ialomița, Nicolae Sitaru sugera că decizia i-a aparținut din dorința de a face loc la vârful asociației generației tinere. Iată că bunele intenții nu au durat prea mult, din 5 februarie el aterizând hodoronc-tronc de la Hotel Crowne Plaza din București în ditamai funcția de președinte al Asociației Producătorilor de Porumb din România!
[citeste]
Alte titluiri la Prima pagina
Vom avea groapă de deșeuri periculoase
Urmările codului roșu la Slobozia: Roșca și Mocioniu își spală rufele în piața publică
VICTOR MORARU: Îmi este mai scumpă libertatea decât relațiile cu cei care susțin că nu am reușit să-i mângâi pe creștet
Guvernatorul Isărescu și umilirea pensionarilor (II)
Întâlnire de gradul trei: doamna Anisie, faţă-n faţă cu şcoala din Axintele
BLITZ
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.