Ialomitastea
Nr. 984, Anul , din 20-Iulie-2018Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
Prima pagina
Tomberonul de cinci stele (I)

O scurtă precizare: Holding-ul este o societate care deține cea mai mare parte din acțiunile mai multor firme - filiale, el dispune de posibilități financiare foarte mari în lărgirea sau restrângerea activității filialelor.
Iată că Polaris M Holding, specializată în prestări servicii de salubrizare, care are 19 ani de existență, ne informează că luptă cu devotament pentru satisfacerea celor mai exigente nevoi ale cetățenilor ca principii pe care se bazează întreaga activitate. Așa o fi. Dacă primești servicii, trebuie să și plătești. Numai că de-aici încolo începe circul care aruncă la Slobozia tot gunoiul în fața locului unde îți achiți factura. [citeste]
Tomberonul de cinci stele (II)

13 iulie 2018, ora 8,30. Deja, la coadă s-au așezat câteva persoane, unele stau afară, altele prin interior rezemate de tarabe, adică în incinta pieței Cuza Vodă. Ghișeul unde trebuie să plătești și la care trebuie să stai aplecat la 90 de grade se află aici, fiindcă mărețul holding preferă să plătească o chirie modică și să chinuiască plătitorii. Fata de la ghișeu deschide la ora 9, e amabilă, își face datoria și suportă cu stoicism toate vociferările cetățenilor. Ca să ajungi la ghișeu trebuie să pătrunzi într-un culoar de un metru mărginit de un zid la stânga și de tarabe la dreapta. Deja coada numără 36 de persoane și în spate vin și altele. O bătrânică cu ceva zarzavaturi pe tarabă, dacă a văzut că i s-a luat fața strânge marfa, o pune în traistă și pleacă. Au rămas uitate lângă tarabă măturile și căldarea cu care se face curat în piață, poate cineva din cei de la coadă se apucă de măturat.
Stăm la rând într-o căldură de 30 de grade, în miros de varză, ceapă, roșii, murături și ceva fructe pe care cei trei vânzători le tot învârt și le stropesc cu apă. După 38 de minute de calvar, transpirat și cu urechile înfundate de comentarii, ajung, mă aplec precum credincioșii islamici și plătesc gunoiul la „Tomberonul de cinci stele”, unde se adună banii cu fărașul.
Dar, haideți să mergem și pe stradă. În drum spre casă, pe treptele din fața Școlii nr. 2, bătrânica din piață își făcuse tarabă la aer curat. I-am făcut vânzare cumpărând două legături de pătrunjel și una de flori de sunătoare. Am aflat că era unic acționar și nu făcea parte din niciun holding. Am aruncat o privire și în fântâna arteziană de alături. Fântână arteziană? Nțțț! „Tomberon de cinci stele”. Noroi uscat în locul apei, PET-uri, ambalaje și pungi de la covrigăria Gigi. Bătrâna îmi spune complet dezinteresată: „Eheheee! Zilnic trec măturătorii pe aici, dar gunoaiele pe care le vezi acolo sunt de pe vremea când copiii de la școală nu intraseră în vacanță”.
Merg mai departe, trec pe la semaforul de la BRD și ajung în apropierea Centrului Cultural „Ionel Perlea”. Acolo unde pe vremuri era intrarea pe strada Constantin Dobrogeanu Gherea din bulevardul Matei Basarab, trei ghivece din beton cam de unu pe unu. Ghivece? Nu! „Tomberoane de cinci stele”, așa cum vedeți (dumneavoastră, că Polarisul e pe la celălalt pol al orașului) în imaginea de față.
Asta e! Peste 3 luni merg din nou să-mi plătesc gunoiul. Abia aștept.
[citeste]
Fetești. Consilierii spun lucruri... trăznite

La ultima sedinta ordinara a Consiliului Local Fetesti a existat un proiect de hotarâre care a suscitat discutii aprinse, fiind dealtfel respins in final, urmare a votului impotriva exprimat de Gheorghiu Alexandru si a celor cinci abtineri exprimate de Tentea Paul, Mitache Gheorghe, Sima Catalin, Nita Sebastian George si Apostol Vasile. Este vorba de Proiectul de hotarâre privind extinderea terenului concesionat de catre doamna Iordache Ionela Georgiana, situat in Fetesti, strada Viorelelor, nr.7, cu suprafata de 51 mp, proiect care a primit aviz favorabil din partea comisiei economice si a celei de urbanism.
Am consemnat:
Sima Catalin (consilier): In sedinta trecuta au fost mai multe astfel de proiecte care nu au trecut. Mi-am pus intrebari vis-a-vis de cum ne prezentam fata de ceilalti cetateni, care nu au abuzat, nu si-au extins terenul fara sa aiba o aprobare in acest sens. Chiar nu putem face nimic?
Contis Dalia (consilier): Aveti vreo solutie?
Sima Catalin: Inteleg ca nimeni nu poate sa vina sa liciteze acolo, in dreptul acelei curti. Daca este un teren care se invecineaza cu un drum sau cu o alee, poate il putem obliga pe respectivul cetatean sa faca un spatiu verde acolo. Sa ne gândim la un trotuar sau la alte lucruri din acestea. Nu putem accepta treaba aceasta ca pe o regula daca omul si-a mai luat niste teren. Au fost situatii in care extinderea a fost de pâna la 50 la suta, de la 300 la 450. Nu putem da vina pe eroarea masuratorilor facute acum 25 de ani. Eu consider ca aceasta este o neregula, domnule primar.
Gafitoi Sorin, primar: Este o neregula, dar a fost patronata de primarie in urma cu 15 - 20 de ani. În momentul acesta nu o sa mai vina nimeni sa se extinda. Ce sa facem? Cei care suntem la primarie acum, sa le darâmam gardul? Nu este cazul. Oricum, aproape toate gardurile sunt pe acelasși aliniament.
Sima Catalin: Nu sunt chiar toate.
Gafitoi Sorin: Aproape toate. Este o greseală a celor care au mentinut aceasta stare de lucruri. Acum omul solicita extinderea si ii dam.
Sima Catalin: Nu putem macar sa-i cerem sa plateasca pentru folosirea din ultimii 5-10 ani de zile din aceati 25de ani?
Gafitoi Sorin: Daca exista un temei legal sa-i luam banii din urma cu 25 ani, cu 2 ani, cu doua luni, atunci putem.
Gheorghiu Alexandru (consilier): Hotaram noi aceasta, in consiliu local.
Sima Catalin: Facem un regulament.
Gafitoi Sorin: Am retinut. O sa facem si un regulament din acesta. Vedem care este temeiul legal.
Sima Catalin: Nu e frumos fata de oamenii cinstiti care nu au abuzat.
Gafitoi Sorin: Eu cred ca este o neregula a celor care au patronat aceasta, de ani de zile.
Sima Catalin: N-a fost vigilenta. Dar nu putem s-o lasam asa. Daca omul acela a facut o cerere scrisa iar noi repede ne-am aliniat si i-am permis extinderea terenului, nu este OK.
Gafitoi Sorin: Adevarul este altul. Pana sa se faca carte funciara nu se punea problema aceasta. Si-au aliniat gardul cum au vrut. Acum cand este ceruta carte funciara, ca sa poata sa si-l vanda, vine masuratoarea si nu poate sa-i faca altfel carte funciara, decat pe bucatica aceea.
Gheorghiu Alexandru: Dar sunt stalpi de electricitate in curtea cetatenilor. In momentul in care s-a montat acel stalp s-a dat o autorizatie pentru montarea lui.
Gabor Mugurel (director primarie): Sunt vreo doua cereri ale acelor oameni care au stalp in curte. Acelor cereri, deocamdata nu le-am dat curs.
Gafitoi Sorin: Nici nu indraznim sa le dam curs.
Gabor Mugurel: O sa-i indemnam cumva si catre ENEL, sa vedem cum ne sfatuiesc ei sa facem. O sa-i punem ori sa-si decupeze gardul in jurul stalpului, ori pe cheltuiala dumnealor, sa-si scoata stalpul din curte.
Gheorghiu Alexandru: Si daca el si-a intocmit carte funciara, o sa dea in judecata!?
Beznea Toma (consilier): Cartea funciara se intocmeste pe baza actului de proprietate.
Gabor Mugurel: Din 1992, 1993, 1994 s-a intocmit acest contract de concesiune, iar acum, spre „norocul” nostru, a venit termenul scadent. Multa lume intocmeste carte funciara. Acum au inceput sa apara pe banda aceste cereri de marire a suprafetei concesionate atunci. Cum si-au construit ei gardul la vremea respectiva nimeni nu stie. Nu stiu cum s-au aliniat ei. Dar in urma unui contract si-n urma unei masuratori, asa cum s-au masurat ele: cu ruleta, cu metrul, cu centimetrul. Acuma ca sa intram in legalitate vine omul si isi face carte funciara. Trebuie sa le dam hotarare de consiliu local, ca sa le marim suprafata. De acum incolo o sa le marim si redeventa. Pana acum putea sa se sesizeze si altcineva, dar nu s-a sesizat. Acuma au iesit la iveala aceste scadente. Aceasta este situatia la noi la Fetesti. Eu nu am ce sa fac.
Contis Dalia: Ce facem cu cei care au case pe pamant si le trebuie mai mult pamant? Le daramam casele?
Mitache Gheorghe (consilier): Al cui este terenul acesta? Cine e proprietar? Vad in contractual de vanzare - cumparare str.Promenadei iar in cerere str.Viorelelor?
Gabor Mugurel: Terenul de pe strada Viorelelor este concesionat.
Mitache Gheorghe: Strada Viorelelor nu apare nici in contractul de vanzare - cumparare si nici in contractul de concesiune. Apare numai strada Promenadei. Unde sta? Al cui este terenul de pe str.Viorelelor?
Gabor Mugurel: Obiectul contractului este preluarea concesiunii terenului din strada Viorelelor.
Mitache Gheorghe: Eu m-am uitat la adresele lor.
Gafitoi Sorin: El are adresa in alta parte si are terenul concesionat acolo.
Mitache Gheorghe: In contractul de vanzare cumparare tot strada Promenadei este. Si atunci cine locuieste pe Viorelelor?
Gafitoi Sorin: Probabil el, in timpul liber.
Gheorghiu Alexandru: Problema e ca intampinam des asemenea proiecte cu suprafete mari de teren.
Gabor Mugurel: Si o sa mai fie.
Gheorghiu Alexandru: Dar trebuie sa-i mai punem sa si plateasca.
Gabor Mugurel: Eu propun sa facem o comisie din 7-8 consilieri, cu domnul viceprimar si cu domnul primar. Mergem pe strada, batem la poarta oamenilor si rezolvam problema.
Dicianu Nicu (secretar): Din punct de vedere al redeventei, pentru a se obtine un titlu de creanta, pentru aceasta redeventa, trebuie dat in judecata. Redeventa nu are regim fiscal, cum au celelalte impozite si taxe prevazute de codul fiscal. Concesiunea este exclusa. Ca sa putem sa-l dam in judecata trebuie facuta toata procedura prealabila. Eu nu spun ca nu se poate, dar tipul de creanta in baza caruia se constituie temeiul legal, in baza caruia se impune, nu poate fi decat hotararea judecatoreasca pentru pentru redeventele datorate in baza concesiuni. Daca se doreste reglementarea, la fel cum a zis si domnul director Gabor, ne intalnim si vedem care sunt solutiile legale, dar obstacolele pe care le avem, sunt acestea, din punct de vedere juridic.
Tentea Paul: Cred ca cel mai pregatit ca sa ne prezinte temeiurile legale este d-nul secretar. Deci rugam pe aceasta cale sa ne prezinte posibilitatile de rezolvare a problemei.
Supus la vot, proiectul de hotarare a fost respins. Dar, discuțiile au continuat.
Petcu Olga: Eu am inteles ca aceasta solicitare a fost facuta de catre respectiva persoana pentru ca vrea sa introduca gaze.
Gabor Mugurel: Doamna respectiva a facut cerere pentru gaze. Cu masuratoare facuta si cu viza OCPI. In urma acelei masuratori ar iesi acesti 51mp si acum ar trebui sa facem cartea funciara. Ca este in urma unei cereri pentru gaze, ca este in urma unui contract de vanzare-cumparare ca sa faca carte funciara, asta este.
Petcu Olga: In situatia asta nu-i dam posibilitatea sa se racordeze la gaze.
Gabor Mugurel: Corect. Nu va putea sa se racordeze la gaze.
Cenusa Grigori: Daca nu este afectat aliniamentul strazii, eu nu stiu de ce sa le bagam bete in roate?
Petcu Olga: Este rea-vointa.
Gheorghiu Alexandru: Nu este rea-vointa. De ce nu veneati in mandatul trecut, cand erau proiecte asemanatoare sa spuneti colegilor dumneavoastra ca este rea-vointa? Cand se opuneau.
Petcu Olga: Domnule Sima, mai inainte ati intrebat de ce nu se ia redeventa din urma? Acum, pentru ca se doreste sa se intre in legalitate, si aceasta redeventa trebuie sa se ia la zi , nu sunteti de acord. Daca se putea lua din urma, aprobati?
Sima Catalin: Da. Am spus sa se gaseasca cumva recuperarea din urma a prejudiciului.
Si gata. Sa asteptam sedintele viitoare.
Dar, pâna atunci, un scurt comentariu. Situatii similare celei dezbatute in sedinta consiliului local au fost si sunt cu duiumul in Fetesti si aiurea prin tara, mai ales in mediul rural. Unele au fost rezolvate la vremea respectiva, fara prea mult tam-tam, existând chiar si texte de lege care sa usureze aceasta. Altele nu, au o situatie incerta si acum, dupa 25 de ani. Un prejudiciu adus bugetului local nu este, oricine ar vrea sa spuna altceva, imputabil respectivului cetatean, ci mai degraba administratiei locale care de-a lungul acestor ani, indiferent caă a fost pastorita de Vacarus, Dumitru sau Catrinoiu, s-a complacut in aceasta situatie. De aceea cred ca intrarea in legalitate, macar in ceasul al doisprezecelea, ar fi solutia de agreat de catre toata lumea, dar mai ales de consilierii fetesteni. Cât despre sugestia domnului Catalin Sima de a o obliga pe doamna Georgiana Iordache sa faca un spaaiu verde acolo, nu o putem incadra decât la categoria „Copiii (ca să nu zicem consilierii) spun lucruri traznite”.
[citeste]
Alte titluiri la Prima pagina
Războiul româno - român
Cruciada copiilor din temniţa Târgşor
"Sceptrul literar"pentru Gheorghe Dobre la Skopje, în Macedonia
LOCURI DE MUNCĂ VACANTE
Care/va/să/zică
BLITZ
Leul și-a luat o pauză de la scădere
Examene promovare în grad superior la Primăria Fetești
VÂND CASĂ NOUĂ ÎN COMUNA CIULNIȚA + TEREN 2600 MP
mica publicitate
Cursuri organizate de Școala Națională de Meserii la Slobozia
Sondaj
?
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.